Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος από υπηρεσίες ασφαλείας, κορυφαίες «δεξαμενές σκέψης» και ανώτατους στρατιωτικούς των νατοϊκών και ευρωπαϊκών επιτελείων, ο Πούτιν έχει εγκρίνει σχέδια πρόκλησης υπερεντάσεων, πολιτικό πόλεμο, αποσταθεροποίηση κρατών, «εργαλειοποίηση» ασύμμετρων και υβριδικών ενεργειών από το Σεράγεβο μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος, με παρεμφερή ενίσχυση ύπουλων μεταναστευτικών ρευμάτων παρόμοια με τα όσα έχουν συμβεί στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και Φινλανδίας-Ρωσίας στο πρόσφατο παρελθόν.
Οι ύπουλοι στόχοι του Πούτιν σε αυτό το «τόξο» είναι να ενισχύσει την περιφερειακή επιρροή της Μόσχας, να αποσπάσει την προσοχή της Ευρώπης από την υποστήριξη της Ουκρανίας και να δώσει στη Μόσχα μοχλό επιρροής έναντι των δυτικών δυνάμεων που δεν θέλουν την κλιμάκωση της βίας. Η Ρωσία δεν χρειάζεται τανκς και αεροσκάφη για να το κάνει αυτό στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο (παρά την αρκετά υπολογίσιμη απώλεια των δύο βάσεων στη Συρία στη μετα-Ασαντ εποχή).
Αντίθετα, η Μόσχα χρησιμοποιεί «πολιτικό πόλεμο» για να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Δύσης. Σε αυτήν την ύπουλη προσπάθεια -για την οποία ο υπογράφων θα αφιερώσει αρκετά αποκαλυπτικά άρθρα προσεχώς, καθώς και σειρά έτοιμων εργασιών του- ο Πούτιν θέλει να δείξει ότι η θέλησή του να αμφισβητήσει τη Δύση είναι μεγαλύτερη από τη θέληση της Δύσης να αντισταθεί και, συνεπώς, είναι καιρός η Δύση να ενισχύσει την παρουσία της στα Βαλκάνια και να θέσει τη Ρωσία σε άμυνα.
Η Ελλάδα είναι μαζί με τη Μολδαβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, τη Ρουμανία και την Κύπρο τα κράτη που έχει στοχοποιήσει έντονα η Μόσχα μέσω υβριδικών απειλών, παρουσίας ύποπτων «σκιωδών πλοίων», κυβερνοεπιθέσεων, εμπλοκής σε εκλογές, δολιοφθορών, προώθησης παράνομων μεταναστών και αυτήν τη φορά από τα νότια σύνορα της χώρας μας.
Χρησιμοποιεί αποκλειστικά το «Χαφταρστάν», δηλαδή την Κυρηναϊκή/Ανατολική Λιβύη, όπου εργαλειοποιεί, πέραν των Λιβύων, πολεμοχαρή άτομα από τις φυλές της Υποσαχάριας Αφρικής και τον σκληρό εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν. Μετά την πτώση του Ασαντ στη Συρία επιδιώκει, μέσω βάσεων στην Ανατολική Λιβύη, να ελέγχει την περιοχή του Τομπρούκ (ναυτική βάση και κέντρο συντονισμού ρωσικών σχεδιασμών) και την επανενεργοποίηση της αεροπορικής βάσης Αλ Χαντίμ κοντά στη Βεγγάζη. Επίσης, για πρώτη φορά μετά το 2012 τη βάση Ματάν αλ Σάραα στα τριεθνή σύνορα με Τσαντ και Σουδάν, από όπου μεταφέρονται με ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη οι ομάδες των παράτυπων μεταναστών στο Τομπρούκ και από εκεί σε συνεργασία με Χαφταρικούς και διακινητές στέλνονται μαζικά προς τα νότια παράλια της Κρήτης και στη Γαύδο.
Επιβεβαίωση
Τις συγκεκριμένες κινήσεις επιβεβαιώνει ο υπογράφων με βάση εκτεταμένες επαφές και επικοινωνίες με τα νατοϊκά επιτελεία, το αρχηγείο της Αφρικανικής Διοίκησης AFRICOM στη Στουτγάρδη, αλλά και με βάσεις-πρεσβείες δυτικών κρατών στο Μαγκρέμπ και το Σαχέλ. Οι διάφοροι παράτυποι διακινούμενοι, που προέρχονται από διάφορα ασιατικά κράτη, ήταν μισθοφόροι ορισμένων κρατών που έλαβαν μέρος στον 12ετή εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, που πολέμησαν μαζί με τον στρατό του Ασαντ, ενώ έχουν εμπειρίες από τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν.
Πληροφορίες του υπογράφοντος φέρουν σε αυτήν τη φάση τους Τούρκους να μην εναντιώνονται στα ρωσικά σχέδια, αφού επικεντρώνονται, κυρίως, στα θαλασσοτεμάχια και τις προσεχείς γεωτρήσεις, καθώς και στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο μέσω του γνωστού για τον τυχοδιωκτισμό του Χαφτάρ. Στο Τομπρούκ έχει εκ νέου εγκατασταθεί κλιμάκιο της διαβόητης ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα οι βουλγαρικές, ρουμανικές, μολδαβικές και ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν και έπληξαν ρωσικές υποβολιμαίες ενέργειες στα εσωτερικά των χωρών τους (ο υπογράφων έχει συγκεντρώσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις). Στα Βαλκάνια και τη χώρα μας τα κύρια πρόσωπα είναι ο άλλοτε αρχηγός της FSB, Νικολάι Πατρούσεφ, καθώς και οι επικεφαλής των αφρικανικών υποθέσεων, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και Τατιάνα Ντοβγκαλένκο.
* Προσεχώς θα δημοσιευτούν πολλά άρθρα μου για το συγκεκριμένο αποσταθεροποιητικό σχέδιο της Ρωσίας, καθώς και για τα εμπλεκόμενα ηγετικά στελέχη από τα Βαλκάνια μέχρι την Κρήτη.

