Αθήνα Καιρός

Ρόμπερτ Φίτσο: Οι υπουργοί της Σλοβακίας κατηγορούν τους δημοσιογράφους και την αντιπολίτευση για την επίθεση

4 λεπτά
Ρόμπερτ Φίτσο: Οι υπουργοί της Σλοβακίας κατηγορούν τους δημοσιογράφους και την αντιπολίτευση για την επίθεση

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας απέφυγε να διευκρινίσει τα κίνητρα πίσω από την επίθεση στον Πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, αλλά έδειξε με το δάχτυλο τα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση, προτρέποντάς τους να αναλογιστούν τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τις πληροφορίες.

Οι αρχές της Σλοβακίας κατηγόρησαν έναν άνδρα για απόπειρα φόνου εκ προμελέτης την Πέμπτη, αφού πυροβόλησε πέντε φορές τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο στην κεντρική πόλη Χάντλοβα.

Η επίθεση άφησε τον μακροχρόνιο αρχηγό σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

«Η απόπειρα κατά της ζωής του Φίτσο είχε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Μάτους Σούταϊ-Εστόκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον πυροβολισμό του Φίτσο..

Ο Eštok είπε ότι ο ύποπτος, που πιστεύεται ότι είναι 71 ετών, ήταν “μοναχικός λύκος” και δεν ανήκε σε κανένα πολιτικό κόμμα, αλλά είχε λάβει μέρος στο παρελθόν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε ποιο ήταν το κίνητρο, αλλά κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση.

“Ήταν πληροφορίες που παρουσιάσατε πρόσφατα. Ο τρόπος που τις παρουσιάσατε, νομίζω ότι ο καθένας σας μπορεί να σκεφτεί”, είπε.

Ποιος είναι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο;
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Σλοβακίας Πίτερ Πελεγκρίνι είπε ότι του επετράπη να μιλήσει με τον Φίτσο μόνο για λίγα λεπτά «επειδή η τρέχουσα κατάστασή του απαιτεί πραγματικά ειρήνη και ησυχία χωρίς άλλους εξωτερικούς περισπασμούς».

Ο Πελεγκρίνι ευχήθηκε στον Φίτσο «πολύ μεγάλη δύναμη στον αγώνα που έχει μπροστά του γιατί πραγματικά αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη περίοδο».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να αναστείλουν ή να περιορίσουν τις εκστρατείες τους για τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 6-9 Ιουνίου.

Ο λαϊκιστής ηγέτης παρακολουθούσε μια πολιτική εκδήλωση στη Χάντλοβα όταν σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί, προκαλώντας σοκ στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Ο Φίτσο υπήρξε εδώ και καιρό μια διχαστική φιγούρα στη Σλοβακία και όχι μόνο. Η επιστροφή του στην εξουσία πέρυσι με ένα φιλορωσικό, αντιαμερικανικό μήνυμα οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες μεταξύ των συναδέλφων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ότι θα εγκατέλειπε τη φιλοδυτική πορεία της χώρας του – ιδιαίτερα για την Ουκρανία.

Στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας, η Σλοβακία ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας. Ο Φίτσο διέκοψε τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία όταν επέστρεψε στην εξουσία, την τέταρτη φορά που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]