Ο οδηγός του Facebook για την πρόληψη της αυτοκτονίας

28/09/16 • 12:26 | UPD 28/09/16 • 12:26

«Βοήθησε έναν φίλο που έχει ανάγκη» λέγεται ο οδηγός για τη στήριξη της συναισθηματικής υγείας νέων ανθρώπων, που προέκυψε από τη συνεργασία του Facebook με τρεις μη κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, Το Χαμόγελο του Παιδιού, το The Jed Foundation και The Clinton Foundation.

Συγκεκριμένα, ο οδηγός στοχεύει στον εντοπισμό πιθανών προειδοποιητικών σημάτων στο διαδίκτυο, τα οποία υποδηλώνουν ότι, κάποιος φίλος τους βρίσκεται σε συναισθηματική αστάθεια και χρειάζεται βοήθεια, προσφέροντας παράλληλα συμβουλές για διαχείριση κάθε περίπτωσης.

Τα ποσοστά των αυτοκτονιών είναι αποκαρδιωτικά, ενώ ενδεικτικό είναι ότι η αυτοκτονία αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου της ηλικιακής ομάδας 15- 29 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνια αυτοκτονούν περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι, δηλαδή ένας κάθε 40 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Ο Σεπτέμβριος έχει διττή σημασία για το θέμα, αφού αφενός είναι ο μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη της αυτοκτονίας, αφετέρου είναι η εποχή που οι νέοι εισέρχονται στα πανεπιστήμια, τις Σχολές και τα σχολεία, περίοδος κατά την οποία ενδέχεται να προκληθεί πίεση στους νέους.

Το Facebook προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες του, να μπορούν να αναφέρουν το περιεχόμενο αυτοκτονικής φύσης μιας δημοσίευσης κάνοντας κλικ στην επάνω δεξιά γωνία πατώντας “Report Post” και ακολουθώντας τις οδηγίες. Η ομάδα του Facebook ελέγχει προσωπικά αυτές τις αναφορές 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, και παρέχει στα άτομα που έχουν ανάγκη τα απαραίτητα εφόδια στην μητρική τους γλώσσα, μέσω ενός από τους 33 παγκόσμιους εταίρους του στην πρόληψη των αυτοκτονιών μεταξύ των οποίων και «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πρόληψη των αυτοκτονιών στο Facebook, μπορείτε να επισκεφθείτε το κέντρο βοήθειας εδώ.

Η κα Julie de Bailliencourt, EMEA Safety Policy Manager του Facebook σημείωσε: «Μελέτες έχουν δείξει ότι το να είναι κανείς συνδεδεμένος με άλλους είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο αυτοκτονίας –η προσέγγιση και η προσφορά υποστήριξης μπορεί να αποτελέσει μια σωτήρια πράξη. Δημιουργήσαμε το “Βοήθησε έναν Φίλο που έχει Ανάγκη”, γιατί θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι φίλοι και η οικογένεια έχουν τα κατάλληλα εφόδια για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ενός ατόμου σε συναισθηματική αστάθεια, καθώς επίσης πως γνωρίζουν ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουν, ιδιαίτερα σε ακραίες περιπτώσεις που η ζωή κάποιου μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.»

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή για τον οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού” η συνεργασία με το Facebook για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας “Βοήθησε έναν φίλο που έχει ανάγκη”. “Το Χαμόγελο του Παιδιού” με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του βρίσκεται καθημερινά δίπλα στα παιδιά και στους εφήβους, πραγματοποιώντας διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης κι ευαισθητοποίησης για θέματα που τους απασχολούν στα σχολεία όλης της χώρας όσο και μέσω της “Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1056” όπου τα παιδιά και οι έφηβοι καλούν για οποιοδήποτε πρόβλημα τους απασχολεί. Σήμερα, το διαδίκτυο αποτελεί το βασικότερο μέσο επικοινωνίας των νέων μεταξύ τους και “Το Χαμόγελο του Παιδιού” βρίσκεται και διαδικτυακά δίπλα στα παιδιά μέσα από τη σελίδα του στο facebook όπου ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί απαντούν στα ερωτήματά τους. Η ένωση των δυνάμεών μας με το Facebook θα ενισχύσει την υποστήριξή μας στα παιδιά και τους εφήβους που βρίσκονται σε ανάγκη και χρειάζονται την στήριξή μας».

Ο οδηγός είναι διαθέσιμος στη σελίδα Facebook του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Επίσης, θα υποστηριχθεί από μία αποκλειστική καμπάνια στο Facebook, ώστε να ενισχύσει τη θέαση στους νέους ανθρώπους.