Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο – Τι ισχύει στον Πειραιά;

Flydubai:  Τι εκτυλίχθηκε στην πτήση-θρίλερ – Οι ήρωες που απέτρεψαν την 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ

4 λεπτά
Flydubai:  Τι εκτυλίχθηκε στην πτήση-θρίλερ – Οι ήρωες που απέτρεψαν την 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ
Indian pilot Smit Machchhar, who the leaders of Israel and India hailed as a hero for saving passengers after he was stabbed by his colleague in an alleged attempt to crash a flydubai plane on Wednesday, smiles in an unidentified location in this undated handout image released on September 30, 2026. Israel Foreign Ministry/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES TPX IMAGES OF THE DAY

Εσωσε 174 ζωές ακόμα και όταν μαχαιρώθηκε. Ο Ινδός πιλότος, Σμιτ Ματσχάρ, της πτήσης Flydubai απέτρεψε την απόπειρα του συγκυβερνήτη του να καταρρίψει το αεροσκάφος που εκτελούσε προχθές πτήση από το Ντουμπάι προς το Τελ Αβιβ.

Η ψυχραιμία, η αυτοθυσία και το σθένος του, αλλά και η καθοριστική επέμβαση επιβατών οδήγησαν στην αίσια κατάληξη του θρίλερ, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση. Ο Σμιτ παρ’ ότι δέχτηκε πολλαπλές μαχαιριές και το αεροπλάνο έχασε απότομα ύψος κατάφερε να ενεργοποιήσει το σύστημα απασφάλισης της πόρτας του πιλοτηρίου, πριν χάσει τις αισθήσεις του. Αυτή η κρίσιμη κίνηση επέτρεψε σε πλήρωμα και επιβάτες να εισβάλουν στον χώρο, ακινητοποιώντας τον συγκυβερνήτη και προσγειώνοντας το αεροσκάφος στη Σαουδική Αραβία.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Γιατρός και υδραυλικός

Στην ομάδα των επιβατών που έσπευσαν να βοηθήσουν, βρισκόταν ο Σότα Μουσάγεφ, ένας Ισραηλινός οδοντίατρος, που επέστρεφε στο Τελ Αβίβ, καθώς και άλλοι επιβάτες, όπως ο υδραυλικός Γιανίβ Χαγιούν. Ο Μουσάγεφ ήταν ο μοναδικός γιατρός της πτήσης και όταν άκουσε τις φωνές έσπευσε να βοηθήσει. Ο ίδιος κατάφερε να σταματήσει την αιμορραγία και να σταθεροποιήσει την αρτηριακή πίεση του βαριά τραυματισμένου κυβερνήτη. Ο Χαγιούν ήταν αυτός που κάλεσε τους επιβάτες να απομακρύνουν τον τρομοκράτη από το πιλοτήριο, ωστόσο το αεροσκάφος συνέχιζε να πέφτει. Αρχισε να τραβάει τα χειριστήρια -χωρίς να ξέρει τι κάνει- λέγοντας αργότερα πως βλέπει «Mayday», αναφερόμενος στην τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ που αναπαριστά αεροπορικά δυστυχήματα και εξετάζει τις αιτίες τους.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Ο Ασάφ Ραζουάν ένας ακόμα από τους Ισραηλινούς ήρωες επιβάτες περιέγραψε την εμπειρία του ως σκηνικό από κινηματογραφική ταινία.

Βραβείο

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τους τέσσερις Ισραηλινούς για το Προεδρικό Βραβείο Πολιτικού Ηρωισμού, ενώ ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που έκανε λόγο για μια «απόπειρα νέας 11ης Σεπτεμβρίου», επαίνεσε δημόσια τόσο τον κυβερνήτη όσο και τους επιβάτες που επενέβησαν. Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, χαρακτήρισε τη στάση του Ματσχάρ εξαιρετικά γενναία.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Το αεροπορικό θρίλερ αντιμετωπίζεται στο Ισραήλ ως «απόπειρα τρομοκρατικής, τζιχαντιστικής ενέργειας», ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι νωρίς για να πει αν πίσω από το περιστατικό βρίσκεται το Ιράν. H Flydubai έχει ζητήσει να αποφευχθούν οι πρόωρες εικασίες για τα αίτια, ενώ Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να συνεργαστούν στην έρευνα και η Σαουδική Αραβία κρατά υπό κράτηση τον συγκυβερνήτη.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τους διπλωμάτες του ότι το επεισόδιο αποσκοπούσε στην υπονόμευση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια από τις λίγες αραβικές χώρες που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, αφού υπέγραψαν το 2020 τις Συμφωνίες του Αβραάμ, στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ

Ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, όπου η πτήση της Flydubai πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση. Σύμφωνα με μαρτυρία συναδέλφου του στο ισραηλινό κανάλι 16 news, ο δράστης -ο οποίος είχε ενταχθεί στο δυναμικό της εταιρίας μόλις πριν από οκτώ μήνες- ήταν θρησκόληπτος. «Προσευχόταν υπερβολικά όλη την ημέρα και αρνούνταν να κάνει χειραψία με γυναίκες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους κατάγεται από το Ομάν -ένα κράτος που δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και οι πολίτες του χρειάζονται ειδική βίζα για να περάσουν τα σύνορά του- προσδίδει στο συμβάν σοβαρές πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]