Αθήνα Καιρός

Μερτς: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter στην Τουρκία

3 λεπτά
Μερτς: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter στην Τουρκία

Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, εξέφρασε την πρόθεσή του να ενδυναμώσει τη συνεργασία με την Τουρκία ΚΑΙ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter στη γειτονική χώρα.

«Η Τουρκία αποτελεί έναν πολύτιμο και καίριο εταίρο στο ΝΑΤΟ. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί αυτή η συνεργασία», δήλωσε ο Μερτς από τις Βρυξέλλες, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας σε μια γεωστρατηγικά κρίσιμη περιοχή της Συμμαχίας και ανέφερε ότι το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη συνάντησή του με τον Ρούτε.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Μερτς αποκάλυψε ότι σχεδιάζει επίσκεψη στην Άγκυρα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και την πιθανή προμήθεια των μαχητικών Eurofighter από την Τουρκία, ο καγκελάριος δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη επίσημη απόφαση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Η απόφαση για το εάν θα εγκρίνουμε την πώληση των αεροσκαφών στην Τουρκία παραμένει ανοιχτή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία επιδιώκει στενότερη συνεργασία με την Άγκυρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θεωρώντας την ως βασικό σύμμαχο.

Η Τουρκία, η οποία διατηρεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στη Συμμαχία, επιδιώκει την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter – αεροσκάφη που κατασκευάζονται από κοινοπραξία τεσσάρων χωρών: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία.

Ως συμπαραγωγός, η Γερμανία οφείλει να εγκρίνει την εξαγωγή, με την προηγούμενη Κυβέρνηση να έχει εκφράσει επιφυλάξεις, κυρίως λόγω αντιστάσεων από το κόμμα των Πρασίνων που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]