Η φετινή επιλογή περιλαμβάνει 54 νέα εστιατόρια, μεταξύ των οποίων και τα πρωτοεμφανιζόμενα εστιατόρια από την Καππαδοκία, μια περιοχή που εντυπωσίασε τους επιθεωρητές του Οδηγού χάρη στη βαθιά αίσθηση της παράδοσης, τη φιλοξενία και το terroir της.
Η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η περιοχή των Μούγλων και τώρα η Καππαδοκία παρουσιάζουν συνδυαστικά ένα πλούσιο μωσαϊκό με περισσότερα από 25 γαστρονομικά στιλ, που αποτυπώνουν την ποικιλομορφία και την ταυτότητα της τουρκικής γαστρονομίας.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι από το επόμενο έτος ο Οδηγός MICHELIN θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά, μια επιλογή που θα καλύπτει ολόκληρη την Τουρκία, σηματοδοτώντας την πρώτη εθνικής εμβέλειας επιλογή για τη χώρα. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2026.
Ο Gwendal Poullennec, Διεθνής Διευθυντής του Οδηγού MICHELIN, δήλωσε:
«Αυτή η νέα επιλογή αποτυπώνει τη δύναμη και την ωριμότητα της γαστρονομικής ταυτότητας της Τουρκίας. Στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στα Μούγλα και τώρα στην Καππαδοκία, οι επιθεωρητές μας παρατήρησαν σεφ που τιμούν την παράδοση και ταυτόχρονα αγκαλιάζουν τη δημιουργικότητα· σεφ που τοποθετούν το terroir στο επίκεντρο της δουλειάς τους και δεσμεύονται σε πιο υπεύθυνους τρόπους μαγειρέματος. Η ποικιλομορφία, το ταλέντο και η ειλικρίνεια που συναντάμε σε ολόκληρη τη χώρα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας γαστρονομικής σκηνής που εξακολουθεί να αναπτύσσεται σε βάθος και να ενισχύει την αυτοπεποίθησή της».
Με αυτή τη νέα επέκταση, οι επιθεωρητές «καλωσόρισαν» 18 νέες επιχειρήσεις από την Καππαδοκία στην επιλογή του 2026. Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τους επιθεωρητές ήταν το πνεύμα της ίδιας της περιοχής. Πέρα από τα εκπληκτικά τοπία και τη θρυλική τουρκική φιλοξενία, η Καππαδοκία χαρακτηρίζεται από μια χαλαρή, φιλόξενη ατμόσφαιρα που σας προσκαλεί να επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας και να χαρείτε τις απλές απολαύσεις της ζωής. Πολλοί σεφ παραμένουν πιστοί στις συνταγές και τις τεχνικές που έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά, σερβίροντας πιάτα με γεύσεις που έχουν αντέξει στο πέρασμα των αιώνων και συνεχίζουν να γοητεύουν τους επισκέπτες μέχρι σήμερα.
Ένα εστιατόριο βραβεύεται με δύο αστέρια MICHELIN
Αφού κέρδισε το πρώτο του αστέρι στο πλαίσιο της πρώτης επιλογής για τη Σμύρνη το 2024, το Vino Locale «σκαρφαλώνει» στα δύο αστέρια. Ο σεφ Ozan Kumbasar τιμά μια κουζίνα που συνδυάζει το τουρκικό terroir με λεπτές επιρροές από την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και αλλού. Κρυμμένο σε μια καταπράσινη γωνιά λίγο έξω από τη Σμύρνη, το Vino Locale δίνει την αίσθηση ότι ανήκει πραγματικά στον τόπο του. Το ζεύγος Kumbasar εστιάζει πραγματικά στην ανάδειξη των τοπικών και εποχιακών υλικών, ενώ το μενού κινείται με χάρη μεταξύ γης, θάλασσας και λαχανικών, συνδυάζοντας πάντα χαρακτήρα και ταυτότητα. Η εξυπηρέτηση και η επιλογή κρασιών από τη Seray Kumbasar αναβαθμίζει περαιτέρω την εμπειρία, αναδεικνύοντας χαρακτηριστικό επαγγελματισμό και ζεστασιά.
Το Vino Locale είναι το πρώτο εστιατόριο που λαμβάνει δύο αστέρια στη Σμύρνη. Είναι επίσης το δεύτερο εστιατόριο που αποκτά αυτή τη διάκριση στην Τουρκία, καθώς τη μοιράζεται με το TURK FATİH TUTAK.
Τρία εστιατόρια κερδίζουν το πρώτο τους αστέρι MICHELIN στη χώρα
Τρία εστιατόρια εντάσσονται φέτος στην οικογένεια των εστιατορίων με ένα αστέρι, εκφράζοντας το καθένα ένα ξεχωριστό όραμα που βασίζεται στο προϊόν, στον τόπο και στην προσωπική ταυτότητα.
