Σοκ: Νεκρά δύο κοριτσάκια που τους έκαναν κλειτοριδεκτομή

14/09/18 • 18:31 | UPD 14/09/18 • 20:00

Newsroom eleftherostypos.gr

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η ιστορία δύο ανήλικων κοριτσιών που υποβλήθηκαν σε κλειτοριδεκτομή και άφησαν την τελευταία τους πνοή από ακατάσχετη αιμορραγία. 

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η ιστορία δύο ανήλικων κοριτσιών που υποβλήθηκαν σε κλειτοριδεκτομή και άφησαν την τελευταία τους πνοή από ακατάσχετη αιμορραγία. 

Η δεκάχρονη Ασίγιο Αμπντί Βαρσάμε και η 11χρονη αδελφή της Κανίγιο, από ένα απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Πουντλαντ της Σομαλίας, αιμορράγησαν μέχρι θανάτου, ένα εικοσιτετράωρο μετά τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους. Τα κορίτσια εξέπνευσαν ενώ μεταφέρονταν στο κέντρο υγείας.

«Δυστυχώς, δεν έφτασαν ποτέ στο νοσοκομείο», σχολίασε η διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη στη χώρα, Άντεν Μοχάμεντ.

Η Άντεν αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σομαλία όπου το 98% ηλικίας 14 έως 49 ετών υποβάλλονται σε υποχρεωτική κλειτοριδεκτομή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κορίτσια που υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή είναι ηλικίας 4 έως 11 ετών. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι επικίνδυνες καθώς η κλειτοριδεκτομή στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με μαχαίρια και ξυράφια από τους συγγενείς.

Υπολογίζεται πως περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλον τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή που σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί μόνιμα προβλήματα και επιπλοκές κατά τη γέννα.

Στην πλειονότητα των κρατών που ακολουθείται η αποτρόπαια μέθοδος του ακρωτηριασμού, η κλειτοριδεκτομή θεωρείται παράνομη. Ωστόσο η ανοχή των τοπικών αρχόντων δίνει πάτημα στους κατοίκους να συνεχίζουν την αποτρόπαια πρακτική.