πολιτικός σεισμός στην βρετανία

Πηδάει ένας-ένας από τον «Τιτανικό» του Brexit! – «Φουρτούνες» για την Μέι

09/07/18 • 17:37 | UPD 09/07/18 • 17:45

Newsroom eleftherostypos.gr

Φυλλορροεί το στρατόπεδο του Brexit, παρά τη νίκη στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και τις τότε δηλώσεις για ελευθερία του βρετανικού λαού.

Φυλλορροεί το στρατόπεδο του Brexit, παρά τη νίκη στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και τις τότε δηλώσεις για ελευθερία του βρετανικού λαού.

Η είδηση της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον από την θέση του υπουργού εξωτερικών μπορεί να έσκασε σαν βόμβα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά οι περισσότερο προσεκτικοί φαίνεται να την περίμεναν εδώ και καιρό.  Αλλωστε ήταν αυτός που εγκατέλειψε την κούρσα των Τόρις για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον.

Θυμίζουμε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο δεύτερος υπουργός της κυβέρνησης που υποβάλει την παραίτησή του μέσα σε μερικές ώρες. Είχε προηγηθεί ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του από τα καθήκοντά του σήμερα το πρωί.

Αιτία για την παραίτηση Ντέιβις ήταν η διαφωνία του με το σχέδιο της κ. Μέι για «μαλακή» έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή – κάτι που έμοιαζε τότε τεράστια πολιτική νίκη της πρωθυπουργού σε βάρος της ευρω-σκεπτικιστικής πτέρυγας της κυβέρνησης.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διόρισε τον Ντόμινικ Ράαμπ στη θέση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit ενώ τόνισε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσει και τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον.

Η παραίτηση Τζόνσον που ήταν το κεντρικό και αμφιλεγόμενο πρόσωπο της καμπάνιας υπέρ της εξόδου της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό και αναμένεται να θέσει υπό αμφισβήτηση όλη την πολιτική Μέι, αυξάνοντας τον κίνδυνο η πρωθυπουργός να βρεθεί αντιμέτωπη με ψήφο δυσπιστίας.

Σημειώνουμε πως τον χορό των αποχωρήσεων είχε ανοίξει ο  Νάιτζελ Φάρατζ, ο«αρχιστράτηγος» του «όχι» στην Ευρώπη. Ο Φάρατζ δήλωσε  ότι παραιτείται από το τιμόνι του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, μετά από την «επίτευξη της πολιτικής φιλοδοξίας» όπως είπε. «Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος είπα ότι ήθελα τη χώρα μου πίσω… Τώρα θέλω πίσω τη ζωή μου», δήλωσε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Ο 52χρονος Φάρατζ διετέλεσε ηγέτης του κόμματος την περίοδο 2006-2009 και επέστρεψε μετά τις εκλογές του 2010. Στη συνέχεια παραιτήθηκε την επομένη των εκλογών του 2015, αναίρεσε ωστόσο την απόφασή του και επέστρεψε για να «πολεμήσει»… τη δικτατορία της Ε.Ε. Τελικά και αυτός αποχώρησε!

Copy link
Powered by Social Snap