Τι δείχνουν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις σου για τον χαρακτήρα σου

29/10/18 • 18:31 | UPD 29/10/18 • 18:31

Newsroom eleftherostypos.gr

Όλοι μας φανταζόμαστε γεγονότα και καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, από ένα τροπικό νησί μέχρι το τι θα πούμε στον διευθυντή μας. Και μπορεί να μην συμπεριφερόμαστε όπως σκεφτήκαμε, αλλά όσα φανταστήκαμε μπορούν να μας εμπνεύσουν για να προβούμε σε αλλαγές στη ζωή μας. 

Όλοι μας φανταζόμαστε γεγονότα και καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, από ένα τροπικό νησί μέχρι το τι θα πούμε στον διευθυντή μας. Και μπορεί να μην συμπεριφερόμαστε όπως σκεφτήκαμε, αλλά όσα φανταστήκαμε μπορούν να μας εμπνεύσουν για να προβούμε σε αλλαγές στη ζωή μας.

Αυτό ισχύει και για τις σεξουαλικές φαντασιώσεις που μπορούν να σε κάνουν να δεις μία άγνωστη πτυχή του εαυτού σου. Ο βασικός σκοπός των φαντασιώσεων είναι η σεξουαλική διέγερση, ωστόσο το είδος της «περιπέτειας» που φαντάζεσαι μπορεί να σου «πει» το πως βλέπεις τον εαυτό σου σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ψυχολόγος Justin Lehmiller αποφάσισε να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούσε για τις σεξουαλικές φαντασιώσεις και πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σχετική έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ρώτησε πάνω από 4.000 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 87 ετών από μεγάλο φάσμα επαγγελμάτων και διαφορετικής σεξουαλικής ταυτότητας, ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης διαφορετικού θρησκεύματος και πολιτικών πεποιθήσεων για τις φαντασιώσεις τους.

Ιδού μερικά βασικά συμπεράσματα:

Έχουμε περισσότερα κοινά απ’ όσα νομίζουμε

Παρά το γεγονός ότι ο καθένας έχει μία μοναδική σεξουαλική φαντασίωση, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία επιλέγει τρεις βασικές: ομαδικό σεξ, BDSM, καινοτομία ή περιπέτεια. Σε… απλή μετάφραση: τρίο, σαδομαζοχισμός ή σεξ σε νέες τοποθεσίες, είναι οι πιο κοινές φαντασιώσεις.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι άνδρες και γυναίκες έχουν πολλά περισσότερα κοινά από αυτά που νομίζουν στο θέμα των σεξουαλικών φαντασιώσεων. «Διαπίστωσα πως πολλές φαντασιώσεις που οι άνθρωποι έχουν ως στερεότυπο πως είναι αντρικές, όπως το τρίο, το θελκτικό σώμα ή η συναισθηματική ολοκλήρωση, είναι και γυναικείες», λέει ο Lehmiller.

Υπάρχουν όμως και διαφορές: Οι γυναίκες τείνουν στο να φαντάζονται πολύ συχνότερα το ομοφυλοφιλικό σεξ και το BDSM σε σχέση με τους άνδρες που φθάνουν μέχρι τη φαντασίωση του crossdressing (όταν βάζεις ρούχα του αντίθετου φύλου) και έχουν περισσότερα ταμπού. Επίσης οι γυναίκες δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στο σημείο όπου θα κάνουν σεξ ενώ οι άνδρες στον άνθρωπο με τον οποίο θα κάνουν.

Θα εκπλαγείς από το πρόσωπο που κυριαρχεί στις φαντασιώσεις σου

Και όμως, στην πλειοψηφία των ανδρών και των γυναικών πρωταγωνιστής στις φαντασιώσεις είναι το ταίρι που έχουν την εκάστοτε περίοδο. Οι άνθρωποι τείνουν να φαντάζονται σε πολύ μικρότερο ποσοστό σελέμπριτι ή πορνοστάρ σε σχέση με τους συντρόφους τους.

