Αθήνα Καιρός

ΑΝΑΛΥΣΗ – Οι υπερβολές στη «θερμή» υποδοχή Τραμπ στην Άγκυρα, οι υποσχέσεις για τα F-35 και το παρασκήνιο των δηλώσεων

11 λεπτά
ΑΝΑΛΥΣΗ – Οι υπερβολές στη «θερμή» υποδοχή Τραμπ στην Άγκυρα, οι υποσχέσεις για τα F-35 και το παρασκήνιο των δηλώσεων
U.S. President Donald Trump and Turkish President Tayyip Erdogan participate in a state arrival ceremony, ahead of a NATO leaders' summit, at the Bestepe Presidential Compound in Ankara, Turkey, July 7, 2026. REUTERS/Umit Bektas

Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη σημασία της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ και τη στενή σχέση Άγκυρας – Ουάσινγκτον, η τουρκική πλευρά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υποδοχή του Αμερικανού προέδρου κατά την άφιξή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Θετικά μηνύματα στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν, αλλά χωρίς συμφωνία

Η πιθανή επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 συζητήθηκε στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Παρά τα θετικά μηνύματα, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά μόνο δηλώσεις προθέσεων.

Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35. Όπως ανέφερε, τα μηνύματα που έστειλαν Τραμπ και Ερντογάν παρουσιάζουν ομοιότητες με όσα είχαν ειπωθεί και στην προηγούμενη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο του 2025.


Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος χαρακτήρισε σημαντική την αναφορά του Τραμπ στα F-16, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πρόγραμμα που είχε ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν το 2024 και όχι για νέα παραχώρηση προς την Τουρκία.

Στο επικέντρο η Ελλάδα

Για την Ελλάδα, ο διεθνολόγος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί σημαντικό πλεονέκτημα τα επόμενα χρόνια, ενώ εκτίμησε πως το τουρκικό μαχητικό KAAN δεν αλλάζει άμεσα τις ισορροπίες, καθώς βασίζεται σε τεχνολογία παλαιότερης γενιάς.

Ο ρόλος του Ισραήλ

Παρά τα θετικά λόγια του Τραμπ για τον Ερντογάν, το θέμα των F-35 παραμένει δύσκολο. Ένας από τους λόγους είναι και η στάση του Ισραήλ, που παρακολουθεί στενά το ενδεχόμενο ενίσχυσης της τουρκικής αεροπορίας.

Οι δηλώσεις Ερντογάν και Τραμπ, στο προεδρικό Μέγαρο

«Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα πόσο σημαντική είναι αυτή η επίσκεψη. Το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής των Ηγετών του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σήμερα στην Άγκυρα, ότι όλοι οι ηγέτες είναι συγκεντρωμένοι στη χώρα μας τώρα και ότι θα βρίσκονται αύριο με τον αγαπητό μου φίλο κ. Τραμπ, θα μας δώσει δύναμη», είπε ο Ερντογάν.

«Η σχέση μας με τον Ερντογάν είναι πολύ ξεχωριστή… Είναι ένας πολύ καλός πρόεδρος», είπε με τη σειρά του ο Ντόναλντ Τραμπ. «Η Τουρκία είναι μια πολύ δυνατή χώρα. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά μαζί. Πιστεύω ότι η σχέση μας θα συνεχίσει να είναι καλή», συμπλήρωσε.


«Η Τουρκία ήταν πολύ πιο πιστή στις ΗΠΑ από άλλους»

«Είμαστε πολύ καλοί φίλοι, έχουν και ένα κτίριο με το όνομά μου, το αεροδρόμιο είναι πολύ ωραίο οι δρόμοι είναι νέοι καινούργιου είστε ένας πολύ καλός ηγέτες. Από την αρχή είχαμε πολύ καλή χημεία, δεν ξέρουν πόσο ισχυρή είναι η τουρκία. Εχουν πολύ από τον δικό μας εξοπλισμο και πολύ καλούς στρατιώτες. Εχουμε ιδιαίτερη σχέση.

Σέβομαι τον κ. Πρόεδρο και είναι επ ωφελία και των δύο χωρών. Θα μιλήσουμε για το εμπόριο και το στρατιωτικό σκέλος, θα μιλήσουμε για το Ιράν. Εχουμε πολύ στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία. Είναι τιμή μου να είμαι μαζί σας σήμερα, θα έχουμε καλές συζητήσεις καλό φαγητό θα περάσουμε καλά και θα κάνουμε καλό και για τις χώρες μας.»


Tα F-35

«Είναι μια απόφαση που θα λάβουμε έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Πολλοι άνθρωποι θα συζητήσουμε όλοι μαζί. Η τουρκία ήταν πολύ πιο πιστή από άλλες χώρες. Είναι κάτι που θα σκεφτούμε, ένα καλό πλάνο», είπε ο Τραμπ.

H υπόσχεση για 5 αεροσκάφη

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του: «Όσον αφορά τη Γάζα, συζήτησα αυτά τα ζητήματα με τον αξιότιμο φίλο μου, και αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε αυτή τη σύνοδο κορυφής ηγετών, ειδικά για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή αυτή. Ερμηνεύουμε θετικά οποιαδήποτε απόφαση προκύψει από τη σύνοδο κορυφής, και πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό.

Φυσικά, το F-35 δεν αποτελεί νέο ζήτημα για εμάς· το έχουμε συζητήσει με τις ΗΠΑ στο παρελθόν και μας δόθηκε η υπόσχεση για 5 αεροσκάφη. Ο κ. Τραμπ μας έδωσε επίσης τον λόγο του, και γνωρίζω ότι στις συζητήσεις αυτής της συνόδου κορυφής εξετάζουμε θετικά την υπόσχεση που λάβαμε από αυτούς σχετικά με το F-35. Ο κ. Τραμπ τηρεί πάντα τον λόγο του σε αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι θα προκύψει μια θετική απόφαση σχετικά με το F-35».


Η δυσαρέσκεια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ

«Απογοητεύτηκα με το ΝΑΤΟ και αν δεν ήταν εκεί και η Τουρκία που ο φίλος μου είναι εκεί ένας πολύ ισχυρός ηγέτης, θα το σκεφτόμουν.

Εμείς κάναμε κάτι στο Ιράν, δεν ήθελα τη βοήθειά τους, αλλά πριν το ζητήσω είπαν εμείς δεν θα πάμε πουθενά. Χαλάσαμε δισ για να βοηθηθούν κυρίως οι χώρες της Ευρώπη. Και δεν ηταν πρόθυμοι να κάνουν κάτι για εμάς. Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός δεν είναι πια στη θέση του εξαιτίας αυτού. Εγώ δοκίμασα τους ανθρώπους να δω αν είναι εκεί για εμάς. Η Ιταλία, η Γερμανία η Γαλλία δεν ήταν εκεί για εμάς».

Ο Τραμπ επαίνεσε την Τουρκία για τον πόλεμο με το Ιράν

«Θα μπορούσε να είχε μπει στη σύγκρουση. Ισως δεν το έκανε εξαιτίας μου», τόνισε. Αναφερόμενος στις αμερικανικές επιχειρήσεις σημείωσε: «Ο πόλεμος με το Ιράν -ή όπως θέλετε να τον αποκαλέσετε-, είναι μια στρατιωτική επιχείρηση, μια επιχείρηση αποπυρηνικοποίησης».

Τραμπ για τις κυρώσεις CAATSA

«Θα άρουμε τις κυρώσεις, εντάξει; Δεν θέλω να χάνω χρόνο απαντώντας σε αυτό. Θα άρουμε αυτές τις κυρώσεις. Ήρθε η ώρα. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στους φίλους μας. Δεν θέλω να πνίξω τον φίλο μου με κυρώσεις. Ο νέος ηγέτης της Συρίας κατάφερε επίσης να επαναφέρει τη χώρα του σε τροχιά ανάκαμψης μέσα σε ένα χρόνο. Ήμουν ένας από αυτούς που τον ενέκριναν, μαζί με τον πρόεδρο. Κατάφερε να τα βάλει όλα σε τάξη, δεν είναι εύκολη δουλειά» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επικοινωνία Τραμπ με Ζελένσκι και Πούτιν

O πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είχαμε μια πολύ καλή συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν, διήρκεσε πολύ. Και μίλησα επίσης με τον πρόεδρο Ζελένσκι ακριβώς μετά. Νομίζω πως και οι δύο θέλουν να πετύχουν μια συμφωνία. Είναι κρίμα διότι πήρε τόσο χρόνο, όμως νομίζω πως θα το διευθετήσουμε, αν όλα πάνε καλά σύντομα».

Ο Ζελένσκι και ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αύριο.

Η Δανία και ρόλος της για την Γροιλανδία

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας: «Η Δανία δεν ξοδεύει χρήματα, ούτε βοηθά πραγματικά τη Γροιλανδία. Είναι εξαιρετικά σημαντική για τις ΗΠΑ, και στην περιοχή βρίσκονται σήμερα κινεζικά και ρωσικά πλοία».

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια.

«Καλύτερα να προσέξουν τη μετανάστευση και την ενέργεια. Αν δεν προσέξουν αυτά τα δύο ζητήματα, δεν θα υπάρχει πλέον Ευρώπη», ανέφερε.

Οι υπερβολές στη θερμή υποδοχή Τραμπ στην Άγκυρα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε προσωπικά στο πλευρό του Τραμπ, τόσο στην άφιξή του στην Άγκυρα όσο και στο Προεδρικό Μέγαρο, επιφυλάσσοντάς του θερμή υποδοχή. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν εγκάρδιο χαιρετισμό, με χειραψία και αγκαλιά, στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν εκτενώς από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Τα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας παρουσίασαν τις εικόνες αυτές ως ένδειξη της καλής προσωπικής σχέσης μεταξύ των δύο προέδρων, αλλά και ως μήνυμα της διπλωματικής βαρύτητας που επιδιώκει να προβάλει η Άγκυρα ως διοργανώτρια της Συνόδου.

