Αθήνα Καιρός

Νέος σεισμός στη Γρανάδα: Ζημιές σε κτίρια και προληπτικές εκκενώσεις

4 λεπτά
Νέος σεισμός στη Γρανάδα: Ζημιές σε κτίρια και προληπτικές εκκενώσεις
REUTERS/Fermin Rodriguez

Νέος γύρος σεισμικών δονήσεων αναστάτωσε τη Γρανάδα της Ισπανίας, μόλις λίγες ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που είχε πλήξει την περιοχή.

Τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, μεταξύ των οποίων και ένα ανήλικο κορίτσι που χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ καταγράφηκαν ζημιές σε κτίρια.

Οι νέες δονήσεις σημειώθηκαν την Τρίτη, τρεις ημέρες μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που είχε προκαλέσει προβλήματα στην περιοχή. Η ισχυρότερη από τις νέες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκε στην περιοχή Γκοχάρ, στην Ανδαλουσία, με το Ισπανικό Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο να την καταγράφει στους 4,7 βαθμούς.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

REUTERS/Fermin Rodriguez

Εσωτερική εικόνα άρθρου

REUTERS/Fermin Rodriguez

Ισχυρή δόνηση με επίκεντρο τη Γκοχάρ

Η μεγαλύτερη δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 10:30 τοπική ώρα, με επίκεντρο τη Γκοχάρ, περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Γρανάδας.

Σύμφωνα με το IGN, οι σεισμικές δονήσεις της Τρίτης ήταν όλες μεγαλύτερες των 4 βαθμών. Η επιφανειακή εστία τους είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν ιδιαίτερα αισθητές από τον πληθυσμό και να αυξηθούν οι πιθανότητες πρόκλησης τοπικών ζημιών σε κτίρια.

Λίγο μετά την ισχυρότερη δόνηση ακολούθησαν μικρότεροι σεισμοί σε δύο ακόμη περιοχές στα νότια περίχωρα της Γρανάδας.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

REUTERS/Fermin Rodriguez

Τρεις τραυματίες – Στο νοσοκομείο ανήλικο κορίτσι

Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης 112 στην Ανδαλουσία δέχθηκε περισσότερες από 50 κλήσεις από πολίτες που ανέφεραν, μεταξύ άλλων, κατολισθήσεις και ρωγμές σε κτίρια.

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας ανακοίνωσε ότι τρία άτομα υπέστησαν ελαφρά τραύματα. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και ένα ανήλικο κορίτσι, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να λάβει ιατρική φροντίδα.

Οι σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν παράλληλα ζημιές σε κατοικίες και άλλα κτίρια. Σε αρκετά σημεία καταγράφηκαν μεγάλες ρωγμές στους τοίχους, αποκολλήσεις τμημάτων από προσόψεις, ενώ τούβλα έπεσαν στα πεζοδρόμια.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

REUTERS/Fermin Rodriguez

Νέα μέτρα στην Αλάμπρα

Η νέα σεισμική δραστηριότητα επηρέασε και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ισπανίας, την ιστορική Αλάμπρα. Η πρόσβαση των τουριστών σε τμήματα του μεσαιωνικού συγκροτήματος περιορίστηκε προληπτικά μετά τις νέες δονήσεις. Η Αλάμπρα βρίσκεται σε λόφο πάνω από τη Γρανάδα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία ισλαμικής αρχιτεκτονικής στην Ισπανία.

Η περιοχή είχε ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα μετά τον ισχυρό σεισμό του Σαββάτου, ο οποίος προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα και είχε οδηγήσει στο προσωρινό κλείσιμο του ιστορικού συγκροτήματος. Την περασμένη χρονιά η Αλάμπρα υποδέχθηκε περίπου 2,7 εκατομμύρια επισκέπτες.

Κλειστά μουσεία και αθλητικές εγκαταστάσεις

Οι περιφερειακές αρχές της Γρανάδας ανακοίνωσαν επίσης το κλείσιμο διοικητικών κτιρίων, μουσείων και αθλητικών εγκαταστάσεων, ως μέτρο προληπτικής προστασίας.

Τα κέντρα υγείας, ωστόσο, παρέμειναν ανοιχτά προς το παρόν, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

Παράλληλα, το Μετρό της Γρανάδας περιόρισε προληπτικά την ταχύτητα των συρμών στα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης εικόνες από ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν μετά τις νέες δονήσεις.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται

Οι νέες δονήσεις ήρθαν μόλις λίγες ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό του Σαββάτου, μεγέθους περίπου 5 βαθμών, ο οποίος είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητός στη Γρανάδα και είχε προκαλέσει ζημιές σε κατοικίες και οχήματα.

Η νέα σεισμική ακολουθία εντείνει την ανησυχία των κατοίκων, καθώς οι δονήσεις ήταν επιφανειακές και έγιναν αισθητές σε μεγάλη περιοχή.

Οι αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ τα συνεργεία ελέγχουν κτίρια και υποδομές για τυχόν νέες ζημιές και λαμβάνονται προληπτικά μέτρα σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση πολιτών και τουριστών.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]