Η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου γίνεται στη σκιά των απειλών του για προσάρτηση της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είναι χαρά του να επιστρέφει στο Νταβός (η τελευταία φορά που βρέθηκε εκεί ήταν το 2020).
Αστειεύτηκε λέγοντας ότι είναι ωραίο να επιστρέφει με «τόσους πολλούς φίλους και λίγους εχθρούς», προκαλώντας το γέλιο του κοινού.
Αναφερόμενος στα όσα έχει πετύχει στον έναν χρόνο της προεδρίας του είπε ότι «οι άνθρωποι τα πάνε πολύ καλά, είναι πολύ ευχαριστημένοι μαζί μου, ο πληθωρισμός έχει νικηθεί» και ότι τα προηγούμενα «ανοιχτά και επικίνδυνα σύνορα» της Αμερικής έχουν κλείσει.
Καυχήθηκε ότι πέτυχε την πιο αξιοσημείωτη αλλαγή στην ιστορία των ΗΠΑ και υποσχέθηκε ανάπτυξη που καμία χώρα δεν έχει δει ποτέ πριν.
Ο βασικός πληθωρισμός είναι μόλις 1,6%, πρόσθεσε, ενώ η ανάπτυξη για το τέταρτο τρίμηνο του 2025 προβλέπεται στο 5,4% – πολύ υψηλότερη από ό,τι είχε προβλέψει ο ίδιος ο Τραμπ.
Στη συνέχεια, επιτέθηκε στην «ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση» και στην έμφαση που δίνει η Ευρώπη στην πράσινη ενέργεια.
Δήλωσε ότι μειώνει τους φόρους και αυξάνει τους δασμούς στις ξένες χώρες, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές που, όπως ισχυρίζεται, αυτές έχουν προκαλέσει.
President @realDonaldTrump takes the stage at the World Economic Forum in Davos, Switzerland 🇺🇸 pic.twitter.com/uwFXrJLTYq
— Margo Martin (@MargoMartin47) January 21, 2026
Σφοδρή κριτική στην Ευρώπη
Χωρίς να χάσει χρόνο άσκησε σφοδρή κριτική στην Ευρώπη, λέγοντας σε μια κατάμεστη από Ευρωπαίους αξιωματούχους αίθουσα συνεδριάσεων ότι τμήματα της ηπείρου τους «δεν είναι καν αναγνωρίσιμα».
«Μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία. Φίλοι επιστρέφουν από διάφορα μέρη — δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν — και λένε: Δεν το αναγνωρίζω», είπε ο Τραμπ. «Και αυτό δεν είναι θετικό. Είναι πολύ αρνητικό».
Ήταν ένα σκληρό μήνυμα από έναν πρόεδρο που είχε ήδη οδηγήσει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης σε κρίση με τις φιλοδοξίες του να προσαρτήσει τη Γροιλανδία.
Ο Τραμπ είπε ότι οι μεταναστευτικές πολιτικές και η οικονομική πολιτική της Ευρώπης είχαν οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες, σε σύγκριση με αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «οικονομικό θαύμα» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αγαπώ την Ευρώπη και θέλω να δω την Ευρώπη να προχωράει καλά, αλλά δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε, αναφέροντας «την αύξηση των κρατικών δαπανών, την ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση και τις ατελείωτες εισαγωγές από το εξωτερικό».
Κριτική στον «κοιμήση Μπάιντεν»

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστρεψε τα βέλη του στους Δημοκρατικούς και σε αυτό που χαρακτήρισε «κυβέρνηση του κοιμήση Τζο Μπάιντεν», προσθέτοντας πως «πολλές άλλες δυτικές κυβερνήσεις ακολούθησαν πολύ ανόητα, γυρίζοντας την πλάτη σε ό,τι κάνει τα έθνη πλούσια, ισχυρά και δυνατά».
Ο Τραμπ μίλησε για το κόστος του πετρελαίου υπό τον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, επικρίνοντας αυτό που ισχυρίζεται ότι ήταν φουσκωμένες τιμές λόγω των πράσινων πολιτικών.
Υπό την προεδρία του, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αυξηθεί, είπε.
Όπως είπε, το αποτέλεσμα ήταν «ρεκόρ δημοσιονομικών και εμπορικών ελλειμμάτων και ένα αυξανόμενο κυριαρχικό έλλειμμα», που -σύμφωνα με τον ίδιο- τροφοδοτήθηκε από «το μεγαλύτερο κύμα μαζικής μετανάστευσης στην ανθρώπινη ιστορία. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο».
Είπε ακόμη ότι «πολλά μέρη του κόσμου μας καταστρέφονται μπροστά στα μάτια μας», για να τονίσει ότι «οι ηγέτες δεν καταλαβαίνουν καν τι συμβαίνει και όσοι το καταλαβαίνουν δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό».