Σύμφωνα με τον Justin Lehmiller, αυτό συμβαίνει επειδή οι σεξουαλικές φαντασιώσεις δημιουργούνται στο μυαλό των ανθρώπων προκειμένου να καλύψουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες, όπως η αγάπη και ο πόθος. Φυσικό και επόμενο είναι ένας άνθρωπος που φαντασιώνεται να μην μπορεί να νιώσει αγάπη και πόθο με ανθρώπους που δεν έχει γνωρίσει και γι αυτό φαντάζεται τον σύντροφο του που θεωρεί ότι τον γνωρίζει και είναι ικανότερος να του δώσει αυτό που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή.

Η προσωπικότητά σου μπορεί να σου «υπαγορεύει» τις φαντασιώσεις σου

Σύμφωνα με τον Lehmiller, οι φαντασιώσεις αντικατοπτρίζουν ποιοι είμαστε και μας βοηθούν στο να πάρουμε μία γεύση από τις ψυχολογικές μας ανάγκες. Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως ανάλογα με την προσωπικότητα που έχει κάθε άνθρωπος επηρεάζεται και η σεξουαλική φαντασίωση.

Για παράδειγμα, οι εξωστρεφής τείνουν στο να έχουν περισσότερες φαντασιώσεις με ομαδικό σεξ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τους αρέσει να γνωρίζουν καινούριους ανθρώπους. Επίσης όσοι ανησυχούν παραπάνω για την υγεία τους τείνουν στο να έχουν BDSM φαντασιώσεις, το σεξ χωρίς συναίσθημα καθώς επίσης και την απιστία. Πρόκειται για μια λογική φαντασίωση γι αυτούς τους ανθρώπους διότι σκοπός τους είναι να μην κάνουν κακό σε κανέναν, συμπεριλαμβανομένου και του παρτενέρ τους.

Επίσης όσοι δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια στη καθημερινή τους ζωή, δίνουν παραπάνω σημασία στο μέρος όπου θα εκπληρωθεί η φαντασίωσή τους. Και όσοι απεχθάνονται το άγχος, συνήθως φαντασιώνονται καταστάσεις στις οποίες κυριαρχεί το συναίσθημα και δεν προτιμούν να δοκιμάζουν νέα πράγματα.

Παράλληλα, ο Lehmiller αναφέρει ότι ο άνθρωπος που κυριαρχεί στις φαντασιώσεις μας είναι διαφορετικός από τον πραγματικό μας εαυτό: Οι φαντασιώσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν στον εαυτό μας. «Οι άνθρωποι αλλάζουν την ηλικία τους, το σώμα τους, την εμφάνισή τους, την προσωπικότητά τους ή όλα μαζί», λέει. «Οι εσωστρεφείς έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις φαντασιώσεις τους ενώ οι αγχώδεις είναι πολύ πιο χαλαροί και σίγουροι», συμπληρώνει.

Από τη φαντασίωση στην πραγματικότητα

Μπορείς να μιλήσεις για τις φαντασιώσεις σου στο σύντροφό σου ή να τις κάνεις πραγματικότητα. Η απάντηση είναι εξαρτάται. Η συζήτηση για σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά και να καλυτερέψει τη σεξουαλική του ζωή. Ο Lehmiller συμβουλεύει όσους θέλουν να μιλήσουν, να πουν αρχικά στο ταίρι τους μία λιγότερο… πικάντικη φαντασίωση πριν αναφερθούν σε θέματα ταμπού. Επίσης πρέπει να είναι σίγουροι για το αν θέλουν να κάνουν τη φαντασίωσή τους πραγματικότητα και μετά να μιλήσουν.

Το σίγουρο είναι πως και οι δύο κερδίζουν και χάνουν όταν μία φαντασίωση γίνεται πραγματικότητα οπότε όποιος θέλει να τη μοιραστεί πρέπει πρώτα να αναλογιστεί το κέρδος και το ρίσκο που θα έχει αν ζήσει στη πραγματικότητα τα όσα έχει πλάσει στο μυαλό του.

Copy link
Powered by Social Snap