Αθήνα Καιρός

Λισαβόνα: Εθνικό πένθος μετά το τραγικό δυστύχημα με το τελεφερίκ Γκλόρια -Τουλάχιστον 15 οι νεκροί

7 λεπτά
Λισαβόνα: Εθνικό πένθος μετά το τραγικό δυστύχημα με το τελεφερίκ Γκλόρια -Τουλάχιστον 15 οι νεκροί

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους όταν το παγκοσμίως γνωστό τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα εκτροχιάστηκε και προσέκρουσε σε κτήριο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 18:15 τοπική ώρα. Σύμφωνα με τις αρχές, 18 άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και ένα παιδί, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι αρχές το χαρακτήρισαν ατύχημα, το χειρότερο στη σύγχρονη ιστορία της πόλης, και αμαύρωσε τη γοητεία της Λισαβόνας για τα εκατομμύρια ξένων τουριστών που φτάνουν κάθε χρόνο. Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν αμέσως διευκρινίσεις για την αιτία του δυστυχήματος. Το κίτρινο τραμ, γνωστό ως Elevador da Gloria το οποίο ανεβοκατεβαίνει έναν απότομο λόφο στο κέντρο της πόλης, είχε πέσει στο πλάι.

Όλοι όσοι είχαν παγιδευτεί μέσα στο τελεφερίκ έχουν απεγκλωβιστεί, αλλά οι διασώστες και τα εγκληματολογικά συνεργεία συνεχίζουν να ερευνούν τη σκηνή του δυστυχήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για τα αίτια του δυστυχήματος. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πορτογαλικό κανάλι SIC ότι το τελεφερίκ “κατέβαινε τον απότομο δρόμο με πλήρη ταχύτητα” όταν προσέκρουσε στο κτήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP.

“Χτύπησε το κτήριο με τρομακτική δύναμη και κατέρρευσε σαν χάρτινο κουτί — δεν είχε φρένα,” είπε η γυναίκα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το τραμ κατέβηκε τον λόφο, προφανώς εκτός ελέγχου. Ένας μάρτυρας είπε ότι το τραμ έπεσε πάνω σε έναν άνδρα σε ένα πεζοδρόμιο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Λισαβόνας ανέστειλε τη λειτουργία άλλων τραμ στην πόλη και διέταξε άμεσους ελέγχους, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των πληγέντων και ο δήμαρχος της Λισαβόνας, Κάρλος Μοέδας, δήλωσε ότι η πόλη βυθίζεται στο πένθος. «Είναι μια τραγωδία που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο Μοέδας.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το τελεφερίκ δήλωσε πως είναι “πολύ λυπημένη για το συμβάν” και ότι πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια. Η πορτογαλική κυβέρνηση κήρυξε την Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους, ενώ ο δήμος της Λισαβόνας κήρυξε τριήμερο πένθος.

Σε ένα βίντεο φαίνονται τα συντρίμμια του τελεφερίκ δίπλα σε κτήριο, με καπνούς να καλύπτουν την περιοχή και ανθρώπους να τρέχουν μακριά.

Σε άλλο βίντεο, πολίτες φαίνονται να απομακρύνουν κομμάτια από το διαλυμένο τελεφερίκ.

 Ποιοι επέβαιναν στο τελεφερίκ;

Το τελεφερίκ Γκλόρια μπορεί να μεταφέρει έως 43 επιβάτες και είναι πολύ δημοφιλές στους τουρίστες. Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι άνθρωποι επέβαιναν τη στιγμή του δυστυχήματος.

Η εθνική υπηρεσία επείγουσας ιατρικής της Πορτογαλίας επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν. Δεν είναι ξεκάθαρο αν όλοι ήταν επιβάτες ή και πεζοί.

Η εταιρεία Carris, που διαχειρίζεται τα τραμ και τελεφερίκ της Λισαβόνας, ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει εσωτερική έρευνα για το τραγικό συμβάν.

Σύμφωνα με την εταιρεία:

Η κύρια συντήρηση έγινε το 2022 (κάθε 4 χρόνια).

Η ενδιάμεση συντήρηση έγινε πέρσι (2024).

Πραγματοποιούνται μηνιαίοι και εβδομαδιαίοι έλεγχοι.

Ωστόσο, ένα από τα συνδικάτα εργαζομένων έχει εκφράσει ανησυχίες ότι δεν γίνονται επαρκείς συντηρήσεις. Η Carris αρνείται τις κατηγορίες.

Επιπλέον, το Τμήμα Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων θα ξεκινήσει τη δική του έρευνα, ενώ η εγκληματολογική αστυνομία βρίσκεται ήδη στο σημείο.

Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]