Σεβόμαστε Γροιλανδία και Δανία – Οι Δανοί είναι αχάριστοι
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τον «τεράστιο σεβασμό» που τρέφει για τη Γροιλανδία και τη Δανία, σημειώνοντας ωστόσο ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια στη Γροιλανδία, πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν στρατιωτικές βάσεις στη Γροιλανδία για λογαριασμό της Δανίας, είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς πολεμήσαμε για τη Δανία».
Επανέλαβε το αίτημά του για τον έλεγχο της Γροιλανδίας, υποστηρίζοντας στο Νταβός ότι «κανένα έθνος ή ομάδα εθνών δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την Γροιλανδία, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Κάθε σύμμαχος του ΝΑΤΟ έχει την υποχρέωση να είναι σε θέση να υπερασπιστεί το έδαφός του», είπε. «Είμαστε μια μεγάλη δύναμη, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι καταλαβαίνουν οι άνθρωποι».
Ο Τραμπ συνέχισε κατακρίνοντας τη Δανία ως «αχάριστη» για την άρνησή της να παραχωρήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρωστάει στις ΗΠΑ για την υπεράσπισή της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Η Δανία έπεσε στα χέρια της Γερμανίας μετά από μόλις έξι ώρες μάχης και ήταν εντελώς ανίκανη να υπερασπιστεί είτε τον εαυτό της είτε τη Γροιλανδία. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση, και το κάναμε», είπε, εκφράζοντας τη λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στη Δανία να διατηρήσει τη Γροιλανδία ως έδαφός της.
«Πόσο ανόητοι ήμασταν που το κάναμε αυτό;», είπε. «Το κάναμε, αλλά το επιστρέψαμε. Πόσο αχάριστοι είναι τώρα;»
Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βία για την απόκτηση της Γροιλανδίας

Αποκάλεσε τη Γροιλανδία «μια τεράστια, σχεδόν ακατοίκητη και ανεπτυγμένη χώρα, που βρίσκεται χωρίς άμυνα».
Τόνισε ότι «δεν υπάρχουν σπάνια ορυκτά στη Γροιλανδία. Αυτό που έχει σημασία είναι η στρατηγική εθνική ασφάλεια και η διεθνής ασφάλεια».
«Ζητώ άμεσες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Γροιλανδίας», είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί πρόεδροι προσπαθούν να αγοράσουν τη Γροιλανδία εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.
Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «κανένα ίχνος» της Δανίας στο νησί και ότι η Δανία ξοδεύει λιγότερα χρήματα από όσα είχε υποσχεθεί για τη Γροιλανδία.
«Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να προστατεύσουν αυτή την τεράστια έκταση γης, αυτό το γιγάντιο κομμάτι πάγου, να την αναπτύξουν και να την βελτιώσουν», είπε σημειώνοντας πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιδιώκει «άμεσες διαπραγματεύσεις» για την απόκτηση της χώρας.
«Δεν θα πάρουμε τίποτα εκτός αν αποφασίσω να χρησιμοποιήσω υπερβολική βία, θα ήμασταν ασταμάτητοι, αλλά δεν θα το κάνουμε αυτό». Το μόνο που ζητούν οι ΗΠΑ, είπε, είναι «ένα μέρος που ονομάζεται Γροιλανδία».
«Αυτή είναι πιθανώς η πιο σημαντική δήλωση που έκανα, επειδή οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα χρησιμοποιήσω βία. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω βία. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βία. Δεν θα χρησιμοποιήσω βία», δήλωσε ο Τραμπ.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν κερδίσει τίποτα από το ΝΑΤΟ
Ο Τραμπ στράφηκε στη συνέχεια προς το ΝΑΤΟ, το οποίο, όπως λέει, έχει επενδύσει περισσότερο στην άμυνα.
Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν μόνο «θάνατο, αναστάτωση και τεράστια ποσά χρημάτων [που δίνονται] σε ανθρώπους που δεν εκτιμούν αυτό που κάνουμε» – και αναφέρθηκε τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρώπη γενικά.
Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «κερδίσει τίποτα από το ΝΑΤΟ», εκτός από την προστασία της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει (με αντάλλαγμα τη Γροιλανδία)
Ο Τραμπ αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει να τον σταματήσει.
«Πρέπει να σταματήσουν αυτόν τον πόλεμο, γιατί πεθαίνουν πάρα πολλοί άνθρωποι, πεθαίνουν άσκοπα», είπε, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι θέλουν να κάνουν μια συμφωνία.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα βοηθήσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ να το πετύχουν αυτό, και το μόνο που ζητά είναι ένα «κομμάτι πάγου», φαινομενικά αναφερόμενος στη Γροιλανδία.
