Αθήνα Καιρός

Χωριό της Ισπανίας που έγινε στάχτη από δασική πυρκαγιά κέρδισε 468 εκατομμύρια ευρώ σε λαχείο

3 λεπτά
Χωριό της Ισπανίας που έγινε στάχτη από δασική πυρκαγιά κέρδισε 468 εκατομμύρια ευρώ σε λαχείο
Πηγή: REUTERS/Alejandro Martinez Velez TPX IMAGES OF THE DAY

Οι κάτοικοι ενός χωριού στην βορειοδυτική Ισπανία είδαν την καθημερινότητά τους να αλλάζει δύο φορές μέσα στον χρόνο που σε λίγες ημέρες θα αποχαιρετήσουμε.

Η πρώτη ήταν όταν μια από τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της Ισπανίας, κατέστρεψε τα πάντα στο χωριό το χωριό La Bañeza στην περιοχή Καστίλλη και Λεόν.

Όμως τώρα, μερικούς μήνες μετά την καταστροφή, οι 10.000 κάτοικοι του χωριού είδαν τη μοίρα τους να αλλάζει απροσδόκητα. Εκεί όπου οι φλόγες άφησαν πίσω τους στάχτες, απώλειες και ανασφάλεια, το χριστουγεννιάτικο λαχείο El Gordo έφερε μια απρόσμενη ανάσα ελπίδας, μοιράζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ανθρώπους που είχαν δοκιμαστεί σκληρά.

Και οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Villablino, όπου πέντε άνδρες της περιοχής έχασαν τη ζωή τους σε ένα ατύχημα σε ορυχείο τον περασμένο Μάρτιο, αγόρασαν το νικητήριο λαχείο και θα λάβουν ένα απροσδόκητο κέρδος πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν ανεξέλεγκτα γύρω από τη La Bañeza τον Αύγουστο κατέστρεψαν 136.000 στρέμματα δασικής έκτασης, σκότωσαν τρεις ανθρώπους και εκτόπισαν άλλους 8.000.

Ο Javier Carrera, δήμαρχος της La Bañeza, δήλωσε ότι τα κέρδη στο λαχείο προκάλεσαν «μια καταιγίδα συναισθημάτων μετά από μια τόσο τρομερή χρονιά».

«Η νίκη στο λαχείο, εκτός από αιτία χαράς και ενθουσιασμού, είναι κάτι που έπεσε από τον ουρανό σε ένα μέρος που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη», είπε ο Carrera.

Το El Gordo, ή το «χοντρό», όπως είναι γνωστό το χριστουγεννιάτικο λαχείο, αποτελείται από 100.000 αριθμούς, ο καθένας από τους οποίους επαναλαμβάνεται σε 198 σειρές, με κάθε σειρά να χωρίζεται σε décimos, ή δέκατα, σύμφωνα με τον Guardian. Έτσι, κάθε αριθμός επαναλαμβάνεται 1.980 φορές.

YouTube thumbnail

Κάθε décimo κοστίζει 20 € και ο νικητήριος αριθμός αποδίδει 400.000 € για κάθε décimo. Συνολικά πωλήθηκαν 117 σειρές στη La Bañeza, που ισοδυναμούν με 468 εκατομμύρια ευρώ που θα μοιραστούν μεταξύ των κατοίκων της.

Υπάρχουν χιλιάδες μικρότερα έπαθλα και οι αριθμοί επιλέγονται σε μια τελετή που μεταδίδεται από την τηλεόραση και διαρκεί μια ολόκληρη μέρα, από παιδιά του σχολείου San Ildefonso στη Μαδρίτη, τα οποία φωνάζουν κάθε αριθμό και το αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο.

Μεταξύ των πολλών δεισιδαιμονιών που περιβάλλουν το El Gordo είναι η παράδοση να αγοράζεται ένα λαχείο σε ένα μέρος που έχει υποστεί μια τραγωδία, με βάση την αρχή ότι ο κεραυνός δεν χτυπά δύο φορές στο ίδιο σημείο και η καλή τύχη ακολουθεί την κακή. Τώρα, μετά από μια φοβερή χρονιά, η τύχη χαμογέλασε στους άτυχους κατοίκους της La Bañeza και του Villablino.

YouTube thumbnail
Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]