Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, δεκάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί από νωρίς κοντά στο ιστορικό σημείο Jantar Mantar, με δρόμους να αποκλείονται και τις αρχές να επιχειρούν να ελέγξουν τη συγκέντρωση, την ώρα που διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Νταρμέντρα Πραντάν.

Ο Ντίπκε, 30 ετών και κάτοικος ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, εμφανίστηκε στην Ινδία για να ηγηθεί της κινητοποίησης, παρά τις ανησυχίες της οικογένειάς του ότι ενδέχεται να συλληφθεί κατά την επιστροφή του. Το κίνημα που εκπροσωπεί ξεκίνησε ως διαδικτυακό φαινόμενο, αλλά πλέον επιχειρεί την είσοδό του στην πραγματική πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, το Cockroach Janta Party έχει συγκεντρώσει περίπου 22 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram από τα μέσα Μαΐου, εξελισσόμενη σε μία από τις μεγαλύτερες ψηφιακές εκφράσεις νεανικής δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση Μόντι, με αιχμή ζητήματα όπως η ανεργία των νέων και τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα διαρροής εξεταστικών θεμάτων.
Την ίδια ώρα, η ινδική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει τον λογαριασμό του κινήματος στην πλατφόρμα Χ, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούν το δίκτυο ότι αναζητά στήριξη και εκτός χώρας, κατηγορία την οποία οι διοργανωτές απορρίπτουν και προσβάλλουν δικαστικά.
देश का युवा अब डरेगा नहीं लड़ेगा
कॉकरोच डरते भी नहीं, कभी मरते भी नहीं #cjpprotest pic.twitter.com/BxUMDJv6Sl
— Cockroach is Back (@Cockroachisback) June 6, 2026
Πολιτικοί αναλυτές, όπως σημειώνει το πρακτορείο, εκτιμούν ότι η εμφάνιση του κινήματος στους δρόμους ενδέχεται να σηματοδοτεί μια νέα μορφή πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση, σε μια περίοδο όπου η νεανική ανεργία παραμένει υψηλή και οι κοινωνικές εντάσεις εντείνονται.
Το Reuters καταλήγει ότι η Ινδία, με σχεδόν 400 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 15 έως 29 ετών, αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως ως προς τη δημιουργία επαρκών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά.
Τι είναι το Κίνημα του Λαού των Κατασαρίδων
Το λεγόμενο Cockroach Janta Party («Κόμμα του Λαού των Κατσαρίδων») αποτελεί ένα νέο νεανικό πολιτικό ρεύμα στην Ινδία που ξεκίνησε μέσα από τα social media και εξελίχθηκε σε οργανωμένη μορφή διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με το Reuters, το κίνημα έχει ήδη μεταφερθεί από το διαδίκτυο στους δρόμους του Νέου Δελχί, αποκτώντας πολιτική δυναμική και μαζική απήχηση στους νέους.
Η ονομασία «κατσαρίδες» δεν είναι τυχαία ούτε κυριολεκτική. Προέρχεται από έναν περιφρονητικό κατσαρίδες χαρακτηρισμό που είχε χρησιμοποιηθεί δημόσια για τη νεολαία που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, όπου νέοι πολίτες είχαν αποκαλεστεί «κατσαρίδες» ή «παράσιτα». Αντί να απορρίψουν τον όρο, οι υποστηρικτές του κινήματος τον υιοθέτησαν και τον μετέτρεψαν σε σύμβολο ταυτότητας και αντίστασης.
Με αυτόν τον τρόπο, η «κατσαρίδα» επανανοηματοδοτείται ως εικόνα ανθεκτικότητας, επιμονής και επιβίωσης μέσα σε δύσκολες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Το κίνημα αυτοπαρουσιάζεται ως η «αόρατη δύναμη» της νεολαίας που αντέχει, επιμένει και διεκδικεί χώρο στη δημόσια ζωή, ακόμη κι όταν αισθάνεται αποκλεισμένη από το πολιτικό σύστημα.
Στην πράξη, το κίνημα εκφράζει κυρίως τη δυσαρέσκεια των νέων για ζητήματα όπως η ανεργία, οι εκπαιδευτικές ανισότητες και τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα στις εξετάσεις. Μέσα από αυτό το πλαίσιο, το «Cockroach Janta Party» έχει μετατραπεί από διαδικτυακό meme σε πολιτικό σύμβολο μιας γενιάς που ζητά φωνή και εκπροσώπηση.

