Αμπέλι ξέφραγο…

17/07/18 • 14:08 | UPD 17/07/18 • 14:21

Στις 19 Ιουνίου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, βρισκόταν στο οικονομικό Forum της Αγίας Πετρούπολης. Είχε ήδη προλάβει να καταντήσει την Ελλάδα με το ένα πόδι έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Κι αφού είπε διάφορες αερολογίες όπως «το πρόβλημα της κρίσης δεν το έχομε εμείς αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση», συμπλήρωσε το… αξέχαστο, κοιτάζοντας κατάματα τον Πούτιν: «Ειμαστε λαός εμείς οι Ελληνες που ξέρει να βρίσκει νέα, ασφαλή λιμάνια». Ο Πούτιν… συγκινήθηκε, αλλά λεφτά δεν έδωσε.

Ο Τσίπρας πίστευε ότι θα έπιαναν το… υπονοούμενο Βρυξέλλες και Βερολίνο και δεν θα υπέγραφε φαρδιά πλατιά το βαρύτερο τρίτο Μνημόνιο. Την επαύριον του συνεδρίου ο Πούτιν τηλεφώνησε στη Μέρκελ: «Δεν ξέρω τι λέει ο Τσίπρας, αλλά πάντως εμείς δεν πρόκειται να του τυπώσουμε νόμισμα»… Ετσι αναχώρησε… και το απάνεμο λιμάνι της Πετρούπολης.

Πάντως ο Τσίπρας από τότε μειοψηφούσε στα μέτρα που ελάμβανε η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, μετά την κρίση της Ουκρανίας. Φυσικά, η καγκελάριος δεν έπαψε να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, από όπου προμηθεύεται το αέριο. Αλλο το ένα κι άλλο το άλλο…

Ο Τσίπρας, όμως, αιφνιδίως, άνοιξε ένα ακόμη μέτωπο: το ρωσικό. Δεν του φτάνουν τα ελληνοτουρκικά, που σε κάθε συνάντησή του με τον Ερντογάν χειροτερεύουν, δεν του φτάνει που την τελευταία στιγμή έστριψε διά… του αρραβώνος με τον Ράμα, εν ου παικτοίς με τα ελληνοαλβανικά θαλάσσια σύνορα, δεν του έφτασε το Βατερλώ στο ΝΑΤΟ, με τον αδελφό Ζάεφ να γλεντά δεκαπέντε πανηγύρια για το δώρο του.

Ανακάλυψε αίφνης ότι τα συλλαλητήρια από άκρου εις άκρον της Ελλάδας είναι ρωσικός δάκτυλος. Οι 500.000 πολίτες στο Σύνταγμα κι άλλες τόσες στη Θεσσαλονίκη έγιναν με σχεδιασμό Ρώσων πρακτόρων και όχι για το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, της μακεδονικής ιθαγένειας και γλώσσας.

Ότι η Ρωσία ασκεί θρησκευτική διπλωματία το ξανάγραψα: Ξεκινώντας από τα Ιεροσόλυμα και την Αλεξάνδρεια, με το βλέμμα στραμμένο στην Πόλη. Οτι η Ρωσία έχει βάλει πόδι στο Αγιο Ορος, ότι ο Πούτιν έχει προσωπικούς δεσμούς με συγκεκριμένα μοναστήρια δεν χρειάζεται πληροφόρηση… ΕΥΠ. Ολοι οι παροικούντες εν Εκκλησίαις το γνωρίζουν.

Ομως, η κυβέρνηση των Τσίπρα και καμένου Καμμένου έχει εμπεδώσει ότι δεν είναι όλοι οι ιεράρχες -ιδιαίτερα οι ποιμενάρχες στη Μακεδονία- υπάκουοι στον Αθηνών για το Μακεδονικό. Νομίζει ότι ανοίγοντας ζήτημα ρωσικής επιρροής θα τους εμποδίσει να εκφράσουν την αντίθεσή τους για το Μακεδονικό, μη και κατηγορηθούν… ως πράκτορες της Μόσχας;

Ας το πω απλά: Ο Τσίπρας, είτε ψάχνοντας για θαλάσσια σύνορα είτε για απάνεμα λιμάνια, μούσκεμα τα έκανε. Μόλις ανακάλυψε και τους Ρώσους πράκτορες. Ως χθες ανακάλυπτε Αμερικανούς. Πόσο δύσκολο του είναι να καταλάβει ότι έχει καταντήσει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι; Αφού είναι ικανός για όλα…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου