«Μακεδονικός» στρατός και καλή μας τύχη

06/07/18 • 08:00 | UPD 06/07/18 • 08:00

Newsroom eleftherostypos.gr

Την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες, ο Ζόραν Ζάεφ είχε αναφέρει πέντε φορές στην ομιλία του τη λέξη «Μακεδονία» σε διάφορες μορφές, χωρίς σε καμία από αυτές να βάλει μπροστά τον προσδιορισμό «βόρεια».

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Τότε ο υπουργός Εξωτερικών, όπως και ο πρωθυπουργός, δεν είχαν αντιδράσει. Εκτοτε, τόσο ο Ζάεφ όσο και ο Ντιμιτρόφ έχουν χρησιμοποιήσει το Μακεδονία/Μακεδονικός/Μακεδόνες» αμέτρητες φορές, χωρίς επίσης να υπάρξει αντίδραση. Τι άλλαξε, λοιπόν, μετά την αναφορά Ζάεφ στο «μακεδονικό στρατό» και αισθάνθηκε την ανάγκη η κυβέρνηση, μέσω του υπ. Εξωτερικών, να προβεί σε διευκρινίσεις;

Σύμφωνα μάλιστα με αυτές τις διευκρινίσεις, η αναφορά Ζάεφ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλληλοσυγχαρούμε για τη συμφωνία και να κατανοήσουμε την αναγκαιότητά της, αφού αν είχε τεθεί σε ισχύ θα αναφέρονταν ρητώς «ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας – εν προκειμένω, “στρατός της Βόρειας Μακεδονίας”». Αλήθεια πιστεύουν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο; Η πραγματικότητα είναι ότι με ή χωρίς τη συμφωνία, από δω και πέρα δόθηκε η ηθική νομιμοποίηση να αναφέρονται σε «μακεδονικό στρατό», αφού είναι ένα κράτος με «Μακεδόνες» πολίτες και «μακεδονική γλώσσα». Τελεία και παύλα.

Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, του στρατού, το πρόβλημα είναι περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό, αφού όπως είχε πει παλαιότερα ο κ. Κοτζιάς δεν πρέπει μια μεγάλη και ισχυρή χώρα όπως η Ελλάδα να φοβάται ένα μικρό κράτος που τώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του.

Οντως, η στρατιωτική δύναμη της ΠΓΔΜ δεν είναι ισχυρή. Μπορεί όμως να γίνει στο μέλλον, ή τουλάχιστον να αποκτήσει άλλη δυναμική με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις της μετά την ένταξη στην Ε.Ε, οι οποίες μέχρι σήμερα προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους να πουλήσουν ως μακεδονικά τα προϊόντα τους, εκμεταλλευόμενοι ένα brand name γνωστό σε όλη την υφήλιο.

Από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας και μετά, θα έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν επισήμως. Τα νέα δεδομένα λοιπόν που έρχονται δεν είναι ούτε απλά ούτε εύκολα προβλέψιμα. Οπως είπε ο κ. Ζάεφ ξεκινώντας την ομιλία του στις Πρέσπες: «Καλή μας τύχη».

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου