Σύμφωνα με την AGCM, η Apple «παραβίασε» τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού στην αγορά προγραμματιστών εφαρμογών. «Σε αυτήν την αγορά, η Apple κατέχει απόλυτη δεσπόζουσα θέση μέσω του App Store της», τόνισε η ιταλική Αρχή. Η απόφαση συνοδεύεται από λεπτομερή ανάλυση των συμβατικών όρων που επιβάλλει η Apple σε προγραμματιστές, καθώς και από αναφορά συγκεκριμένων πρακτικών που, κατά την AGCM, περιορίζουν την πρόσβαση τρίτων στις αγορές ψηφιακών υπηρεσιών και την ελευθερία επιλογής πλατφορμών από τους προγραμματιστές. Το πρόστιμο αφορά τη συμπεριφορά της εταιρείας στην ιταλική αγορά και εκδόθηκε μετά από έρευνα που περιλαμβάνει αξιολόγηση συμβάσεων, τεχνικών όρων και επικοινωνιών μεταξύ της Apple και επιχειρήσεων ανάπτυξης εφαρμογών.
Επίσης, σημειώνει ότι η αμερικανική εταιρεία επέβαλε υπερβολικά περιοριστικούς όρους – από πλευράς ανταγωνισμού – σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του απορρήτου των χρηστών εφαρμογών. Αυτοί οι όροι που επιβάλλονται από την Apple «είναι μονομερείς, βλάπτουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών εταίρων της Apple και είναι δυσανάλογοι προς τον στόχο της προστασίας του απορρήτου», ανακοίνωσε η AGCM. Στην τεκμηριωμένη έκθεσή της η Αρχή παραθέτει παραδείγματα συμβατικών διατάξεων, τεχνικών περιορισμών και διαδικασιών ελέγχου που, κατά την AGCM, εμποδίζουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικών μοντέλων διανομής, πληρωμών και πρόσβασης σε λειτουργίες συστήματος για εφαρμογές τρίτων. Η έκθεση αναφέρεται επίσης στον τρόπο με τον οποίο οι όροι αυτοί επηρεάζουν τη δυνατότητα μικρότερων προγραμματιστών να εισέλθουν και να λειτουργήσουν στην αγορά, με οικονομικές και λειτουργικές συνέπειες που αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έρευνας.
Η Apple, από την πλευρά της, δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι «διαφωνεί κάθετα με την απόφαση της ιταλικής Αρχής Ανταγωνισμού» και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης. «Κανόνες προστασίας απορρήτου «ισχύουν εξίσου για όλους τους προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένης της Apple, και έχουν υιοθετηθεί από τους πελάτες μας και έχουν επαινεθεί από τους υποστηρικτές προστασίας του απορρήτου και από αρχές προστασίας δεδομένων παγκοσμίως», δήλωσε η εταιρεία.