Ο εμφανώς ενοχλημένος Ζελένσκι τόνισε: «Αυτό είναι θέμα του ουκρανικού λαού και όχι άλλων χωρών, με όλο τον σεβασμό προς τους εταίρους μας», επισημαίνοντας ότι εξετάζει τρόπους διεξαγωγής εκλογών το επόμενο διάστημα, αρκεί να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδικασίας με στήριξη από ΗΠΑ και Ευρώπη.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η προστασία του πληθυσμού είναι κρίσιμη: «Πώς μπορούν οι άνθρωποι να ψηφίσουν υπό επιθέσεις με πυραύλους;». Παράλληλα, κάλεσε τη Βουλή να επεξεργαστεί νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση εκλογών εν μέσω κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Στο μεταξύ, ο Τραμπ φέρεται να έθεσε προθεσμία λίγων ημερών –μέσω των απεσταλμένων του– ζητώντας από τον Ζελένσκι να απαντήσει σε ειρηνευτική πρόταση όπου το Κίεβο θα δεχθεί απώλεια εδαφών, με αντάλλαγμα ασαφείς εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ.
Προκλήσεις σχετικά με πιθανές εκλογές στην Ουκρανία
Η θητεία του Ζελένσκι ολοκληρώθηκε τον Μάιο του προηγούμενου έτους, ωστόσο το ουκρανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει εκλογές όσο διαρκεί ο πόλεμος. Ακόμη και αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί συμφωνούν ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες. «Θα προκαλούσε μόνο ζημιά», δήλωσε ο βουλευτής Σερχίι Ράχμανιν από το κόμμα Holos.
Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε ότι τα βασικά ζητήματα αφορούν τη δυνατότητα ψήφου για στρατιώτες, εκτοπισμένους και πολίτες σε κατεχόμενα εδάφη, αλλά και το αν είναι νομικά εφικτή η διεξαγωγή εκλογών ενώ ισχύει στρατιωτικός νόμος. Έτσι, ζήτησε συμβουλές από συμμάχους για την ασφάλεια της διαδικασίας και από τους βουλευτές για πιθανές τροποποιήσεις της νομοθεσίας.
Νέα ειρηνευτική πρόταση προς τις ΗΠΑ
Ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς εταίρους, προωθεί μια «βελτιωμένη» ειρηνευτική πρόταση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το CNN, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τρία κύρια κείμενα:
- Ένα εξελισσόμενο πλαίσιο ειρήνης 20 σημείων.
- Εγγυήσεις ασφαλείας, σε συνεργασία με τον ουκρανικό στρατό και τις ΗΠΑ.
- Σχέδιο ανοικοδόμησης για την Ουκρανία μετά τον πόλεμο ή την επίτευξη εκεχειρίας.
Ο Ζελένσκι απέρριψε τον ισχυρισμό ότι δεν έχει μελετήσει τις τελευταίες αμερικανικές προτάσεις, τονίζοντας ότι η ομάδα του συνεχίζει να τις επεξεργάζεται και να τις αναβαθμίζει.
Αντίδραση από το Βατικανό
Παράλληλα, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι μια διαδικασία ειρήνευσης χωρίς την εμπλοκή της Ευρώπης είναι «μη ρεαλιστική», αφού ο πόλεμος διεξάγεται εντός της ηπείρου.
Το πρωί της Τρίτης, ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Πάπα Λέοντα και, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Βατικανού, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε επίσης ότι η χώρα του δεν διαθέτει την απαραίτητη ισχύ για την ανακατάληψη της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014, επισημαίνοντας τους περιορισμούς τόσο σε στρατιωτικές δυνατότητες όσο και στη διεθνή στήριξη.
Νέος γύρος επαφών με τις ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, το Κίεβο δηλώνει πως είναι ανοικτό σε νέα υψηλόβαθμη συνάντηση με τις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες για τη συζήτηση ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας και εμφανίζεται έτοιμο να δεχτεί ενεργειακή εκεχειρία, εφόσον συμφωνήσει η Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να παραχωρήσει την περιοχή του Ντονμπάς για την επίτευξη συμφωνίας, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα αντιδημοφιλές στη χώρα, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να δεχτεί όρους που θα θεωρούσε εις βάρος της.

