Ιδιοκτήτης εστιατορίου δύο αστέρων Michelin στη Νότια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές κυρώσεις, καθώς κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε μυρμήγκια ως διακοσμητικό στοιχείο σε επιδόρπια.
Το «γλυκό» που έφερε μπελάδες σε σεφ Michelin
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν πελάτες δημοσίευσαν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες από πιάτα του εστιατορίου, στις οποίες φαίνονταν μικρά μυρμήγκια πάνω σε γλυκά. Οι αναρτήσεις προκάλεσαν την παρέμβαση των αρχών, που ξεκίνησαν έρευνα και στη συνέχεια προχώρησαν σε δίωξη τόσο κατά του σεφ όσο και της εταιρείας που διαχειρίζεται το εστιατόριο.
Michelin-starred restaurateur faces jail for using ants as dessert garnish https://t.co/1CCVTfcapn
— BBC News (World) (@BBCWorld) July 22, 2026
Σύμφωνα με την εισαγγελία, η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε από το 2021 για περίπου τέσσερα χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό, εισήχθησαν αποξηραμένα μυρμήγκια από τις ΗΠΑ και την Ταϊλάνδη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως γαρνιτούρα κυρίως σε επιδόρπια όπως σορμπέ. Οι αρχές υπολογίζουν ότι χρησιμοποιήθηκαν περίπου 49.000 μυρμήγκια και ότι τα συγκεκριμένα πιάτα σερβιρίστηκαν περισσότερες από 12.000 φορές, αποφέροντας σημαντικά έσοδα στο εστιατόριο.
Οι εισαγγελείς ζητούν ποινή φυλάκισης ενός έτους για τον ιδιοκτήτη, ενώ προτείνουν και πρόστιμο 20 εκατομμυρίων γουόν για την εταιρεία, με την κατηγορία της παραβίασης της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων.
Prosecutors on Monday sought a one-year prison term for the owner of a two-Michelin-starred restaurant accused of serving ants that are not approved for use as food ingredients in South Korea.https://t.co/KnQpJ13E5T
— The Korea Herald 코리아헤럴드 (@TheKoreaHerald) July 21, 2026
Tα μυρμήγκια χρησιμοποιούνται ως βρώσιμα συστατικά
Ο σεφ παραδέχθηκε τη χρήση των μυρμηγκιών, υποστηρίζοντας όμως ότι δεν αποτελούσαν υποχρεωτικό μέρος του πιάτου, αλλά μια προαιρετική προσθήκη για όσους πελάτες ήθελαν να τα δοκιμάσουν. Όπως ανέφερε, περίπου το 60% των επισκεπτών επέλεγε τη συγκεκριμένη εκδοχή του επιδορπίου.
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι τα μυρμήγκια χρησιμοποιούνται ως βρώσιμα συστατικά σε ορισμένες χώρες, όπως η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία.
Ωστόσο, οι νοτιοκορεατικές αρχές επισημαίνουν ότι τα μυρμήγκια δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τα εγκεκριμένα έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση στη χώρα, γεγονός που οδήγησε στην άσκηση της δίωξης. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.
- Άγρια επίθεση λεοπάρδαλης σε κατάστημα στην Ινδία – Ο υπάλληλος πάλεψε για να σωθεί
- «Τζάμπα»… διακοπές στην Ισπανία: Οικογένεια έμεινε σε πολυτελές θέρετρο και δεν πλήρωσαν – Συνελήφθη η μητέρα στο αεροδρόμιο
- Μουντιάλ 2026: Viral η περιγραφή Αργεντινού σπίκερ στο γκολ του Λαουτάρο Μαρτίνες – «Λύγισε» στον αέρα