Το χαρακτήρισε ως ένα μικρό αίτημα σε σύγκριση με όσα έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Είπε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το ΝΑΤΟ 100%, αλλά δεν είναι σίγουρος αν οι σύμμαχοι θα ανταποδώσουν τη χάρη.
«Μπορείτε να πείτε ναι, και θα σας είμαστε πολύ ευγνώμονες, ή μπορείτε να πείτε όχι και θα το θυμόμαστε», είπε.
«Μια ισχυρή και ασφαλής Αμερική σημαίνει ένα ισχυρό ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Ειρωνία προς τον Μακρόν

Στη συνέχεια, ο Τραμπ στράφηκε προς τον Εμανουέλ Μακρόν, διερωτώμενος γιατί ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε χθες (20/01) ομιλία φορώντας γυαλιά ηλίου. (Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακρόν έχει μια οφθαλμική λοίμωξη)
«Στην πραγματικότητα τον συμπαθώ, είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς», είπε ο Τραμπ με ειρωνικό τόνο, πριν αναφερθεί στο πώς χρησιμοποίησε την απειλή των δασμών για να πείσει τις ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ.
Και σε μια οδυνηρή στιγμή, ο Τραμπ είπε ότι μπορείτε να πείτε ότι μείωσε τις τιμές των φαρμάκων κατά 2.000%.
Τα fake news, σημείωσε, μπορεί να το αποκαλούν μόνο μείωση κατά 90%, αλλά αυτό ακούγεται «πολύ χειρότερο».
Ο Καναδάς ζει χάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τον Καναδά ότι θα πρέπει να είναι πιο «ευγνώμων» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ο Καναδάς λαμβάνει πολλά δωρεάν από εμάς, παρεμπιπτόντως. Θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες, αλλά δεν είναι», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι το σχέδιό του να κατασκευάσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Χρυσό Θόλο» θα προστατεύσει και τον Καναδά.
Είπε αν ποτέ ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος, «αυτοί οι πύραυλοι θα περάσουν ακριβώς πάνω από το κέντρο αυτού του κομματιού πάγου» (δηλαδή τη Γροιλανδία) και πρόσθεσε ότι το χρειάζεται για να χτίσει «τον μεγαλύτερο Χρυσό Θόλο που έχει χτιστεί ποτέ».
Έκανε μάλιστα και μια αναφορά στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λέγοντάς του να μην διεκδικήσει την πατρότητα της τεχνολογίας του Χρυσού Θόλου, καθώς είναι αμερικανική.
Είπε ότι ο πρωθυπουργός του Καναδά «δεν ήταν τόσο ευγνώμων», αναφερόμενος στην ομιλία του Μαρκ Κάρνεϊ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτή την εβδομάδα.
Ο Κάρνεϊ δεν ανέφερε ρητά τις ΗΠΑ ή τον Τραμπ, αλλά υπογράμμισε «μια εποχή μεγάλης αντιπαλότητας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων», προσθέτοντας ότι «η τάξη που βασίζεται σε κανόνες εξασθενεί». Είπε ότι ο Καναδάς αντιτάχθηκε στη χρήση δασμών στη Γροιλανδία, κάτι που ο Τραμπ έχει απειλήσει να κάνει.
«Ο Καναδάς ζει χάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Να το θυμάσαι αυτό, Μαρκ, την επόμενη φορά που θα κάνεις δηλώσεις», είπε ο Τραμπ.
Δίκαιοι οι δασμοί
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Τραμπ αναφέρθηκε στους δασμούς, λέγοντας ότι τους επέβαλε σε διάφορες χώρες με μεγάλα οικονομικά ελλείμματα.
«Όλοι σας συμμετέχετε σε αυτούς, σε ορισμένες περιπτώσεις είστε θύματα τους, αλλά τελικά είναι κάτι δίκαιο και οι περισσότεροι από εσάς το συνειδητοποιείτε», είπε.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Ελβετία, ο Τραμπ σημείωσε ότι αρχικά επέβαλε δασμό 30% πριν τον μειώσει, επειδή δεν θέλει να βλάψει τους ανθρώπους.
Είπε ότι «οι ΗΠΑ κρατούν ολόκληρο τον κόσμο στη ζωή» και ότι θα έπρεπε να πληρώνουν το χαμηλότερο επιτόκιο από όλες τις χώρες.
Τόνισε ότι τους χρησιμοποίησε για να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση σε ορισμένες χώρες όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων.
Πρόσθεσε ότι το έκανε για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αγαθά χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει 13, 14, 15 φορές περισσότερο από ορισμένες άλλες χώρες.
Ανέφερε μια συζήτηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και πώς απείλησε να επιβάλει δασμούς στα γαλλικά προϊόντα, εκτός αν ο Μακρόν συμφωνούσε με τις απαιτήσεις του Τραμπ σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων.
Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιδοτήσουν ολόκληρο τον κόσμο.
Θα πληρώσουμε την χαμηλότερη τιμή που υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε και πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτού, οι τιμές των φαρμάκων θα μειωθούν παντού.
«Χωρίς δασμούς δεν θα μπορούσα να το πετύχω», τόνισε.
«Βοηθάμε τη Βενεζουέλα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ «βοηθούν» τη Βενεζουέλα, εκτιμώντας ότι η χώρα «θα τα πάει φανταστικά», «θα βγάλει περισσότερα χρήματα» και πρόσθεσε ότι «κάθε μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία» έρχεται «μαζί μας».
Έκανε λόγο για 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που, όπως ισχυρίζεται, κατασχέθηκαν από τη Βενεζουέλα και μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ.
«Η Βενεζουέλα θα κερδίσει περισσότερα χρήματα τους επόμενους έξι μήνες από ό,τι κέρδισε τα τελευταία 20 χρόνια», ισχυρίζεται.
Οι ΗΠΑ απέφυγαν την «πράσινη απάτη»
Ο Τραμπ είπε ότι, χάρη στην εκλογή του, οι ΗΠΑ απέφυγαν την «πράσινη απάτη», την οποία αποκαλεί «ίσως τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία», και συνέχισε επικρίνοντας τις ανεμογεννήτριες.
Η Κίνα κατασκευάζει αιολικά πάρκα, αλλά χρησιμοποιεί άνθρακα και «τα πάει μια χαρά», είπε, σημειώνοντας ότι «οι Κινέζοι δεν είναι ηλίθιοι, πουλάνε όμως τις ανεμογεννήτριες σε ηλίθιους».
Υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή ενέργεια έχει φτάσει σε «καταστροφικά χαμηλά επίπεδα», αποδίδοντας την κατάσταση στους «αριστερούς», λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην Ευρώπη έχει δει «τη μοίρα που η ριζοσπαστική αριστερά προσπάθησε να επιβάλει στην Αμερική».
Λέει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία είναι τώρα 64% υψηλότερες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει μόνο το ένα τρίτο της ενέργειας που παρήγαγε το 1999, ισχυρίζεται.
Αναφέρεται στο γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρησιμοποιεί το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας – ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν αποθέματα για 500 χρόνια – και λέει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές έχουν αυξηθεί.
Όλες οι φορές που ο Τραμπ μπέρδεψε την Ισλανδία με τη Γροιλανδία
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε την Ισλανδία, ενώ εννοούσε τη Γροιλανδία — το νησί που προσπαθεί να προσαρτήσει — σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Σε ένα σημείο, είπε ότι το ΝΑΤΟ «με αγαπούσε» μέχρι «τις τελευταίες ημέρες, όταν τους μίλησα για την Ισλανδία».
Αργότερα, είπε ότι η αμυντική συμμαχία «δεν ήταν εκεί για εμάς στην Ισλανδία».
Σημειώνοντας την χθεσινή (20/01) πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς — που τροφοδοτήθηκε από τους φόβους για ρήξη των διατλαντικών σχέσεων — ο Τραμπ είπε ότι «η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε την πρώτη πτώση λόγω της Ισλανδίας».
«Έτσι, η Ισλανδία μας έχει ήδη κοστίσει πολλά χρήματα», εξήγησε.
Φυσικά, το νησί που ο Τραμπ προσπαθεί να αποκτήσει είναι η Γροιλανδία, ένα έδαφος της Δανίας, και όχι η Ισλανδία, ένα ανεξάρτητο έθνος.
Καθυστερημένη άφιξη στο Νταβός
Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας στο Νταβός για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετά από καθυστέρηση λόγω προβλήματος που παρουσίασε το πρώτο αεροσκάφος το οποίο θα τον μετέφερε στην Ελβετία.
Περίπου στις 14:00 το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Ζυρίχη από όπου ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη με ελικόπτερο στο Νταβός.
Το πρώτο αεροπλάνο του Αμερικανού προέδρου αναγκάστηκε να επιστρέψει στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον, λόγω τεχνικού προβλήματος. Τελικά ο Τραμπ αναχώρησε για την Ελβετία δυόμισι ώρες αργότερα με άλλο αεροπλάνο.
Ειδήσεις Σήμερα
- Νέο επεισόδιο στην κόντρα Ryanair-Έλον Μασκ: Τον ευχαριστούμε, βοήθησε να ανέβουν οι κρατήσεις μας, λέει ο CEO της αεροπορικής εταιρείας
- Τυνησία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από σφοδρές βροχοπτώσεις [βίντεο]
- Κακοκαιρία: Έκκληση Πολιτικής Προστασίας – Προσοχή και μέτρα αυτοπροστασίας για όλους τους πολίτες

