Αθήνα Καιρός

ΗΠΑ: Στη σκιά του Τραμπ η G20 – Πίεση για κυρώσεις στο Ιράν και νέες κόντρες

6 λεπτά
ΗΠΑ: Στη σκιά του Τραμπ η G20 – Πίεση για κυρώσεις στο Ιράν και νέες κόντρες
REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρεται σήμερα και αύριο το ενδιαφέρον της G20, με τους υπουργούς Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να συναντώνται σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών και εμπορικών αναταράξεων.

Η Ουάσιγκτον, που έχει αναλάβει φέτος την προεδρία της G20, δεν περιορίζεται στην οικονομική ατζέντα της συνόδου. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί παράλληλα να εξασφαλίσει τη στήριξη των υπόλοιπων χωρών για την περαιτέρω οικονομική απομόνωση του Ιράν, την ώρα που οι αμερικανικές εμπορικές πολιτικές προκαλούν ήδη αντιδράσεις.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

REUTERS/Melissa S. Gerrits

Εσωτερική εικόνα άρθρου

REUTERS/Melissa S. Gerrits

Στην Άσβιλ η πρώτη μεγάλη συνάντηση

Οι πρώτες συναντήσεις της G20 σε αμερικανικό έδαφος πραγματοποιούνται σε ξενοδοχειακό συγκρότημα δίπλα σε γήπεδο γκολφ, στους πρόποδες των Απαλαχίων, στην Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας.

Τον συντονισμό των συνομιλιών αναμένεται να αναλάβει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος κατάγεται από τη γειτονική Νότια Καρολίνα, μαζί με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κέβιν Γουόρς.

Η επίσημη ατζέντα περιλαμβάνει την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την απορρύθμιση και την αντιμετώπιση των «ανισορροπιών» στο διεθνές εμπόριο. Ωστόσο, πίσω από τις επίσημες συζητήσεις αναμένεται να βρεθούν πολύ πιο δύσκολα ζητήματα.

Οικονομική πίεση στην Τεχεράνη

Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τη συνάντηση προκειμένου να εντείνει την πίεση προς το Ιράν.

Ο Σκοτ Μπέσεντ έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στην οικονομική εκστρατεία της Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης, με σειρά κυρώσεων που στοχεύουν στην άσκηση ευρείας οικονομικής πίεσης.

Πρόσφατα μάλιστα προειδοποίησε τις χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αποκλεισμό από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, το μήνυμα αυτό αναμένεται να επαναληφθεί και στις επαφές του με τους ομολόγους του στην Άσβιλ.

Η αμερικανική πλευρά θέλει ουσιαστικά να μετατρέψει την οικονομική ισχύ της Δύσης σε ακόμη ένα εργαλείο πίεσης απέναντι στην Τεχεράνη.

Νέα μέτωπα με τους δασμούς

Την ίδια στιγμή, η εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί ένα ακόμη δύσκολο περιβάλλον για τις συζητήσεις της G20.

Παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ακύρωσε μεγάλο μέρος των αμερικανικών τελωνειακών δασμών, η Ουάσιγκτον δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο εργαλείο.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ έχουν πλέον ανοίξει νέο εμπορικό μέτωπο με τον Καναδά, ο οποίος συμμετέχει τόσο στην G20 όσο και στην G7.

«Καθώς βρίσκεται τώρα σε εμπορικό πόλεμο με τον Καναδά, δεν υπάρχει ενότητα στην G7. Και χωρίς ενότητα στην G7, είναι δύσκολο να πας στην G20 και να κάνεις λεπτές συνομιλίες», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζος Λίπσκι, ερευνητής του Atlantic Council.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι περισσότερες χώρες θα ακούσουν με σεβασμό τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά θα αντιμετωπίσουν τις αμερικανικές θέσεις με επιφυλακτικότητα, λόγω των ευρύτερων μακροοικονομικών συνεπειών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται ο πληθωρισμός αλλά και η πρόσφατη αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού και των επιτοκίων.

Από την ασιατική κρίση στη σημερινή G20

Η G20 δημιουργήθηκε μετά την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-1998, με βασικό στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σήμερα συμμετέχουν σε αυτήν 19 κράτη, καθώς και δύο περιφερειακοί οργανισμοί: η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση.

Η φετινή αμερικανική προεδρία, ωστόσο, πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον, με τις εμπορικές αντιπαραθέσεις και τις στρατιωτικές συγκρούσεις να επηρεάζουν άμεσα την παγκόσμια οικονομία.

Απουσίες και πολιτικές εντάσεις

Δεν θα συμμετάσχουν όλοι οι βασικοί παίκτες με τον ίδιο τρόπο. Η Νότια Αφρική αποκλείστηκε φέτος από τις εργασίες με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις, την κυβέρνηση της Πρετόριας ότι προχωρά σε διωγμό λευκών γαιοκτημόνων, χρησιμοποιώντας ακόμη και τον όρο «γενοκτονία».

Από την άλλη πλευρά, η Βραζιλία του κεντροαριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δεν έστειλε στην αμερικανική συνάντηση τον υπουργό Οικονομικών.

Η Πολωνία, αν και δεν αποτελεί ακόμη μέλος της G20, προσκλήθηκε από την Ουάσιγκτον να συμμετάσχει σε όλες τις εργασίες, με δεδομένη τη σημαντική οικονομική ανάπτυξή της στην ανατολική Ευρώπη. Η Ρωσία αναμένεται να εκπροσωπηθεί από απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών.

Η παρουσία της Μόσχας εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις. Ευρωπαίος αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, εξέφρασε τον εκνευρισμό του για το γεγονός ότι η Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία από το 2022, δεν έχει αποκλειστεί από την G20.

Ο Πούτιν στη σκιά της G20

Την ίδια ώρα που πραγματοποιούνται οι συναντήσεις στην Άσβιλ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να βρίσκεται σήμερα και αύριο, Τρίτη, στο Μπισκέκ του Κιργιστάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 25η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Στην ίδια διοργάνωση αναμένεται να βρεθούν ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιν.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]