Ο πιλότος-που ήταν και ο μόνος που επέβαινε στο αεροσκάφος- διασώθηκε χωρίς τραυματισμούς, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στους New York Times.
Το επιθετικό αεροσκάφος τύπου A-10 Warthog συνετρίβη κοντά στα Στενά του Ορμούζ περίπου την ίδια ώρα που ένα F-15E της Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίπτονταν πάνω από το Ιράν, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Σε εκείνο το περιστατικό, ένα μέλος του πληρώματος διασώθηκε, ενώ οι ομάδες έρευνας και διάσωσης αναζητούν τον δεύτερο πιλότο.
Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο CBS News, ο ένας από τους δύο πιλότους εντοπίστηκε και πλέον βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων, έπειτα από επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξήγαγαν στο κεντρικό Ιράν, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος μετά το πλήγμα που δέχθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μαχητικό F-15E και όχι F-35, όπως ισχυρίζονταν οι ιρανικές δυνάμεις.
Το F-15E πετάει με διμελές πλήρωμα και οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και του δεύτερου πιλότου.
Φωτογραφίες και βίντεο κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κοινοποιήθηκαν από ιρανικά κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, υποδηλώνοντας ότι τουλάχιστον ένα αμερικανικό αεροσκάφος C-130 και δύο ελικόπτερα Black Hawk εντοπίστηκαν να πετούν χαμηλά πάνω από το κεντρικό και νοτιοδυτικό Ιράν, σε αυτό που περιγράφηκε ως πιθανή προσπάθεια εντοπισμού και περισυλλογής του πληρώματος.
US F-35s and MQ-9 drones conduct operational activity over crash site in Iran, potentially searching for missing pilots pic.twitter.com/bYYWyPijUP
— Türkiye Today (@turkiyetodaycom) April 3, 2026
Νωρίτερα την Παρασκευή (03/04), οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από το κέντρο της χώρας και η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή για τη σύλληψη των πιλότων.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από αυτό που παρουσίασε ως το αμερικανικό μαχητικό που καταρρίφθηκε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, την οποία μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση, το αεροσκάφος επλήγη ενώ πετούσε πάνω από το κεντρικό Ιράν πριν καταρριφθεί στις νοτιοδυτικές επαρχίες Κογιλουγέ και Μπογέρ Αχμάντ.
«Αν συλλάβετε ζωντανούς τους εχθρούς πιλότους και τους παραδώσετε στην αστυνομία και στις ένοπλες δυνάμεις, θα λάβετε μια γενναία ανταμοιβή», δήλωσε η αστυνομία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναγνώστηκε ζωντανά στην τηλεόραση.
Local Iranian TV:
Anyone who captures the U.S. pilot alive will receive a valuable reward. pic.twitter.com/qkN0LajA3P
— Clash Report (@clashreport) April 3, 2026
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι ο στρατός ξεκίνησε έρευνα για τον πιλότο ενός αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους που χτυπήθηκε από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.
Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα μαχητικό F-35 πάνω από τον ιρανικό εναέριο χώρο με ένα νέο, προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.
🚨 Islamic Revolutionary Guard Corps Aerospace Force spokesperson: F-35 fighter jet shot down over central Iran airspace by Iranian air defense system. pic.twitter.com/esBw6kTngf
— Middle East Conflict Tracker (@MEC_Tracker) April 3, 2026
Ωστόσο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνεται να δείχνουν απομεινάρια ενός F-15.
Iranian media has posted what appears to be debris from a USAF F-15E Strike Eagle, reportedly downed earlier today.
Seen here, the remains of a vertical stabilizer. pic.twitter.com/FGD8jrmM4p
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) April 3, 2026
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι το F-35 είναι το δεύτερο που καταρρίπτουν. Είχαν ισχυριστεί τον Μάρτιο ότι ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35 «χτυπήθηκε και υπέστη σοβαρές ζημιές στον ουρανό πάνω από το κεντρικό Ιράν», αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου της 28ης Φεβρουαρίου που μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την κατάρριψη ενός μαχητικού αεροσκάφους.
«Εξαιτίας της ολοκληρωτικής καταστροφής του αεροσκάφους, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την τύχη του πιλότου», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι είναι απίθανο ο πιλότος να επέζησε.
An account claiming to be IRGC Intelligence posted an image of what appears to be an ejection seat, possibly resembling the ACES II used in U.S. F-15E jets, though unconfirmed.
Source: @VigorousFalcon pic.twitter.com/0xe04tS1gZ
— Clash Report (@clashreport) April 3, 2026
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε νωρίτερα ότι ένας Αμερικανός πιλότος πιάστηκε αιχμάλωτος μετά την εκτίναξη από το αεροσκάφος.
Το CBS News ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο αμερικανικός στρατός είχε χάσει τουλάχιστον 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper πάνω από το Ιράν από την έναρξη του πολέμου και ότι τρία αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 καταρρίφθηκαν πάνω από το Κουβέιτ σε ένα «περιστατικό φίλιων πυρών» στις αρχές της σύγκρουσης, αλλά δεν υπήρξαν θύματα.
Η κατάρριψη του αεροσκάφους την Παρασκευή (03/04) έρχεται μετά από επανειλημμένους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ, του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγσεθ και των στρατιωτικών διοικητών για την αεροπορική υπεροχή των ΗΠΑ που στέρησε σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν τις δυνατότητες επίθεσης και την αεράμυνα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
«Τώρα, στην πέμπτη εβδομάδα της εκστρατείας μας, η επιχειρησιακή μου εκτίμηση είναι ότι σημειώνουμε αναμφισβήτητη πρόοδο. Δεν βλέπουμε το ναυτικό τους να πλέει. Δεν βλέπουμε τα αεροσκάφη τους να πετούν και τα συστήματα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί», δήλωσε την Πέμπτη (02/04) ο Διοικητής της CENTCOM, Ναύαρχος Μπραντ Κούπερ.

