Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλοφ Γκιλ δήλωσε ότι «η εκτίμηση της Επιτροπής είναι πως η έρευνα βασίζεται σε αμφισβητήσιμους ισχυρισμούς και ανεπαρκή στοιχεία και ως εκ τούτου τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα». Η Επιτροπή τόνισε ότι οι προσωρινοί δασμοί επιβάλλονται στο πλαίσιο της κινεζικής διαδικασίας διερεύνησης επιδοτήσεων και μπορούν να εφαρμοστούν προσωρινά κατά τη διάρκεια της έρευνας, πριν από οποιαδήποτε οριστική απόφαση. Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι προσωρινοί δασμοί κυμαίνονται από 21,9% έως 42,7% και θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Τρίτη.
Αιχμή της λίστας είναι τα τυριά, ενώ περιλαμβάνονται επίσης ορισμένα εμπλουτισμένα γάλατα και κρέμες. Το Πεκίνο αναφέρει ότι τα προϊόντα αυτά απολαμβάνουν επιδοτήσεων οι οποίες, κατά την κινεζική εκδοχή, προκαλούν σημαντική ζημία στους εγχώριους παραγωγούς και διαβρώνουν την ανταγωνιστικότητα στην κινεζική αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν για να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες περί επιδοτήσεων και ζημίας και ότι τα μέτρα στερούνται αναγκαίας τεκμηρίωσης για να γίνουν οριστικά. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τους αγρότες και τις εξαγωγές της ΕΕ, καθώς και την Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά της καταχρηστικής χρήσης από την Κίνα εμπορικών προστατευτικών μέτρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή έχει ήδη προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την υπόθεση αυτή.
Οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν την έρευνα κατά των επιδοτήσεων τον Αύγουστο του 2024, επισήμως κατόπιν αιτήματος της Γαλακτοκομικής Ένωσης της Κίνας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πεκίνου. Η έρευνα εντάσσεται στη διαδικασία που προβλέπεται από την κινεζική νομοθεσία για να διερευνηθούν ισχυρισμοί περί στρέβλωσης εμπορίου λόγω επιδοτήσεων και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 21 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία τα προσωρινά μέτρα μπορούν να καταστούν οριστικά. Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι το βήμα αυτό συνδέεται με τις εμπορικές τριβές μεταξύ ΕΕ και Κίνας, καθώς η κινεζική κίνηση εκλαμβάνεται ευρέως ως ανταπόδοση μετά την ανακοίνωση από την ΕΕ της απόφασης να επιβάλει αυξημένους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατασκευής Κίνας. Την περασμένη εβδομάδα επίσης, η Κίνα ανακοίνωσε επιβολή για πέντε χρόνια δασμών αντιντάμπινγκ από 4,9% έως 19,8% στο χοιρινό και τα παράγωγά του που εισάγονται από την ΕΕ, μέτρο που προστίθεται στη λίστα των κινήσεων που έχουν επιδείξει την κλιμάκωση των μέτρων μεταξύ των δύο πλευρών. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ αρνητική» για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας και υπενθύμισε τις νομικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες των Βρυξελλών, χωρίς όμως να προσδιορίσει επιπλέον χρονοδιαγράμματα για τα επόμενα βήματα. Τα προσωρινά τέλη θα επιβληθούν στα εισαγόμενα φορτία και μπορούν να αναθεωρηθούν κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Ειδήσεις Σήμερα
- Κακλαμάνης: Δεν θα μπορούσα να «βαπτιστώ» κάτι άλλο εκτός από Ολυμπιακός
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε λειτουργία από αύριο (23/12) η ψηφιακή εφαρμογή για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ
- Ιταλία: Συμμορία ανηλίκων έγδυσε 15χρονο και του ζητούσε χρήματα
- Τηλεοπτική ανατροπή: Λιάγκας και Αρναούτογλου μαζί στον αέρα του ANT1 για καλό σκοπό
- Μπάλντουιν: «Σκέφτηκα να αυτοκτονήσω» μετά την επαναφορά κατηγοριών για τη Χάτσινς