«Η έλλειψη πρόσβασης της Υπηρεσίας σε αυτό το πυρηνικό υλικό στο Ιράν για πέντε μήνες σημαίνει ότι η επαλήθευσή του έχει καθυστερήσει υπερβολικά», σημειώνει η έκθεση που διανεμήθηκε στα κράτη-μέλη και αποκαλύφθηκε από το Reuters.
Οι επιθεωρητές της IAEA δεν έχουν επιστρέψει στις πληγείσες εγκαταστάσεις, οι οποίες θεωρούνταν κρίσιμες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η αδυναμία της Υπηρεσίας να επιβεβαιώσει την κατάσταση και την ποσότητα των αποθεμάτων ουρανίου έχει προκαλέσει ανησυχία σε δυτικές πρωτεύουσες, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η έλλειψη διεθνούς εποπτείας θα επιτρέψει περαιτέρω πρόοδο στο πρόγραμμα εμπλουτισμού. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επικαλείται λόγους «ασφάλειας και τεχνικών ζητημάτων» για να καθυστερεί την πρόσβαση.
Η IAEA επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη για άμεση πρόσβαση: «Είναι κρίσιμης σημασίας να επιτραπεί η πρόσβαση το συντομότερο δυνατόν». Η παρατεταμένη έλλειψη διαφάνειας, σύμφωνα με την Υπηρεσία, υπονομεύει τη δυνατότητα επαλήθευσης της ειρηνικής φύσης του προγράμματος και περιπλέκει τις διεθνείς προσπάθειες εποπτείας και διπλωματίας.
Ειδήσεις Σήμερα
- JFK: Ο μοναδικός εγγονός του είναι υποψήφιος για το Κονγκρέσο
- Πάνω από 200 Κενυάτες πολεμούν για τη Ρωσία στην Ουκρανία – Δίκτυα στρατολόγησης υπόσχονται έως 18.000 δολάρια
- Google:Ξεκινά η διάθεση του Gemini στην Πλοήγηση στο Google Maps
- Χαμός σε πτήση της Qatar Airways: 3χρονη έπαθε αναφυλαξία από σοκολάτα – Η μητέρα ζητά αποζημίωση 5 εκατ. δολάρια
- Μυρίζει νέος καβγάς – Οι Καρντάσιαν διέγραψαν φωτογραφίες των Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπα Χάρι