Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Φωτιά τώρα στη Θεσσαλονίκη – Ενεργοποιήθηκε το 112 για ετοιμότητα των κατοίκων

Προμετωπίδα τα πυρηνικά – Πώς ο γαλλογερμανικός άξονας ηγείται της νέας εποχής

6 λεπτά
Προμετωπίδα τα πυρηνικά – Πώς ο γαλλογερμανικός άξονας ηγείται της νέας εποχής
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (αριστερά) και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, στη Γερμανία, την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Γαλλογερμανικό Συμβούλιο Αμυνας και Ασφάλειας πραγματοποίησε συνεδρίαση στην αεροπορική βάση Nörvenich, νοτιοδυτικά της Κολωνίας.

Η περίσταση χρησιμοποιήθηκε για κοινές ασκήσεις στις οποίες δύο μαχητικά αεροσκάφη Mirage από τις πυρηνικές δυνάμεις της Γαλλίας και δύο γερμανικά EUROFIGHTER πραγματοποίησαν συντονισμένες πτητικές λειτουργίες.

Η ανάπτυξη του γερμανικού στρατιωτικού προσωπικού ως παρατηρητών σε έναν γαλλικό πυρηνικό ελιγμό προγραμματίζεται για αυτό το φθινόπωρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν παρουσίασε τη νέα έννοια της «εκ των προτέρων αντιμετώπισης» στις 2 Μαρτίου σε κεντρική ομιλία για τα γαλλικά πυρηνικά όπλα στη ναυτική βάση Île Longue στη Βρετάνη. Εκεί εδρεύουν τα πυρηνικά υποβρύχια της γαλλικής πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης (Force de dissuaxule a nuclé française). Στην ομιλία του ο Μακρόν έκανε λόγο για την αυγή μιας νέας «εποχής πυρηνικών όπλων» και ανακοίνωσε σειρά από αλλαγές στη σύνθεση και το δόγμα των γαλλικών πυρηνικών δυνάμεων.

Η Γαλλία θα αυξήσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που έχει στη διάθεσή της (λέγεται ότι είναι 290). Ο ακριβής μελλοντικός αριθμός δεν έχει διευκρινιστεί. Αυτή η… μυστικοπάθεια έχει στόχο να δημιουργήσει αβεβαιότητα μεταξύ των πιθανών αντιπάλων. Οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι τα ζωτικά τους συμφέροντα και ως εκ τούτου οι «κόκκινες γραμμές» τους είναι δομικά συνδεδεμένα στενά με εκείνα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Επιλογές για την ενεργό συμμετοχή

Εσωτερική εικόνα άρθρου

 Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Γαλλογερμανικού Συμβουλίου Αμυνας και Ασφάλειας (CFADS) στη βάση Nörvenich.

Ο Μακρόν περιέγραψε διάφορες επιλογές για την ενεργό συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων στη στρατηγική της «εκ των προτέρων αντιμετώπισης».

» Πρώτον, θα ήθελε να δει κοινή υποστήριξη με τη μορφή δορυφορικής και αναγνώρισης ραντάρ. Ο στόχος θα ήταν να εντοπιστούν εισερχόμενοι εχθρικοί πύραυλοι.

» Δεύτερον, το Παρίσι θέλει να δει «ενισχυμένα μέτρα αεράμυνας και προστασίας» ενάντια στους εισερχόμενους «πυραύλους και drones».

» Τρίτον, η στρατηγική απαιτεί την ανάπτυξη «ικανοτήτων για βαθιά χτυπήματα» πολύ εντός του εχθρικού εδάφους.

Κούρσα εξοπλισμών

Επικεντρώνοντας τον εξευρωπαϊσμό της άμυνας στις πυρηνικές δυνάμεις της Γαλλίας, το Παρίσι εξασφαλίζει επίσης ισχυρή θέση στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κούρσας εξοπλισμών της ηπείρου. Σύμφωνα με τον Μακρόν, η «πυρηνική ομπρέλα» της Γαλλίας δεν αποσκοπεί να αντικαταστήσει τον «ενθαρρυντικό διαμοιρασμό» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπό αμερικανική ηγεσία. Προβάλλεται απλώς ως συμπλήρωμα.

Σε αυτό το εγχείρημα, η Γερμανία περιγράφεται ως «βασικός εταίρος». Αλλες χώρες συμφώνησαν να ενταχθούν, στο Παρίσι, στις αρχές Μαρτίου: το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Δανία και η Σουηδία. Τον Μάιο εισήλθε και η Νορβηγία, κίνηση που θεωρήθηκε ως εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι η Νορβηγία θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα ευθυγραμμισμένη με τις ΗΠΑ. Η Εσθονία εξετάζει επίσης τη συμμετοχή της, ενώ άλλα κράτη μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Μνημόνιο Μακρόν και Μερτς

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας ανακοινώνοντας την ίδρυση γαλλογερμανικής πυρηνικής διευθύνουσας ομάδας. Το μνημόνιο λέγεται ότι παρέχει «πλαίσιο για τον διάλογο για την αμυντική πολιτική και τον συντονισμό των στρατηγικών μέτρων». Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος ορίστηκε ως προσδιορισμός του «σωστού μίγματος συμβατικών δυνατοτήτων, πυραυλικής άμυνας και γαλλικών πυρηνικών δυνατοτήτων» για την «πυρηνική αποτροπή». Τότε ήταν που υπήρξε κάποια αρχική συζήτηση για «συμβατική γερμανική συμμετοχή σε γαλλικές πυρηνικές ασκήσεις» που θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι δύο πλευρές σχεδίασαν επίσης «κοινές επισκέψεις σε στρατηγικές εγκαταστάσεις».

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]