Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (2/7) σε προστατευόμενο δρυμό στη νοτιοανατολική Ολλανδία, προκαλώντας μέχρι στιγμής την καταστροφή τουλάχιστον 210 στρεμμάτων δασικής έκτασης.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχιζαν μέχρι αργά το απόγευμα τις προσπάθειες περιορισμού του μετώπου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Video | Chinook vliegt af en aan met water om bosbrand in Limburg te blussen https://t.co/i5rxznABCz
— NU.nl (@NUnl) August 3, 2026
Πάνω από 210 στρέμματα έχουν καεί
Η φωτιά ξέσπασε σε προστατευόμενη φυσική περιοχή κοντά στο χωριό Οόστρουμ, στην επαρχία της Λιμβουργίας, στη νοτιοανατολική Ολλανδία. Μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 210 στρέμματα γης, ενώ τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.
Σε ανακοίνωσή τους, οι αρχές της επαρχίας επισήμαναν ότι οι ιδιαίτερα ξηρές συνθήκες ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς στις προστατευόμενες φυσικές εκτάσεις.

Fire a few km out in a forest today in Netherlands. pic.twitter.com/gURe90c34m
— GrampianQueen (@GrampianQueen) August 3, 2026
Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης και εναέρια μέσα στην επιχείρηση
Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες επιχειρούν με τη συνδρομή τριών στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου Chinook, πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού με στόχο τον περιορισμό των φλογών.
Εκκενώθηκε κατασκήνωση και διακόπηκαν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια
Εξαιτίας της εξέλιξης της πυρκαγιάς, οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση κατασκήνωσης που βρίσκεται κοντά στην πληγείσα περιοχή. Παράλληλα, ανεστάλησαν τα δρομολόγια των τρένων που διέρχονται από το σημείο, με τη διακοπή να αναμένεται να διαρκέσει έως τις 11 το βράδυ.
Grote natuurbrand uitgebroken bij #Venray. De droge natuur vat makkelijk vlam. De wind doet vandaag ook een extra duit in het zakje, want die blaast behoorlijk stevig door. In Limburg is het kwik inmiddels opgelopen tot 34,0 graden. https://t.co/q0yz9bQY5s
— ➡️ Robert de Vries (@weermanrobert) August 3, 2026
Η παρατεταμένη ξηρασία αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών στην Ευρώπη
Η πυρκαγιά σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν έντονα φαινόμενα ξηρασίας, με μειωμένα αποθέματα νερού, αποξηραμένες υδάτινες οδούς και αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μεγάλων δασικών πυρκαγιών, μετά το ιστορικό κύμα καύσωνα που έπληξε την ήπειρο τον Ιούνιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη της επιστημονικής ομάδας «World Weather Attribution», η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επιταχύνει την απώλεια υγρασίας από τα εδάφη, τις λίμνες και τα υδάτινα ρεύματα στην Ευρώπη, ενισχύοντας σημαντικά τις συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση ακραίας ξηρασίας και, κατ’ επέκταση, μεγάλων πυρκαγιών.
Wildfire breaks out in Limburg, train services halted https://t.co/s1uzT0pOsc pic.twitter.com/eULdJpB4kq
— DutchNews.NL (@DutchNewsNL) August 3, 2026





















