Δείτε ποια είναι η χειρότερη ώρα για να καταναλώσετε το μεσημεριανό σας

28/12/16 • 16:50 | UPD 28/12/16 • 16:50

Υπάρχει περίπτωση να μην αδυνατίζετε λόγω κακού timing στο κυρίως γεύμα σας; Κι όμως, ναι!

Σαν να μην έφταναν όλα όσα επηρεάζουν την προσπάθειά για απώλεια βάρους που δεν αφορούν το φαγητό (νερό, ύπνος, κληρονομικότητα, σωματική άσκηση, κτλ), η πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση της Κλινικής Διατροφής ρίχνει στο τραπέζι έναν ακόμα παράγοντα που λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος και αυτός είναι η ώρα που τρως μεσημεριανό!

Υποβάλλοντας 1.200 Ισπανούς με βάρος πάνω από το κανονικό σε διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν μετά τις 15:00 έτειναν να χάνουν λιγότερο σε σύγκριση με εκείνους που γευμάτιζαν νωρίτερα. Συμπέρασμα το οποίο επαληθεύει μια αντίστοιχη μελέτη του 2013 σύμφωνα με την οποία αν τρως το μεσημεριανό σου νωρίς, χάνεις πιο εύκολα βάρος.

Όμως γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Όπως φαίνεται ο Κιρκάδιος Ρυθμός (μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου) δεν επηρεάζει μόνο τον ύπνο αλλά και το αίσθημα της πείνας και συγκεκριμένα την έκκριση ινσουλίνης στο σώμα, η οποία, πέρα από τον γνωστό ρόλο της στην διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας, ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας, τις καύσεις του λίπους και πολλά ακόμα.

Να σημειωθεί το ότι όσοι τρώνε νωρίς μεσημεριανό αδυνατίζουν πιο εύκολα βγήκε ως πόρισμα και από άλλη, αντίστοιχη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Το 50% των εθελοντών που κατανάλωναν το μεσημεριανό τους πριν τις 15:00 έχασαν κατά μέσο όρο 10 κιλά ενώ όσοι το έτρωγαν αργότερα έχασαν 7,7 κιλά.