Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ο καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα είχε κληθεί να μην εισέλθει στον ναό για λόγους ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι το Ιράν έχει στοχεύσει επανειλημμένα τα ιερά σημεία της Ιερουσαλήμ με βαλλιστικούς πυραύλους.
Η απόφαση να εμποδιστεί η είσοδος του καρδιναλίου στον ιερότερο τόπο της Χριστιανοσύνης προκάλεσε επικρίσεις από πολλές δυτικές χώρες.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Μάικ Χάκαμπι χαρακτήρισε την ενέργεια «ατυχή υπέρβαση» που «είναι δύσκολο να κατανοηθεί ή να δικαιολογηθεί».
Ο καρδινάλιος Πιτσαμπάλα και ο πατέρας Φραντσέσκο Ιέλπο σταμάτησαν έξω από τον ναό, που θεωρείται ο τόπος της Σταύρωσης του Ιησού Χριστού, ενώ σχεδίαζαν να τελέσουν λειτουργία για την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, σύμφωνα με εκκλησιαστικές αρχές.
.@netanyahu grants Latin patriarch ‘full and immediate access’ to Jerusalem’s Holy Sepulchre https://t.co/NasZ32qsXM
— Washington Examiner (@dcexaminer) March 30, 2026
Το γραφείο του καρδιναλίου ανέφερε ότι ήταν «η πρώτη φορά εδώ και αιώνες» που Λατίνος Πατριάρχης εμποδίστηκε να εισέλθει στον ναό την Κυριακή των Βαΐων, που σηματοδοτεί την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.
Ο ίδιος και ο πατέρας Ιέλπο «αναγκάστηκαν» να αποχωρήσουν από τον ναό, όπου πιστεύεται επίσης ότι ο Χριστός τάφηκε και αναστήθηκε.
«Το περιστατικό αυτό αποτελεί σοβαρό προηγούμενο και αγνοεί τα αισθήματα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που αυτή την εβδομάδα στρέφουν το βλέμμα τους στα Ιεροσόλυμα», ανέφερε ανακοίνωση του Πατριαρχείου.
«Η βιαστική και ουσιαστικά εσφαλμένη αυτή απόφαση, επηρεασμένη από ακατάλληλες εκτιμήσεις, αποτελεί ακραία απόκλιση από βασικές αρχές λογικής, θρησκευτικής ελευθερίας και σεβασμού του υφιστάμενου καθεστώτος».
Το Πατριαρχείο τόνισε ότι είχε τηρήσει όλους τους περιορισμούς από την έναρξη του πολέμου και χαρακτήρισε την απόφαση «προδήλως παράλογη και δυσανάλογη».
Ο καρδινάλιος Πιτσαμπάλα δήλωσε αργότερα ότι δεν επιθυμούσε να κλιμακώσει την κατάσταση, τονίζοντας: «Δεν ζητήσαμε τίποτα δημόσιο, μόνο μια σύντομη και μικρή ιδιωτική τελετή».
«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την κατάσταση για να ξεκαθαρίσουμε τις επόμενες ημέρες τι πρέπει να γίνει, με σεβασμό στην ασφάλεια όλων αλλά και στο δικαίωμα της προσευχής», πρόσθεσε.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι πιστοί «όλων των θρησκειών» είχαν κληθεί να μην επισκέπτονται τα ιερά σημεία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, λόγω των επιθέσεων από το Ιράν, και ότι η αστυνομία ενήργησε για «ειδικούς λόγους ασφαλείας».
Netanyahu says he is granting the Latin Patriarch “immediate access” to the Church of the Holy Sepulchre after he was turned away due to risk of Iranian missile strikes.
“I have instructed the relevant authorities that Cardinal Pierbattista Pizzaballa, the Latin Patriarch, be… pic.twitter.com/okmFOd1PkZ
— Oli London (@OliLondonTV) March 30, 2026
Η παραδοσιακή πομπή της Κυριακής των Βαΐων είχε ήδη ακυρωθεί λόγω περιορισμών στις δημόσιες συναθροίσεις.
Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι όλα τα ιερά σημεία στην Παλιά Πόλη παραμένουν κλειστά από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου και ότι απέρριψε αίτημα εξαίρεσης.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι χριστιανικά, εβραϊκά και μουσουλμανικά ιερά έχουν δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις.
«Σε μία περίπτωση, θραύσματα πυραύλου έπεσαν λίγα μέτρα από τον Ναό της Αναστάσεως», ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε «καμία κακόβουλη πρόθεση».
Αργά το βράδυ της Κυριακής, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στις αρμόδιες αρχές να επιτρέψουν στον Λατίνο Πατριάρχη «πλήρη και άμεση πρόσβαση» στον ναό ώστε να τελεί λειτουργίες όπως επιθυμεί.
Ο Μάικ Χάκαμπι σημείωσε ότι οι δύο κληρικοί επιχείρησαν να εισέλθουν ιδιωτικά, χωρίς πομπή, ενώ οι περιορισμοί αφορούν συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων.
Παράλληλα, χαιρέτισε τις προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης να επιλύσει το ζήτημα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ κάλεσε το Ισραήλ να διευκολύνει την ασφαλή τέλεση της Μεγάλης Εβδομάδας, επισημαίνοντας και τις δύσκολες συνθήκες ασφαλείας λόγω των επιθέσεων του Ιράν.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε την ενέργεια «προσβολή όχι μόνο για τους πιστούς αλλά για κάθε κοινότητα που αναγνωρίζει τη θρησκευτική ελευθερία», ενώ ο ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη για εξηγήσεις.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε επίσης την απόφαση, κάνοντας λόγο για «ανησυχητική αύξηση παραβιάσεων στο καθεστώς των ιερών τόπων».
«Η ελευθερία λατρείας στην Ιερουσαλήμ πρέπει να διασφαλίζεται για όλες τις θρησκείες», δήλωσε.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ‘ απέτισε φόρο τιμής στους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής που βιώνουν τις συνέπειες της σύγκρουσης και δεν μπορούν να ασκήσουν πλήρως τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον καρδινάλιο για να εκφράσει τη «βαθιά του λύπη» για το περιστατικό, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση του Ισραήλ στη θρησκευτική ελευθερία.
Ειδήσεις Σήμερα
- Πετρέλαιο: Η τιμή του βαρελιού του WTI ξεπερνά ξανά τα 100 δολάρια -Στα ύψη αυτή του Brent
- Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από σήμερα έως τις 3 Απριλίου
- Tέλος στα πιάτα – δηλητήριο
- Πανικός με την Coca-Cola: Επιστρέφουν τα κίτρινα καπάκια – Ο λόγος που όλοι… αγοράζουν
- Οι φαντασιώσεις του ΠΑΣΟΚ και η πικρή αλήθεια

