Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Κακοκαιρία: Νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Πάπας Λέων: Τι είναι το αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα και πώς θα αναρρώσει ο ποντίφικας

6 λεπτά
Πάπας Λέων: Τι είναι το αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα και πώς θα αναρρώσει ο ποντίφικας
Ο πάπας Λέων. Πηγή: REUTERS/Ciro de Luca TPX IMAGES OF THE DAY

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση την Τρίτη (13/10) για την αφαίρεση ενός οζιδίου, που διαπιστώθηκε ότι ήταν αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα, ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του πνεύμονα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Βατικανό, οι χειρουργοί αφαίρεσαν τον καρκινικό όγκο, μαζί με τον κάτω λοβό του δεξιού του πνεύμονα, ενώ σε νεότερο ανακοινωθέν, σημειώνεται ότι ο ποντίφικας είχε μια «ήσυχη νύχτα».

Τι είναι το αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα

Το αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Είναι μια μορφή μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και συνήθως αναπτύσσεται και εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος πιο αργά από ό,τι ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα.

Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως το πρώτο βήμα όταν κάποιος έχει αυτή τη μορφή καρκίνου. Ο δεξιός πνεύμονας, που είναι μεγαλύτερος, έχει τρία τμήματα που ονομάζονται λοβοί, ενώ ο αριστερός έχει δύο. Οι γιατροί συχνά αφαιρούν τον λοβό στον οποίο βρίσκεται ο όγκος για να τον εξαλείψουν και να βελτιώσουν τις πιθανότητες θεραπείας. Το σώμα τελικά προσαρμόζεται για να αναπληρώσει αυτή την απώλεια λειτουργίας.

Δεν είναι πάντα σαφές τι προκαλεί αυτόν τον τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Αν και το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την έκθεση στο αέριο ραδόνιο, τη συχνότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα εκτός από το κάπνισμα, και τη μόλυνση με σωματίδια.

Το αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα διαγιγνώσκεται συχνότερα σε ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Είναι επίσης πιο συχνό στις γυναίκες, σε νεότερους ασθενείς και σε άτομα με καταγωγή από την ανατολική Ασία.

Το αδενοκαρκίνωμα αποτελεί κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο, επειδή οι γιατροί συχνά δεν το ανακαλύπτουν μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Όμως την Κυριακή (11/10), ο πάπας δήλωσε στο πλήθος ότι οι γιατροί εντόπισαν έναν όγκο στους πνεύμονές του σε «πολύ αρχικό στάδιο».

Θετικά σημάδια για ανάρρωση και θεραπεία

Με βάση όσα γνωρίζουμε τώρα, η πρόγνωση για την ανάρρωση και τη θεραπεία του πάπα, είναι καλή. Το γεγονός ότι το αδενικαρκίνωμα ανιχνεύθηκε στο αρχικό στάδιο, λειτουργεί υπέρ του, είπε στο CNN η Δρ Χουανίτα Μόρα, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμόνων.

Σύμφωνα με την ίδια η ανάρρωση του Λέοντος μπορεί να διαρκέσει «λίγο περισσότερο» επειδή οι πνεύμονες θα πρέπει να προσαρμοστούν στην αφαίρεση του ενός λοβού.

«Αρχικά, θα είναι λίγο πιο δύσκολο για αυτόν να αναπνεύσει μέχρι ο αριστερός πνεύμονας να αρχίσει να το αναπληρώνει», δήλωσε η Μόρα. Η μειωμένη πνευμονική χωρητικότητα ενδέχεται να μην επηρεάζει ιδιαίτερα την αναπνοή του.

Στα θετικά στοιχεία, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο πάπας δεν είναι καπνιστής και είναι ένας κατά τα άλλα υγιής 71χρονος που παίζει τένις και γυμνάζει τους πνεύμονές του.

Η Μόρα πρόσθεσε ότι θα πρέπει να κάνει ασκήσεις αναπνευστικής θεραπείας. Θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικός ώστε να αποφεύγει τις αναπνευστικές λοιμώξεις όσο το δυνατόν καλύτερα, καθώς θα μπορούσαν να τον επηρεάσουν περισσότερο χωρίς ένα τμήμα του πνεύμονά του.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι και ο προκάτοχος του Λέοντος, ο Πάπας Φραγκίσκος, είχε υποβληθεί σε λοβεκτομή στη δεξιά πλευρά μετά από σοβαρή λοίμωξη από φυματίωση όταν ήταν νέος.

Μεγάλο ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια του Πάπα

Ο Πάπας Λέων δεν είναι γνωστό να υπήρξε καπνιστής και έχει καταβάλει προσπάθειες να ζει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου του ότι ήταν γνωστό πως είχε προσωπικό γυμναστή όταν υπηρετούσε ως καρδινάλιος. Η άλλη μεγάλη περίοδος νοσηλείας του ήταν για τυφοειδή πυρετό στο Περού το 1985.

Υπάρχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια του Πάπα Λέοντος, με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Λούις Πρέβοστ, να υποβάλλεται αυτή τη στιγμή σε θεραπεία για τη νόσο, με την οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά το 2017.

Η μητέρα του πάπα, πέθανε από καρκίνο το 1990. Ο πατέρας του, πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου και καρδιακή νόσο το 1997.

Μετά από αυτόν τον τύπο χειρουργικής επέμβασης, οι ασθενείς νοσηλεύονται συνήθως για λίγες ημέρες μέχρι τα ζωτικά τους σημεία και τα επίπεδα οξυγόνου να σταθεροποιηθούν, και στη συνέχεια συνεχίζουν την ανάρρωσή τους στο σπίτι. Επειδή επρόκειτο για λοβεκτομή, αναμένεται επίσης κάποιος πόνος.

Τα επόμενα βήματα

Το αν ο Λέων θα μπορέσει να πραγματοποιήσει ένα προγραμματισμένο ταξίδι στη Λατινική Αμερική τον επόμενο μήνα θα εξαρτηθεί από το τι θα δείξουν οι εξετάσεις τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί εξετάζουν δείγματα από τους λεμφαδένες γύρω από τον πνεύμονα, εκτός από τον πνευμονικό ιστό, για να καθορίσουν το στάδιο του αδενοκαρκινώματος. Η παρουσία καρκινικών κυττάρων στους λεμφαδένες ή οποιαδήποτε ένδειξη εξάπλωσης του καρκίνου θα βοηθούσε να καθοριστεί εάν ο πάπας χρειάζεται επιπλέον θεραπεία πέραν της χειρουργικής επέμβασης, όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν επίσης γενετικές εξετάσεις και εξετάσεις βιοδεικτών για να καθορίσουν πώς θα θεραπεύσουν περαιτέρω τον καρκίνο, εάν είναι απαραίτητο. Η γνώση των ιδιαίτερων βιοδεικτών ενός ατόμου μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της ανοσοθεραπείας εάν χρειαστεί.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]