Προσοχή στην Αγκυρα

16/05/19 • 12:48 | UPD 16/05/19 • 12:48

ψ

Δεν έχουν όριο οι προκλήσεις της Αγκυρας, από τη στιγμή που ο Ερντογάν δείχνει πλέον ξεκάθαρα ότι λειτουργεί εντελώς ανεξέλεγκτα.

Αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς η οικονομία της γείτονος βρίσκεται σε ύφεση, η Τουρκία φθάνει στο σημείο ακόμα και να εξαφανίζει από τους χάρτες το Καστελλόριζο και να παρουσιάζει ως δική της τη μισή κυπριακή ΑΟΖ.
Είναι γεγονός ότι οι επισκέψεις του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, όταν του έστρωναν τα κόκκινα χαλιά για να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα, δεν έχουν αποδώσει απολύτως τίποτα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων.

Αντιθέτως, η Τουρκία φαίνεται ότι έχει κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τις διεκδικήσεις της, προβάλλοντας διάφορες ανιστόρητες θέσεις και προσπαθώντας να επιβάλει το δικό της «δίκαιο», αγνοώντας τις διεθνείς συνθήκες.

Το ζήτημα είναι ότι παίζεται ένα ευρωπαϊκό γεωπολιτικό παιχνίδι συγκρούσεων, καθώς μαίνεται πόλεμος συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή και η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος.

Χρειάζεται επαγρύπνηση απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και όχι επιπόλαιες κινήσεις ή δηλώσεις από ελληνικής πλευράς. Αντιθέτως, είναι απαραίτητο να υπάρχει κάθε φορά από την ελληνική διπλωματία άμεση απόκρουση όλων των ανιστόρητων διεκδικήσεων της Αγκυρας και βεβαίως να γίνεται ενημέρωση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των διεθνών οργανισμών για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Οι Τούρκοι εξαφανίζουν ελληνικά νησιά από τους χάρτες, διεκδικούν την κυπριακή ΑΟΖ και συνεχίζουν να προκαλούν, αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα. Απαιτούνται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σωστή αντιμετώπιση των προκλήσεων, ώστε να μην έχουμε και άλλα προβλήματα. Για αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.

Από την έντυπη έκδοση

Copy link
Powered by Social Snap