Η υποδοχή του Αμερικανού προέδρου ξεκίνησε ήδη από την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους, με τον Ερντογάν να τον περιμένει ο ίδιος στο αεροδρόμιο, μια κίνηση που ξεχώρισε καθώς συνήθως τέτοιες διαδικασίες αναλαμβάνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή εκπρόσωποι του πρωτοκόλλου.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Επίσκεψη Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκυρα REUTERS/Jonathan Ernst

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Επίσκεψη Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκυρα REUTERS/Jonathan Ernst

Το στιγμιότυπο που ξεχώρισε από την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε ο ίδιος στο σημείο υποδοχής, με τους δύο ηγέτες να ανταλλάσσουν χαμόγελα, παρατεταμένη χειραψία και εγκάρδιο χαιρετισμό μπροστά στις κάμερες.

Η σύντομη συνομιλία τους πριν από την έναρξη του επίσημου προγράμματος καταγράφηκε από τα μέσα ενημέρωσης και προβλήθηκε εκτενώς στην Τουρκία. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο μήνυμα που, όπως υποστήριξαν, εξέπεμπε η συνάντηση, παρουσιάζοντάς την ως ένδειξη στενής σχέσης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο προέδρων.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Επίσκεψη Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκυρα REUTERS/Jonathan Ernst

Στη συνέχεια, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατευθύνθηκαν στο Προεδρικό Συγκρότημα του Μπεστεπέ, όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή υποδοχής. Το πρόγραμμα περιλάμβανε στρατιωτικό άγημα, την απόδοση τιμών, την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, καθώς και την επιθεώρηση της φρουράς από τους δύο προέδρους.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

U.S. President Donald Trump and Turkish President Tayyip Erdogan hold a bilateral meeting, ahead of their participation in a NATO summit, at the Bestepe Presidential Compound in Ankara, Turkey, July 7, 2026. REUTERS/Jonathan Ernst

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία των μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία πραγματοποίησαν πτήση πάνω από το Προεδρικό Συγκρότημα την ώρα που οι δύο ηγέτες παρακολουθούσαν την τελετή και επιθεωρούσαν τα στρατιωτικά αγήματα. Η εντυπωσιακή αυτή κίνηση αποτέλεσε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της επίσημης υποδοχής.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

ANKARA, TURKIYE – JULY 07: Turkish Stars, the aerobatic demonstration team of the Turkish Air Force, conduct a salute flight in the skies over the Turkish Presidential Complex where Turkish President Recep Tayyip Erdogan welcomes U.S. President Donald Trump, who arrived in Turkiye for an official visit ahead of the 36th NATO Summit of Heads of State and Government, in Ankara, Turkiye, on July 07, 2026. Ahmet Serdar Eser / AnadoluNo Use USA No use UK No use Canada No use France No use Japan No use Italy No use Australia No use Spain No use Belgium No use Korea No use South Africa No use Hong Kong No use New Zealand No use Turkey

Η Άγκυρα θέλησε μέσω της επίσημης υποδοχής να προβάλει τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με μια τελετή υψηλού συμβολισμού, ισχυρή στρατιωτική παρουσία και αυστηρό πρωτόκολλο.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Members of the Honor Guard stand wearing historical equipment before U.S. President Donald Trump and Turkish President Tayyip Erdogan participate in a state arrival ceremony and honor guard review, ahead of a NATO leaders’ summit, at the Bestepe Presidential Compound in Ankara, Turkey, July 7, 2026. REUTERS/Umit Bektas

Η τουρκική προεδρία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σκηνοθεσία και τα μηνύματα που θα εξέπεμπε η επίσημη υποδοχή του Αμερικανού προέδρου. Κάθε στοιχείο της τελετής, από τον χώρο του Προεδρικού Συγκροτήματος και την παρουσία των στρατιωτικών τμημάτων μέχρι την προβολή των συμβόλων των δύο χωρών, σχεδιάστηκε ώστε να ενισχύσει την εικόνα μιας Τουρκίας με αναβαθμισμένο ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Members of the Honor Guard stand in formation before U.S. President Donald Trump and Turkish President Tayyip Erdogan participate in a state arrival ceremony and honor guard review, ahead of a NATO leaders’ summit, at the Bestepe Presidential Compound in Ankara, Turkey, July 7, 2026. REUTERS/Umit Bektas

Τα τουρκικά μέσα έδωσαν έμφαση στη στρατιωτική μεγαλοπρέπεια της υποδοχής, προβάλλοντας τις εικόνες ισχύος και τις τιμές προς τον Αμερικανό πρόεδρο. Αντίθετα, τα διεθνή μέσα επικεντρώθηκαν περισσότερο στις πολιτικές διαστάσεις και τα μηνύματα της συνάντησης Τραμπ – Ερντογάν.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]