Οι πολίτες βαρέθηκαν τα ψέματα

14/06/19 • 07:44 | UPD 14/06/19 • 07:44

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης που η αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικεί την εξουσία χωρίς να έχει πέσει στην παγίδα της παροχολογίας.

Πάνος Αμυράς
Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται φειδωλός ακόμη και στον αριθμό των προσλήψεων στο Δημόσιο γιατί γνωρίζει ότι οι ακάλυπτες υποσχέσεις λειτουργούν σαν τα πυροτεχνήματα. Σβήνουν γρήγορα και μετά δεν υπάρχει δρόμος ανάκαμψης για όποιον τα χρησιμοποιεί.

Σε αυτή τη φάση της πολιτικής του καριέρας βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν τον πιστεύει κανείς και όμως ανεβάζει τις δόσεις των παροχών. Υπόσχεται 500.000 προσλήψεις, μειώνει φόρους που ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασε, πολιτεύεται με κραυγαλέα ανέφικτες υποσχέσεις χωρίς να κρύβει το «ταξικό μίσος» για τον πολιτικό του αντίπαλο.

Στην Κουμουνδούρου φαίνεται ότι δεν πήραν το μήνυμα των ευρωεκλογών, προφανώς θα καταλάβουν οριστικά τα λάθη τους στις 7 Ιουλίου. Ομως η εμμονή του πρωθυπουργού να υποκρίνεται τον ανυποψίαστο ακόμη και για αποφάσεις του στενού του κύκλου δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα.

Για παράδειγμα, στη συνέντευξή του στον Alpha ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν γνώριζε για τις μετατάξεις στη Βουλή και μόλις το πληροφορήθηκε, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής αποφάσισε να τις ανακαλέσει. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Οι μετατάξεις δεν ανεκλήθησαν αλλά διακόπηκαν. Οι πρώτες 32 ολοκληρώθηκαν με τη δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στη Διαύγεια της Βουλής ενώ οι υπόλοιπες 30 απλώς «πάγωσαν». Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν γνώριζε τα όσα συνέβαιναν στη Βουλή και δεν θα θέλαμε να το αμφισβητήσουμε, αν και δεν είναι κολακευτικό να μην γνωρίζει τι συμβαίνει δίπλα του. Ωστόσο, μετατάξεις έγιναν και στο Γραφείο πρωθυπουργού και μάλιστα μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί για τους συγγενείς των Συριζαίων.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, και όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε πράξει η Τασία Χριστοδουλοπούλου για την περίπτωση της κόρης της, όμως ακόμη και αυτές τις ημέρες υπουργοί με αποφάσεις τους συνεχίζουν το χορό των μετατάξεων. «Τα λόγια και οι συγγνώμες είναι εύκολες, όταν όμως δεν έρχονται να συνοδεύονται από πράξεις είναι λόγια του αέρα», είπε στην ίδια συνέντευξη και οι συμπεριφορές των κυβερνητικών στελεχών τον επιβεβαιώνουν.
Το «ηθικό πλεονέκτημα» έχει χαθεί οριστικά και η λογική «διορίστε όσο προλαβαίνουμε» απλώς επιδεινώνει την κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας είχε τις ευκαιρίες του αλλά αντί να μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό, κυβέρνησε με «αυταπάτες» ή και συνειδητά ψέματα.

Το ιστορικό ρεκόρ στα ομόλογα γκρεμίζει την κινδυνολογία

«Με τη Νέα Δημοκρατία η χώρα θα χρεοκοπήσει», είπε χθες η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου σε έναν παροξυσμό κινδυνολογίας. Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων το επιτόκιο για τους δεκαετείς τίτλους διαμορφωνόταν σε ιστορικό χαμηλό-ρεκόρ, κάτω και από το 2,7%.

Από τις ευρωεκλογές έως χθες το επιτόκιο έχει μειωθεί σημαντικά καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν καλύτερες προοπτικές για την οικονομία λόγω της επικείμενης πολιτικής αλλαγής. Κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια προέβλεψαν 35 μάνατζερ πολυεθνικών ομίλων σε πρόσφατο συνέδριο. Και όμως η Αχτσιόγλου κινδυνολογεί για χρεοκοπία της Ελλάδας. Οι ίδιοι που το 2015 υποστήριζαν ότι «οι ξένοι θα παρακαλούν να μας δανείζουν» με αποτέλεσμα το δεκαετές ομόλογο να εκτιναχθεί στο 35% το καλοκαίρι του 2015, τώρα κινδυνολογούν με τα επιτόκια να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά. Ο,τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ισχύει το αντίθετο. Ο Τσίπρας φεύγει και δεν λείπει από κανέναν.

Η πολιτική των υπερπλεονασμάτων που ακολούθησε μέσω της φορολόγησης και των περικοπής των επενδύσεων απέτυχε παταγωδώς. Και οι αγορές τιμολογούν τις προσδοκίες που δημιουργεί η έλευση Μητσοτάκη

Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap