Τόνισε ότι οι λέξεις «δίκαιη» και «διαρκής» παραμένουν κεντρικές για κάθε πιθανή συμφωνία και διαβεβαίωσε ότι η εργασία για την οριστικοποίηση του σχεδίου συνεχίζεται, μετά τα «σημαντικά βήματα προόδου» που καταγράφηκαν στις συνομιλίες στη Γενεύη.
Ο Στάρμερ υπογράμμισε τις προϋποθέσεις που, κατά το Λονδίνο, πρέπει να συνοδεύουν οποιοδήποτε πλαίσιο ειρήνης: «Η κυριαρχία της Ουκρανίας πρέπει να διατηρηθεί». «Η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να αμύνεται στο μέλλον». «Οι υποθέσεις που αφορούν την Ουκρανία και το μέλλον της πρέπει να καθορίζονται από την ίδια την Ουκρανία». «Τα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ απαιτούν τη συναίνεση των ευρωπαϊκών και νατοϊκών μελών». Παρά την πρόοδο, ο ίδιος προειδοποίησε πως «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και δύσκολη πορεία μπροστά». Η βρετανική κυβέρνηση, είπε, παραμένει «πιο δεσμευμένη από ποτέ» στην επίτευξη ειρήνης.
Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Στάρμερ κατέστησε σαφές ότι «υπάρχει μόνο ένα κράτος που θέλει αυτόν τον πόλεμο, μόνο ένα κράτος που εξαπέλυσε αυτή την παράνομη εισβολή» και επισήμανε τις ρωσικές απώλειες: «Συνολικά, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί — όλα εξαιτίας των διεστραμμένων φιλοδοξιών ενός και μόνο ανθρώπου». Κάλεσε σε «κάθε δυνατή πίεση» ώστε η Ρωσία να αποδεχθεί έναν οδικό χάρτη ειρήνης, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις αφορούν τόσο την Ευρώπη όσο και την Ουκρανία.
Ειδήσεις Σήμερα
- Μαρέβα Γκραμπόφσκι για τον ψηφιακό εθισμό των παιδιών: «Μια επιδημία που απειλεί την επόμενη γενιά»
- Στιφάδο με κάστανα – Δεν θα πιστεύετε στη γεύση του
- Λαβρόφ για Ουκρανικό: «Λάβαμε το σχέδιο των ΗΠΑ από ανεπίσημα κανάλια – Δεν μας εστάλη άλλη εκδοχή»
- «Ο χρόνος δεν θεραπεύει τον πόνο»: Η Μαρία Παναγόπουλου μιλά για την απώλεια του Κώστα Χαρδαβέλλα
- Θεσσαλονίκη: Στο 36% η πρόοδος στο FlyOver – Στο πρώτο τρίμηνο του 2026 παραδίδεται η επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά