Breaking News

Ναι Τσίπρα στην πρόταση Μητσοτάκη και η Σακελλαροπούλου εκλέγεται την Τετάρτη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι δύο όψεις του πολιτικού μας νομίσματος φάνηκαν καθαρά το Σαββατοκύριακο: από τη μία πλευρά, η Νέα Δημοκρατία έκανε το συνέδριό της σε κλίμα αναβάθμισης των προσδοκιών, από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην υποκατάσταση των κομματικών Οργάνων του από το συνονθύλευμα της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάστηκε ενώπιον των στελεχών του -παλιών και νέων- με ένα νέο αφήγημα, το οποίο προορίζεται ως απάντηση στα όσα έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί διπλών εκλογών στο τέλος της τετραετίας, λόγω της απλής αναλογικής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διπλές εκλογές διότι το κόμμα του θα βρει συμμάχους για μία κυβέρνηση «των προοδευτικών δυνάμεων».

Προφανώς, το παραμύθι… δεν έχει δράκο -μιας και δεν χρειάζεται να είναι κανείς εκλογολόγος για να αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνον αν ανατρέπονταν ριζικά οι εκλογικοί συσχετισμοί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ- κάτι που αυτή την περίοδο δεν διαφαίνεται ούτε με τηλεσκόπιο.

Ομως, ένα τέτοιο αφήγημα χρησιμοποιείται για να στηρίξει το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μέσω των μετεγγραφών από δεξιά κι αριστερά, θα μεταβληθεί σε ένα πολιτικό σούπερ μάρκετ, όπου ο κάθε Ελληνας θα έχει κάποιον να ακουμπήσει.

Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό το 2015 – αλλά τότε δεν χρειαζόταν μετεγγραφές ο Αλέξης Τσίπρας: ήταν η εναντίωση στα Μνημόνια που έφτασε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 35%. Μπορεί σήμερα η αστυνομοκρατία, που ανακαλύπτει η Κουμουνδούρου, να παίξει τον ίδιο ρόλο; Εξαιρετικά αμφίβολο – αν μελετήσει κανείς τις δημοσκοπήσεις. Οι καταγγελίες περί αστυνομικού κράτους συσπειρώνουν προφανώς τον πυρήνα του κόμματος, αλλά όχι και τους νεοεισερχόμενους, που έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στη διακυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται σε κοινά που ήταν ξεχασμένα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – για πρώτη φορά το λεγόμενο «μέρισμα» θα έχει ως αποδέκτες και τις οικογένειες που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως και τους μακροχρόνια άνεργους. Και μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να απαντά ότι επί των ημερών της ήταν πολύ περισσότεροι εκείνοι που έπαιρναν το «μέρισμα», αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για τη δεύτερη εκταμίευση μέσα στη χρονιά…

Επομένως, η κυβέρνηση πετυχαίνει να διευρύνει το ακροατήριό της, τη στιγμή που η αντιπολίτευση αναζητεί ενοποιητικά στοιχεία και δεν βρίσκει…

Από την έντυπη έκδοση
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap