Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα, μετά την απόφαση δικαστηρίου του Παρισιού να αφεθεί ελεύθερος τρεις εβδομάδες μετά την εκτίηση πενταετούς ποινής φυλάκισης.
Ο 70χρονος, ο οποίος ηγήθηκε της Γαλλίας μεταξύ 2017 και 2012, θα αφεθεί ελεύθερος υπό δικαστική επιτήρηση, αποφάσισε το δικαστήριο. Θα μπορούσε να υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονική ετικέτα όσο ζει στο σπίτι με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι. Μπορεί επίσης να πρέπει να καταβάλει το ποσό της εγγύησης και να επικοινωνεί τακτικά με τις αρχές στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως ο χρόνος που περνά στη φυλακή είναι «εξαντλητικός» και «ένας εφιάλτης», καθώς εμφανίστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης σε δικαστική ακρόαση σχετικά με το αίτημά του να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο σπίτι του.
Ντυμένος με σκούρο μπλε κοστούμι, ο Σαρκοζί εμφανίστηκε τη Δευτέρα στην κάμερα από τη φυλακή La Santé στο Παρίσι, καθισμένος σε ένα τραπέζι πλάι στους δικηγόρους του. Δήλωσε:
«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σε όλο το προσωπικό της φυλακής — είναι εξαιρετικά ανθρώπινοι και έχουν κάνει αυτόν τον εφιάλτη υποφερτό, γιατί πράγματι είναι εφιάλτης».
Ο Σαρκοζί μπήκε στη φυλακή στις 21 Οκτωβρίου, αφού του επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών κάθειρξης για εγκληματική συνωμοσία, σε σχέση με σχέδιο χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007 από το καθεστώς του αείμνηστου Μουαμάρ Καντάφι.
Έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά οι δικαστές έκριναν ότι, λόγω της «εξαιρετικής βαρύτητας» της καταδίκης, έπρεπε να φυλακιστεί ενόσω η διαδικασία έφεσης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Σαρκοζί, που διετέλεσε δεξιός πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, είναι ο πρώτος πρώην ηγέτης κράτους της Ε.Ε. που εκτίει ποινή φυλάκισης και ο πρώτος Γάλλος ηγέτης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που οδηγείται πίσω από τα κάγκελα.
Μιλώντας από τη φυλακή, είπε:
«Ποτέ δεν είχα ιδέα ή πρόθεση να ζητήσω από τον κ. Καντάφι οποιαδήποτε χρηματοδότηση… Δεν θα ομολογήσω κάτι που δεν έκανα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι στα 70 μου θα ήμουν στη φυλακή. Είναι μια δοκιμασία που μου επιβλήθηκε. Ομολογώ πως είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο. Αφήνει βαθύ αποτύπωμα σε κάθε κρατούμενο, γιατί είναι εξαντλητικό».
Ο πρώην πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι δεν θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με άλλους κατηγορουμένους ή μάρτυρες στην υπόθεση. Πρόσθεσε:
«Είμαι Γάλλος, αγαπώ τη χώρα μου, η οικογένειά μου είναι στη Γαλλία. Αυτή η δοκιμασία τους έχει κάνει να υποφέρουν πολύ».
Η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, σύζυγός του, παρευρέθηκε στο δικαστήριο το πρωί της Δευτέρας για την ακρόαση του αιτήματος αποφυλάκισης, μαζί με τους δύο μεγαλύτερους γιους του Σαρκοζί.
Ο δικηγόρος του, Ζαν-Μισέλ Νταρουά, καθισμένος δίπλα του στην αίθουσα της φυλακής από όπου συνδέθηκε, δήλωσε:
«Η απομόνωση ήταν πολύ δύσκολη γι’ αυτόν. Είναι ένας ισχυρός, ανθεκτικός και γενναίος άνθρωπος, αλλά αυτή η κράτηση του έχει προκαλέσει μεγάλη οδύνη».
Ένας άλλος δικηγόρος, ο Κριστόφ Ινγκρέν, που τον επισκέπτεται καθημερινά, είπε πως ο Σαρκοζί «θα ήταν ασφαλέστερος εκτός φυλακής παρά μέσα», αποκαλύπτοντας ότι έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του και ακούει «κραυγές τη νύχτα και επείγουσες παρεμβάσεις σε διπλανό κελί όταν άλλοι κρατούμενοι αυτοτραυματίζονται».
Ο εισαγγελέας Νταμιέν Μπρυνέ ζήτησε να εγκριθεί το αίτημα του Σαρκοζί για κατ’ οίκον περιορισμό, με το δικαστήριο να αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του το απόγευμα της Δευτέρας.
Όταν μπήκε στη φυλακή πριν από τρεις εβδομάδες, ο Σαρκοζί είχε οργανώσει μια πολύ σκηνοθετημένη αποχώρηση από το σπίτι του στα δυτικά του Παρισιού, περπατώντας με την Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί για να χαιρετήσει δεκάδες υποστηρικτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω.
Κρατείται σε απομόνωση για λόγους ασφαλείας, σε κελί περίπου 9 τετραγωνικών μέτρων, με δικό του μπάνιο και τουαλέτα. Δύο σωματοφύλακες βρίσκονται σε διπλανό κελί για να εξασφαλίζουν την προστασία του. Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Le Point, τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με γιαούρτι, επειδή φοβάται μήπως κάποιος έχει φτύσει στο φαγητό του. Αν και του προσφέρθηκαν εγκαταστάσεις για να μαγειρεύει μόνος του, τις αρνήθηκε.
Την περασμένη εβδομάδα, ο λογαριασμός του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε ένα βίντεο με σωρούς από γράμματα, κάρτες και πακέτα που του έχουν σταλεί, ανάμεσά τους μια χειροτεχνία, μια σοκολάτα και ένα βιβλίο. Το μήνυμα που συνόδευε τη δημοσίευση έλεγε:
«Κανένα γράμμα δεν θα μείνει αναπάντητο. Το τέλος της ιστορίας δεν έχει ακόμη γραφτεί».
Ο Σαρκοζί έχει πάρει μαζί του στη φυλακή μια βιογραφία του Ιησού και το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου Δουμά “Ο Κόμης Μοντεχρίστος”, την ιστορία ενός αθώου άνδρα που φυλακίζεται άδικα, δραπετεύει και παίρνει εκδίκηση.
Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης δίκης του, ο δημόσιος κατήγορος είχε δηλώσει ότι ο Σαρκοζί είχε συνάψει «ένα φαουστικό σύμφωνο διαφθοράς με έναν από τους πιο απεχθείς δικτάτορες των τελευταίων 30 ετών».
Ο Σαρκοζί αρνήθηκε οποιαδήποτε παρανομία και είπε πως δεν συμμετείχε σε εγκληματική συνωμοσία για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τη Λιβύη.
Αθωώθηκε από τρεις κατηγορίες — διαφθοράς, κατάχρησης λιβυκών δημοσίων πόρων και παράνομης χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, καθώς και η εισαγγελία άσκησε έφεση για τις αθωώσεις, θα δικαστεί ξανά για όλες τις κατηγορίες το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης και της εγκληματικής συνωμοσίας.
Αν και η υπόθεση της χρηματοδότησης από το λιβυκό καθεστώς ήταν η μεγαλύτερη δίκη διαφθοράς που αντιμετώπισε, ο Σαρκοζί είχε ήδη καταδικαστεί δύο φορές σε άλλες υποθέσεις και του είχε αφαιρεθεί η Λεγεώνα της Τιμής (Légion d’honneur), η ανώτατη διάκριση της Γαλλίας.
Παλαιότερα, είχε γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που φόρεσε ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά την καταδίκη του για διαφθορά και κατάχρηση επιρροής, όταν προσπάθησε να εξασφαλίσει παράνομα ευνοϊκή μεταχείριση από δικαστή.
Σε εκείνη την υπόθεση καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκισης, αλλά του επιτράπηκε να εκτίσει την ποινή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι στον αστράγαλο. Το φόρεσε για τρεις μήνες πριν του χορηγηθεί υπό όρους αποφυλάκιση.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ψηφιακή εφαρμογή-«κόμβος» για την καταγγελία καρτέλ και αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών
- Ελένη Μενεγάκη: «Ξεσήκωσε» το ΟΑΚΑ
- Παναθηναϊκός: Νέος αθλητικός διευθυντής των «πρασίνων» ο Κοτσόλης
- Ουκρανία: Η Αντζελίνα Τζολί μοιράζεται την συγκλονιστική εμπειρία της από την επίσκεψη σε εμπόλεμη ζώνη
- Μαρινάκης για Σαμαρά: Η πολιτική είναι έργο και αποτέλεσμα, δεν είναι ταμπέλες – Κανένα σχόλιο για τη συνέντευξη

