με την κρυονική μέθοδο

Μια 14χρονη καρκινοπαθής καταψύχθηκε ελπίζοντας να ξαναζήσει

18/11/16 • 20:55 | UPD 18/11/16 • 20:55

Το Ανώτερο Βρετανικό Δικαστήριο έλαβε μια ιστορική απόφαση έλαβε για μια 14χρονη, η οποία έφυγε από τη ζωή από μια σπάνια μορφή καρκίνου, διεκδίκησε και κέρδισε το δικαίωμα να καταψυχθεί με κρυονική μέθοδο ελπίζοντας πως στο μέλλον θα έχει βρεθεί ο τρόπος να την επαναφέρουν στη ζωή.

Ο δικαστής είπε ότι αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο αίτημα που συναντά σε δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας και πιθανώς όλου του κόσμου.

Η δικαστική απόφαση ελήφθη λίγο πριν από το θάνατό της με αποτέλεσμα. Το κορίτσι, το οποίο διέμενε στην περιοχή του Λονδίνου και δεν κατονομάζεται για νομικούς λόγους, πέθανε τον Οκτώβριο και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ όπου και καταψύχθηκε.

Το κορίτσι, που φέρεται να διάβασε λεπτομέρειες στο διαδίκτυο για την αμφιλεγόμενη μέθοδο πριν πεθάνει, έστειλε μια επιστολή στο δικαστήριο εξηγώντας πως «ήθελε να ζήσει περισσότερο» και να «μην ταφεί». «Θεωρώ ότι η κρυονική μου δίνει μία δυνατότητα να θεραπευτώ και να ξυπνήσω, ακόμη κι έπειτα από εκατοντάδες χρόνια», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο πρωτοπόρος της κρυονικής, Robert Ettinger, ο οποίος δημιούργησε το 1976 και το Ινστιτούτο Κρυονικής, έγραφε παρουσιάζοντας το όραμά του: «Εάν αντέξουν οι πολιτισμοί, η ιατρική επιστήμη θα μπορεί τελικά να αποκαταστήσει οποιαδήποτε βλάβη του ανθρωπίνου σώματος, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης από την κατάψυξη, τη γεροντική εξασθένιση και άλλες αιτίες θανάτου. Δεν έχει σημασία τί μας σκότωσε, εάν ήταν λόγω γηρατειών ή λόγω κάποιας ασθένειας. Αργά ή γρήγορα οι φίλοι μας από το μέλλον θα είναι σε θέση να μας επαναφέρουν στη ζωή και να μας γιατρεύσουν».

Σήμερα εγκαταστάσεις κρυονικής βρίσκονται στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, όπου τα σώματα μπορούν να διατηρηθούν μέσα σε υγρό άζωτο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίας (χαμηλότερες των -130). Το κόστος, σύμφωνα με το BBC, για επ΄αόριστον συντήρηση, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 43 χιλιάδες ευρώ.

Η 14χρονη στην επιστολή της εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πήρε αυτήν την απόφαση. «Μου ζήτησαν να εξηγήσω γιατί θέλω να γίνει αυτό το ασυνήθιστο πράγμα. Είμαι μόλις 14 ετών και δεν θέλω να πεθάνω αλλά ξέρω ότι θα πεθάνω. Νομίζω ότι με το να συντηρηθώ με την κρυονική μέθοδο θα έχω μία ευκαιρία να θεραπευτώ και να ξυπνήσω-ακόμη κι έπειτα από εκατοντάδες χρόνια. Δεν θέλω να ταφώ στο χώμα. Θέλω να ζήσω περισσότερα χρόνια και νομίζω ότι στο μέλλον μπορεί να βρουν μία θεραπεία για τον καρκίνο μου και να με ξυπνήσουν. Θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία. Αυτή είναι η επιθυμία μου».