Αθήνα Καιρός

Κάν’ το όπως οι Ελληνες

3 λεπτά
Κάν’ το όπως οι Ελληνες

Η πανδημία θα σπάσει πολλά στερεότυπα και αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα από τα ελάχιστα παράπλευρα οφέλη της. Πάρτε για παράδειγμα τη διαδικασία των εμβολιασμών και πώς εξελίσσεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Εσωτερική εικόνα άρθρουΓράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Για την ώρα, και όλα δείχνουν πως έτσι θα συνεχίσουμε, η Ελλάδα αποδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, όχι επειδή έχει κάνει τους περισσότερους εμβολιασμούς, αλλά επειδή τους έχει οργανώσει και τους υλοποιεί υποδειγματικά. Ετσι ας ξεχάσουμε τους αστεϊσμούς περί απείθαρχων Ελλήνων και οργανωτικών Γερμανών. Οι τελευταίοι μάλιστα κατάφεραν να εκπλήσσουν αρνητικά ακόμα και τους εαυτούς τους.

Μεγάλες γερμανικές εφημερίδες όπως η «Handelsblatt» γράφουν για το χάος που επικρατεί στη Γερμανία, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ελλάδα και το Ισράηλ. ενώ η «Süddeutsche Zeitung» γράφει για λίγα εμβόλια με υπερβολικό χρόνο αναμονής, συνοψίζοντας υπό τον τίτλο «υπερβολικά αργοί». Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι η Γερμανία στήριξε το τιτάνιο και πολύπλοκο έργο εμβολιασμού εκατομμυρίων πολιτών σε… τηλεφωνικές γραμμές, οι οποίες φυσικά αδυνατούν να σηκώσουν την αυξημένη ζήτηση.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η επιχείρηση «Ελευθερία» οργανώθηκε με ψηφιακό και εύχρηστο τρόπο, ακόμα και για τους πιο ηλικιωμένους πολίτες, οι οποίοι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να περιμένουν μήνυμα στο κινητό ή να πάνε στον φαρμακοποιό της γειτονιάς τους.

Ομως δεν είναι μόνο η κακή οργάνωση που ταλαιπωρεί τους Γερμανούς πολίτες, αλλά και η πρωτοφανής αναποφασιστικότητα των Αρχών, αφού, όπως σημειώνουν τα Μέσα της χώρας, οι επιστήμονες ασχολούνταν επί εβδομάδες με τη σειρά προτεραιοποίησης, «αν δηλαδή θα έπρεπε να εμβολιαστούν δάσκαλοι πριν από τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια παρέμεναν ανεκμετάλλευτα στις αποθήκες» (πηγή DW).

Στα δικά μας τώρα. Οι εμβολιασμοί πλησιάζουν αισίως τους 800.000 και όλα δείχνουν πως σύντομα θα σπάσουμε το φράγμα του 1 εκατομμυρίου. Ομως αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας εφησυχάσει. Αντίθετα τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο και σε όλα τα επίπεδα τόσο για την ομαλή συνέχιση της διαδικασίας όσο και για την τήρηση των μέτρων προστασίας, είτε ανήκουμε στις εμβολιασμένες ομάδες είτε όχι. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Αλλωστε, είπαμε, η πανδημία είναι πόλεμος και πρέπει να κερδίζουμε μία μάχη κάθε φορά.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]