Αθήνα Καιρός

Γάζα: Πέντε χώρες δεσμεύονται να συνδράμουν στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης

4 λεπτά
Γάζα: Πέντε χώρες δεσμεύονται να συνδράμουν στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης
Πηγή: REUTERS/Dawoud Abu Alkas TPX IMAGES OF THE DAY

Πέντε χώρες έχουν δεσμευτεί να στείλουν στρατεύματα στη διεθνή δύναμη ασφαλείας για τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Αμερικανός υποστράτηγος Τζάσπερ Τζέφερς, που έχει οριστεί διοικητής της Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης για τη Γάζα, κατά τη συνεδρίαση του νεοσύστατου Συμβουλίου Ειρήνης.

Η ISF, που ενδέχεται να αριθμεί έως και 20.000 στρατιώτες, θα αναλάβει την ασφάλεια του θύλακα και την εκπαίδευση των Παλαιστίνιων αστυνομικών.  «Οι πρώτες πέντε χώρες που έχουν δεσμευτεί να στείλουν στρατεύματα στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης (ISF) είναι η Ινδονησία, το Μαρόκο, το Καζακστάν, το Κόσοβο και η Αλβανία. Δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στη διαδικασία της εκπαίδευσης της νέας παλαιστινιακής αστυνομίας- η Αίγυπτος και η Ιορδανία», δήλωσε ο Τζέφερς.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι η αποστολή της ISF θα ξεκινήσει με την ανάπτυξη μελών της στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου θα εκπαιδεύσουν την τοπική αστυνομία και θα επεκταθούν σταδιακά ανά τομέα. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι η ανάπτυξη 20.000 μελών της ISF και η εκπαίδευση 12.000 αστυνομικών, συμπλήρωσε ο Αμερικανός υποστράτηγος.

Η Ινδονησία αναλαμβάνει την υποδιοίκηση

Η Ινδονησία, χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, θα αναλάβει την υποδιοίκηση της Δύναμης Σταθεροποίησης για τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υποστράτηγος Τζάσπερ Τζέφερς. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάντο είπε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ειρήνης ότι η χώρα του θα συμβάλει στην ISF με 8.000 στρατιώτες ή και περισσότερους.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάτ Τοκάγιεφ υποσχέθηκε επίσης ότι η χώρα του θα αναπτύξει στη Γάζα στρατιωτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και ιατρικών μονάδων, στο πλαίσιο της ISF. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μουρίτα, που ήταν επίσης παρών στην Ουάσινγκτον, είπε ότι το βασίλειο «είναι έτοιμο» να αναπτύξει αστυνομικούς και να εκπαιδεύσει τους Παλαιστίνιους αστυνομικούς της Γάζας» ενώ παράλληλα θα στείλει και ανώτατους αξιωματικούς στην κοινή στρατιωτική διοίκηση της ISF.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν είπε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει με στρατιώτες στην ISF. Πολλές αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, δεσμεύτηκαν να δώσουν μέσω του Συμβουλίου Ειρήνης 1 δισεκατομμύριο δολάρια η καθεμία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν 1,2 δισεκ. για να στηρίξουν τη Γάζα.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]