Το Revithia κερδίζει το πρώτο αστέρι για την Καππαδοκία με μια κουζίνα εμπνευσμένη από σχεδόν ξεχασμένες συνταγές, που αναβιώνουν μέσα από σύγχρονες υφές και πλούσιες γεύσεις. Το εστιατόριο, που βρίσκεται στην περιοχή Kayakapı, αναγνωρισμένη από την UNESCO, τιμά τις τοπικές παραδόσεις, όπως το αρνί μαγειρεμένο σε γάλα, δημητριακά που έχουν υποστεί ζύμωση και γάλα με τη μορφή σούπας που αποκαλείται tarhana, καθώς και τα τοπικά καρυκεύματα που διαμορφώνουν το ζωντανό και εκφραστικό μενού του σεφ Duran Özdemir.
Στην Κωνσταντινούπολη, το Araf, υπό τις οδηγίες των σεφ Kenan Çetinkaya και Pınar Korgan Çetinkaya, λαμβάνει το πρώτο του αστέρι. Πρόκειται για ένα μικρό, αλλά με χαρακτήρα εστιατόριο με έναν πάγκο γύρω από μια ορατή εστία. Προβάλλει μια κουζίνα που δίνει προτεραιότητα στη γεύση, την ακεραιότητα των προϊόντων και την τεχνική. Η μαγειρική τους είναι ειλικρινής και τολμηρή, αποκαλύπτοντας το βάθος των τουρκικών γεύσεων στην πιο αγνή τους μορφή.
Στην περιοχή των Μούγλων, το Mezra Yalıkavak, που βρίσκεται σε ένα όμορφο κτίριο λίγο έξω από τα περίχωρα του Yalıkavak, λειτουργεί υπό τις οδηγίες του σεφ Serhat Doğramacı. Ο σεφ προσφέρει ένα μενού βασισμένο σε προστατευόμενα τουρκικά προϊόντα και παραδοσιακές τεχνικές μαγειρικής. Μέσα σε κήπους με ζώα, στην καρδιά ενός λειτουργικού αγροκτήματος, το εστιατόριο συνδυάζει μαγειρική σε ξυλόφουρνο, ζύμωση, ψήσιμο στη σχάρα και μαρινάρισμα με προσεγμένες, κομψές συνθέσεις. Τα επιδόρπια, φτιαγμένα από τη σύζυγο του σεφ, προσφέρουν ένα ξεχωριστό φινάλε σε μια συναρπαστική εμπειρία.
Με αυτές τις νέες προσθήκες, ο συνολικός αριθμός των εστιατορίων της Τουρκίας με ένα αστέρι ανέρχεται σε 15.
16 νέες διακρίσεις Bib Gourmand
Το βραβείο Bib Gourmand, που καθιερώθηκε από τον Οδηγό MICHELIN το 1997, αναγνωρίζει επιλεγμένα εστιατόρια που προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό σε οικονομική τιμή. Αυτές οι επιχειρήσεις προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από κουζίνες και προσκαλούν τους επισκέπτες να απολαύσουν εξαιρετικό φαγητό κάθε είδους, το οποίο είναι προσιτό για κάθε προϋπολογισμό.
Η επιλογή παρουσιάζει πλέον συνολικά 39 εστιατόρια με τη διάκριση Bib Gourmand, με 16 καινούργιες καταχωρίσεις στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στα Μούγλα και στην Καππαδοκία, συμβάλλοντας σε μια ενισχυμένη εθνική επιλογή. Μεταξύ αυτών, τα Kemal’in Yeri Mülkiyeliler Birliği και Partal Kardeşler Balık Restorant αναδεικνύουν τις καλύτερες τοπικές παραδόσεις και τα καλύτερα προϊόντα της Σμύρνης.
Τα Μούγλα καλωσορίζουν τα Mandalya και Mezegi ως τα δύο νέα εστιατόρια της περιοχής με διάκριση Bib Gourmand, αναδεικνύοντας τη φρέσκια και οικονομικά προσιτή κουζίνα τους που δεν απογοητεύει ποτέ.
Η Καππαδοκία εισέρχεται στον Οδηγό με πέντε νέες διακρίσεις Bib Gourmand, συμπεριλαμβανομένου του Babayan Evi, το οποίο βραβεύτηκε και με ένα Πράσινο αστέρι για τα πλούσια παραδοσιακά του πιάτα και τον βαθύ σεβασμό του στα εδάφη και τα προϊόντα της Καππαδοκίας. Αυτές οι νέες καταχωρίσεις αποτυπώνουν ένα ζωντανό τοπίο όπου συναντιούνται η γεύση, η γενναιοδωρία και τα τοπικά προϊόντα.
Τέσσερα εστιατόρια λαμβάνουν το Πράσινο αστέρι
Στόχος του Πράσινου αστεριού είναι να αναδείξει εστιατόρια η δέσμευση των οποίων σε εμπνευσμένες πρακτικές που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της γαστρονομίας του μέλλοντος εντυπωσίασε την ομάδα των επιθεωρητών.
