Σφοδρή κριτική προς τις χώρες που δηλώνουν ότι στηρίζουν τα δικαιώματα των Αφγανών γυναικών, αλλά την ίδια στιγμή περιορίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν, άσκησε από την Καμπούλ ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, Γιαν Έγκελαντ.
Ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης χαρακτήρισε «υποκρισία» τη στάση των χωρών που απαιτούν να διασφαλιστούν η εκπαίδευση και η εργασία για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, ενώ παράλληλα μειώνουν τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη για τη στήριξη του αφγανικού πληθυσμού.
«Κόβουν τη βοήθεια ενώ ζητούν δικαιώματα»
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γιαν Έγκελαντ υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί από τη μία να ζητά περισσότερα δικαιώματα για τις Αφγανές και από την άλλη να περιορίζει τους πόρους που χρειάζονται για να στηριχθούν οι ίδιες και τα παιδιά τους.
«Είναι καλό που (οι χώρες σ.σ.) ζητούν, όπως εμείς, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην εργασία για τις Αφγανές, αλλά είναι υποκρισία όταν το κάνουν αυτό σε ένα σεμινάριο σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα κόβοντας παράλληλα τη βοήθεια που χρησιμεύει για τη σίτιση ή την υποστήριξη της εκπαίδευσης των μικρών Αφγανών κοριτσιών στο δημοτικό σχολείο», δήλωσε.
Η προειδοποίησή του έρχεται την ώρα που οι ανάγκες στη χώρα παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες και η χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών προγραμμάτων βρίσκεται σε κρίσιμο επίπεδο.
Κάτω από το 30% η χρηματοδότηση του σχεδίου του ΟΗΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι το τέλος Αυγούστου είχε συγκεντρωθεί λιγότερο από το 30% των απαιτούμενων πόρων για το σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν.
Η μεγάλη χρηματοδοτική έλλειψη έχει άμεσες συνέπειες στις ανθρωπιστικές δράσεις, με οργανώσεις να προειδοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν σε λειτουργία προγράμματα που απευθύνονται στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Απολύονται γυναίκες λόγω έλλειψης χρημάτων
Ο Γιαν Έγκελαντ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη χρηματοδότησης στις ίδιες τις Αφγανές.
«Γυναίκες που εργάζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια ή σε δημοτικά σχολεία θηλέων πρέπει να απολυθούν ελλείψει πόρων», δήλωσε, ολοκληρώνοντας επίσκεψή του σε προγράμματα του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων στο Αφγανιστάν.
Έτσι, η μείωση της διεθνούς βοήθειας δεν περιορίζει μόνο τη δυνατότητα παροχής τροφίμων και άλλης βασικής στήριξης, αλλά επηρεάζει και την απασχόληση γυναικών που εργάζονται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ανθρωπιστική βοήθεια και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση των κοριτσιών.
Οι περιορισμοί των Ταλιμπάν στις γυναίκες
Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία το 2021 και έκτοτε έχουν επιβάλει σειρά περιορισμών στις γυναίκες.
Οι αρχές έχουν αποκλείσει τις γυναίκες από πολλές θέσεις εργασίας, ενώ τους έχουν στερήσει και την πρόσβαση στην εκπαίδευση πέρα από τη δευτεροβάθμια.
Οι περιορισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και αποτελούν ένα από τα βασικά ζητήματα στις σχέσεις των Ταλιμπάν με τη διεθνή κοινότητα.
«Να αποκατασταθεί τώρα η εκπαίδευση»
Ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων απηύθυνε παράλληλα σαφή έκκληση προς την κυβέρνηση των Ταλιμπάν να αλλάξει άμεσα την εκπαιδευτική της πολιτική.
Κάλεσε τις αφγανικές αρχές να αποκαταστήσουν «τώρα» το δικαίωμα των γυναικών στη δευτεροβάθμια και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες για το Αφγανιστάν θα είναι καταστροφικές.
«Καταστροφή» είναι ο όρος που χρησιμοποίησε ο Έγκελαντ για να περιγράψει την κατάσταση που θα μπορούσε να διαμορφωθεί εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός των γυναικών από την εκπαίδευση, την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα επιδεινώνεται και η διεθνής βοήθεια μειώνεται.











![Αποκάλυψη ΕΤ – Έξτρα αύξηση στις συντάξεις [αναλυτικοί πίνακες με τα καθαρά ποσά]](https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2026/09/syntaxeis-300x208-jpg.webp)











