Αθήνα Καιρός

Ιταλικό μπλόκο στην ΕΕ για τον Γκουαϊδό-Διγλωσσία από Ελλάδα

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
4 λεπτά
Ιταλικό μπλόκο στην ΕΕ για τον Γκουαϊδό-Διγλωσσία από Ελλάδα

Η Ιταλία «μπλόκαρε» χθες κείμενο κοινής θέσης της Ε.Ε. με το οποίο θα αναγνωριζόταν από όλα τα κράτη μέλη η νομιμότητα του προέδρου της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές μετά την άρνηση του Μαδούρο να τις προκηρύξει ο ίδιος. Διγλωσσία της ελληνικής κυβέρνησης.

Οπως δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέφ Μπορέλ, δεν υπήρξε κοινή θέση των «28» γιατί ορισμένες χώρες, που δεν κατονόμασε, ήταν αντίθετες. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα ανέφεραν ότι ναι μεν η Ιταλία «μπλόκαρε» την κοινή θέση, ωστόσο στις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί επιφυλάξεις είχε και η Ελλάδα. Δύο ακόμη χώρες, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία διαχώρισαν τη θέση τους γιατί θεωρούν ότι σε τόσο σοβαρά ζητήματα οι «28» πρέπει να μιλάνε με μια φωνή.

Αναφερόμενες στη θέση της Ιταλίας, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι το επιχείρημα που επικαλέστηκε η Ρώμη είναι πως η Ευρώπη δεν πρέπει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος είναι πως η ιταλική κυβέρνηση κρατάει ουδέτερη στάση και δεν υποστηρίζει δημόσια ούτε τον Μαδούρο ούτε τον Γκουαϊδό, γιατί δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τη μεγάλη ιταλική διασπορά που ζει στη Βενεζουέλα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα, Φεντερίκα Μογκερίνι, αρνήθηκε να σχολιάσει την ιταλική στάση, ισχυριζόμενη ότι η αναγνώριση ή όχι μιας τρίτης χώρας είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών, που αποφασίζουν διμερώς. Φυσικά, ο ισχυρισμός της δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα γιατί στο παρελθόν η Ε.Ε. έχει αναγνωρίσει τρίτες χώρες.

Μετά τη χθεσινή αδυναμία να καταλήξουν τα κράτη μέλη σε ένα κοινό κείμενο, η ενιαία θέση της Ε.Ε. παραμένει αυτή που διατυπώθηκε στο Βουκουρέστι την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή, η αναγνώριση του μόνου νόμιμου θεσμού της εθνοσυνέλευσης και του ρόλου του προέδρου του.

Ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό οι «μεγάλες» ευρωπαϊκές χώρες πλην Ιταλίας: Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, καθώς και η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Πολωνία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο, για να δρομολογηθεί η εκλογική διαδικασία. Η Γαλλία, είπε, αναγνωρίζει την Ομάδα επαφής που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία της Ε.Ε. Ανάλογη ήταν και η δήλωση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε πως «αναμένουμε να θέσει σε κίνηση τη διαδικασία προκήρυξης πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν». Η Ντάουνιγκ Στριτ διεμήνυσε επίσης ότι αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο, μετά την εκπνοή της προθεσμίας των οκτώ ημερών που η Βρετανία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν θέσει στον Νικολάς Μαδούρο, για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ότι θα επαναξιολογήσει τις διπλωματικές σχέσεις της με τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωσή του επιχείρησε να «στρογγυλέψει» την ελληνική θέση μιλώντας για «μπαράζ παρερμηνευτικών δηλώσεων εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου του αρχηγού της με ένα πρόσφατο tweet».

«Η αλήθεια είναι ότι όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ε.Ε., αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές, ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι παγκόσμιος παίκτης, αυτόνομος, με τη δική της παρουσία βασισμένη στις δικές της αξίες, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]