Αθήνα Καιρός

19χρονος ισχυρίζεται ότι χάκαρε 25 αυτοκίνητα Tesla σε 13 χώρες

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
4 λεπτά
19χρονος ισχυρίζεται ότι χάκαρε 25 αυτοκίνητα Tesla σε 13 χώρες
A Tesla logo is seen on a Parisian taxi car in Paris, France, December 14, 2021. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ένας 19χρονος χάκερ ισχυρίζεται ότι μπόρεσε να ανοίξει εξ αποστάσεως τις πόρτες και τα παράθυρα περισσότερων από 25 οχημάτων Tesla σε 13 χώρες, καθώς και να ανοίξει τα ραδιόφωνά τους, να αναβοσβήσει τους προβολείς τους, ακόμη και να ανάψει τις μηχανές τους και να ξεκινήσει να οδηγά χωρίς κλειδί.

Ο Ντέιβιντ Κολόμπο, ο οποίος λέει ότι είναι ειδικός πληροφορικής με έδρα τη Γερμανία , ισχυρίζεται επίσης ότι μπόρεσε να απενεργοποιήσει τα αντικλεπτικά συστήματα των οχημάτων και να δει εάν κάποιος οδηγός βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο.

Ενώ ο Κολόμπο αρχικά υποστήριξε ότι είχε «πλήρη τηλεχειρισμό» των Tesla σε ένα tweet του τη Δευτέρα, αργότερα ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν μπόρεσε να αναλάβει τα αυτοκίνητα για «εξ αποστάσεως έλεγχο του συστήματος πλοήγησης ή επιτάχυνσης και πέδησης».

«Ναι, θα μπορούσα ενδεχομένως να ξεκλειδώσω τις πόρτες και να αρχίσω να οδηγώ το κάθε Tesla», έγραψε στο Twitter. «Όχι, δεν μπορώ να παρέμβω σε κάποιον που οδηγεί (εκτός από το να δυναμώσω την μουσική στη μέγιστη ένταση ή να αναβοσβήσω τα φώτα) και επίσης δεν μπορώ να οδηγήσω αυτά τα Tesla από απόσταση».

Την Τρίτη, ο Κολόμπο έγραψε στο Twitter ότι το χακάρισμά του «δεν οφείλεται σε μια ευπάθεια στην υποδομή της Tesla», αλλά σε «λάθη των ιδιοκτητών». Τη Δευτέρα, είχε αναρτήσει στο Twitter ότι «Δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να βρούμε τους ιδιοκτήτες και να τους το αναφέρουμε».

Την Τρίτη, ο Κολόμπο είπε ότι επικοινώνησαν μαζί του αξιωματούχοι της Tesla που ερευνούν το θέμα.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές για να διασφαλίσει ότι τα προσωπικά δεδομένα των οδηγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων προστατεύονται από την απειλή των χάκερ.

«Με την ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης, η ασφάλεια των δεδομένων των οχημάτων προκαλεί περισσότερες ανησυχίες στο κοινό από ποτέ», είπε ο Μασκ σε συνέδριο ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα.

Μέχρι το 2025, υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν περίπου 470 εκατομμύρια οχήματα που θα είναι συνδεδεμένα σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων – καθιστώντας τα πιθανούς στόχους για εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Ο Κολόμπο ισχυρίστηκε στο Twitter ότι κατάφερε να απενεργοποιήσει τη λειτουργία Sentry, μια αντικλεπτική τεχνολογία στην οποία μια ενσωματωμένη κάμερα γίνεται de facto σύστημα συναγερμού.

«Θα μπορούσα επίσης να ρωτήσω την ακριβή τοποθεσία, να δω αν υπάρχει οδηγός και ούτω καθεξής», έγραψε ο Κολόμπο στο νήμα του στο Twitter.

«Η λίστα είναι αρκετά μεγάλη».

ΠΗΓΗ: New York Post

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]