Τα εστιατόρια TURK FATİH TUTAK (Κωνσταντινούπολη), Orfoz (Μούγλα), Teruar Urla (Σμύρνη) και Babayan Evi (Καππαδοκία) υλοποιούν μια δυναμική, αυθεντική και πρωτοποριακή γαστρονομία.
Τρία ειδικά βραβεία MICHELIN
Για την επιλογή του 2026, ο Οδηγός MICHELIN της Τουρκίας ανέδειξε τρία Ειδικά βραβεία που τιμούν τους ανθρώπους των οποίων η δεξιοτεχνία, η αφοσίωση και το όραμα εμπλουτίζουν τη γαστρονομική εμπειρία. Αυτές οι διακρίσεις αναδεικνύουν τα αξιοσημείωτα ταλέντα που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της γαστρονομικής ταυτότητας της χώρας και την αναβαθμίζουν χάρη στο πάθος και την εμπειρογνωμοσύνη τους.
Το Βραβείο Young Chef (Νέου Σεφ) του Οδηγού MICHELIN για το 2026, που παρουσιάζεται από την Jumbo, απονέμεται στην ταλαντούχα νεαρή σεφ Duru Akgül πίσω από το Yakamengen III στα Μούγλα. Είναι μόλις 29 ετών, αλλά η μαγειρική της αναδεικνύει ήδη έναν αξιοσημείωτο συνδυασμό τεχνικών δεξιοτήτων και βαθιάς σύνδεσης με την περιοχή της, που ενισχύεται από τη διεθνή εμπειρία που απέκτησε ενώ εργαζόταν στο εξωτερικό. Στεγασμένο σε ένα όμορφα ανακαινισμένο παλιό ελαιοτριβείο στο χωριό Yaka, το εστιατόριο παρουσιάζει ένα μενού που τιμά τα εποχιακά υλικά από τοπικούς αγρότες και αλιείς. Η σεφ είναι ιδιαίτερα παθιασμένη με παραμελημένα είδη όπως το μπλε καβούρι και το λεοντόψαρο, τα οποία μετατρέπει σε προσεγμένα και νόστιμα πιάτα.
Το βραβείο Sommelier (Σομελιέ) του Οδηγού MICHELIN για το 2026 απονεμήθηκε στον Ersin Topkara του Neolokal στην Κωνσταντινούπολη, ένα εστιατόριο με ήδη ένα αστέρι και ένα Πράσινο αστέρι. Η γνώση του σομελιέ για τα τουρκικά κρασιά είναι βαθιά και η λίστα του είναι αξιοσημείωτη αναδεικνύοντας τι μπορούν να παράγουν οι αμπελουργικές περιοχές της Τουρκίας. Από την επιστροφή του Neolokal, οι επιθεωρητές εντυπωσιάστηκαν για άλλη μία φορά από το ταλέντο του σομελιέ στην επιλογή κρασιών που δεν συμπληρώνουν μόνο τα πιάτα αλλά αφηγούνται και μια ιστορία του ίδιου του εστιατορίου.
To βραβείο Service (Υπηρεσιών) του Οδηγού MICHELIN για το 2026, που παρουσιάζεται από την Olivana, απονέμεται στην Ezgi Serdaroğlu στο Teruar Urla της Σμύρνης. Η βραβευθείσα διαχειρίζεται τον χώρο του εστιατορίου με έναν εντυπωσιακό συνδυασμό επαγγελματισμού, ενστίκτου και γνήσιας ζεστασιάς. Συχνά αναφέρεται στον εαυτό της ως «ενορχηστρωτή της εμπειρίας στο Teruar». Διατηρεί τη ομαλή ροή ανάμεσα στην κουζίνα και στον χώρο εστίασης υποστηρίζοντας το όραμα του σεφ Osman Serdaroğlu, ενώ καθοδηγεί την ομάδα της με ακρίβεια και αίσθημα.
38 νέες προσθήκες στον κατάλογο των επιλεγμένων εστιατορίων από τον Οδηγό MICHELIN
Με 38 νέες προσθήκες, η φετινή διευρυμένη επιλογή ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των επιλεγμένων εστιατορίων σε 115. Από την κοσμοπολίτικη ενέργεια της Κωνσταντινούπολης έως τη βαθιά σύνδεση με το terroir της Σμύρνης, από την αναπτυσσόμενη ακτογραμμή του Μπόντρουμ έως τις διαχρονικές παραδόσεις της Καππαδοκίας, η επιλογή αντανακλά μια χώρα με πλούσια και ποικιλόμορφη γαστρονομική ταυτότητα.
Η επιλογή του Οδηγού MICHELIN για την Τουρκία με μια ματιά:
· Δύο αστέρια: 2 εστιατόρια (1 νέο)
· Ένα αστέρι: 15 εστιατόρια (3 νέα)
· Bib Gourmand: 39 εστιατόρια (16 νέα)
· Επιλεγμένα: 115 εστιατόρια (38 νέα)
· Πράσινα αστέρια: 13 εστιατόρια (4 νέα)



