Η Τουρκία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με έναν εφιάλτη που θεωρούσε «δυτικό φαινόμενο», καθώς μέσα σε ένα 24ωρο θρηνεί απώλειες σε δύο ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία, με δράστες μαθητές.
Το προφίλ του δράστη της σημερινής (15/04) επίθεσης, όπως σκιαγραφείται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συνθέτει την εικόνα μιας «προαναγγελθείσας τραγωδίας», που τροφοδοτείται από την εγκληματική αμέλεια και τα κενά ενός συστήματος που απέτυχε να προστατεύσει τα παιδιά του για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις 24 ώρες.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των δικτύων TRT και HaberTürk, ο Μερσίνι ο οποίος επίσης έπεσε νεκρός, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί αν έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του, δεν ήταν ένας «συνηθισμένος» ταραχοποιός μαθητής. Η μεθοδικότητα με την οποία εισήλθε στο σχολείο, μεταφέροντας πέντε όπλα και επτά γεμιστήρες μέσα στο σχολικό του σακίδιο, υποδηλώνει μια ψυχρή και προμελετημένη επιχείρηση. Το ίδιο φανερώνει και η αποφασιστικότητα με την οποία πυροβολούσε, όπως μαρτυρούν εικόνες-ντοκουμέντο.
Kahramanmaraş’ta ortaokul basıp toplu katliam yapan 8. sınıf öğrencisi 13-14 yaşındaki İsa Aras MERSİNLİ,
Uzun saçlı, siyah kıyafetler giymiş. Eski emniyet müdürü babasının 5 silahı 7 şarjörünü soğukkanlılıkla cinayetler için kullanıyor.
Toplu katliamlardan etkilendiği, “bir… pic.twitter.com/DrXTHtil4n
— Dedikoducukız👀💋 (@dedikoducukizzo) April 15, 2026
Κομβικό σημείο στην έρευνα αποτελεί η ιδιότητα του πατέρα του, Ουγούρ Μερσίνι. Ως πρώην στέλεχος της αστυνομίας, ο πατέρας του δράστη είχε στην κατοχή του τον οπλισμό που τελικά αποδείχθηκε μοιραίος. Η άμεση σύλληψή του, μαζί με τη μητέρα του εφήβου, αντικατοπτρίζει την απόφαση των αρχών να αποδώσουν ευθύνες για την πλημμελή φύλαξη των όπλων, μια αμέλεια που «όπλισε» το χέρι ενός ανηλίκου.
Τα τουρκικά ΜΜΕ, παρά την αυστηρή απαγόρευση δημοσιοποίησης λεπτομερειών, εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στο κοινωνικό υπόβαθρο του 14χρονου. Αναλυτές στην εφημερίδα Milliyet κάνουν λόγο για έναν έφηβο που ενδεχομένως βίωνε καθεστώς σχολικού εκφοβισμού, ενώ ο πολιτικός κόσμος της χώρας, με πρώτο τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στοχοποιεί την «ψηφιακή διάβρωση» και τη βία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πηγή έμπνευσης για τον δράστη.
Kahramanmaraş’taki okul saldırısını gerçekleştiren İsa Aras Mersinli’nin haftalar öncesinde sınıfta kaydedilen bir görüntüsü. pic.twitter.com/1zJkWT9PKn
— BBO Sports (@bbosports) April 15, 2026
Η οργή στην τουρκική κοινωνία ξεχειλίζει. Γονείς σε όλη τη χώρα εκφράζουν μέσω του διαδικτύου τον τρόμο τους, με το ερώτημα πώς πέρασαν πέντε όπλα την σχολική πύλη να κυριαρχεί. Η κοινή γνώμη απαιτεί την άμεση τοποθέτηση ανιχνευτών μετάλλων και μόνιμης αστυνομικής φρουράς στα σχολεία, καταγγέλλοντας ότι τα τωρινά μέτρα ασφαλείας είναι «διακοσμητικά».
Ενδεικτικό της οργής που κυριαρχεί στην Τουρκία, είναι το γεγονός ότι επιστρατεύτηκε θωρακισμένο όχημα του στρατού για να μεταφέρει τη σορό του 14χρονου δράστη από τον τόπο του μακελειού.
📢 Kahramanmaraş’ta okula silahla saldırdıktan sonrayaşamına son veren İsa Aras Mersinli’nin cenazesi, okuldan zırhlı polis aracıyla çıkarıldı
📌Bu sırada okul önünde bekleyen kalabalık aracı durdurmaya çalıştı. Polis aracı, kalabalığın arasından güçlükle bölgeden uzaklaştı pic.twitter.com/CkOVCvD9HC
— T24 (@t24comtr) April 15, 2026
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και οι δικαστικές αρχές επιβάλλουν ένα ιδιότυπο «σιωπητήριο» με την καθολική απαγόρευση μετάδοσης εικόνων και στοιχείων. Η κίνηση αυτή δεν ερμηνεύεται μόνο ως προσπάθεια προστασίας των ανηλίκων, αλλά ως ένα απεγνωσμένο μέτρο για την αναχαίτιση του φαινομένου του μιμητισμού (copycat effect). Μετά τη χθεσινή επίθεση στη Σανλιούρφα, οι αρχές φοβούνται ότι η υπερπροβολή του δράστη θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αλυσίδα παρόμοιων επιθέσεων από άλλους περιθωριοποιημένους εφήβους.

