Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης, Γήρανσης και Καρκίνου του Πανεπιστημίου Tohoku και εξέτασε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά την οδήγηση χειροκίνητων και αυτόματων οχημάτων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η οδήγηση χειροκίνητου αυτοκινήτου ενεργοποιεί τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με ένα αυτόματο όχημα. Ο συγκεκριμένος τομέας του εγκεφάλου σχετίζεται με τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και την προσοχή.
Κατά την οδήγηση με χειροκίνητο κιβώτιο, ο οδηγός πρέπει να αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση του δρόμου και να επιλέγει την κατάλληλη ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα χειρίζεται συμπλέκτη, λεβιέ και γκάζι. Αυτή η διαδικασία απαιτεί έντονο συντονισμό εγκεφάλου και σώματος.
Όπως δήλωσε ο Kawashima, η επιλογή της σωστής ταχύτητας ανάλογα με τις συνθήκες «επιβαρύνει περισσότερο τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου σε σύγκριση με ένα παθητικό αυτόματο σύστημα».
Με απλά λόγια, η τακτική οδήγηση χειροκίνητου αυτοκινήτου λειτουργεί σαν μια μορφή «πνευματικής άσκησης», η οποία μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της νοητικής υγείας και της γνωστικής λειτουργίας.
Ο ερευνητής επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης, ειδικά σε κοινωνίες με γηράσκοντα πληθυσμό όπως η Ιαπωνία.
Ωστόσο, παρά τα πιθανά οφέλη, τα χειροκίνητα αυτοκίνητα μειώνονται διαρκώς, καθώς τα αυτόματα κυριαρχούν σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, όπου αντιστοιχούν μόλις στο 1–2% των νέων οχημάτων.
Τέλος, αναφέρεται ότι ακόμη και τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να έχουν παρόμοια θετική επίδραση στον εγκέφαλο, με μελέτες να δείχνουν ότι η ενασχόληση με gaming μπορεί να ενισχύσει γνωστικές λειτουργίες και την ψυχική υγεία.
A study led by Professor Ryuta Kawashima (yes, of Nintendo Brain Training fame) suggests that driving a manual transmission car could help prevent dementia. https://t.co/VMF4zR4l8E pic.twitter.com/CmeXONlQhg
— IGN (@IGN) July 3, 2026
Ειδήσεις Σήμερα
- Καστοριά: Σφήκα έστειλε αστυνομικό στο Κέντρο Υγείας – Πώς σώθηκε από αλλεργικό σοκ
- Πειραιάς: Κατάσχεση 10,5 κιλών κάνναβης σε πλοίο – Συνελήφθη 21χρονος
- Καταιγιστικός Παναθηναϊκός στο Άμστερνταμ: 0-2 μέσα στην έδρα του Άγιαξ – Δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο
- Φωτιά στη Χαλκιδική: Νέο 112 για εκκένωση σε Αμπελάκια και Κηπούπολη – Ισχυρές δυνάμεις στο σημείο
- Καστελόριζο: Σάλος με τη σύλληψη γιατρού –Γιατί παραιτήθηκε – Βαριές καταγγελίες για το παρασκήνιο της κρίσης στο νησί

