Εφτά βήματα για να καταργήσετε το «φακέλωμα»

Το Facebook χάνει την εμπιστοσύνη των χρηστών του – Τα προβλήματα και τα κενά ασφαλείας

26/03/18 • 17:55 | UPD 26/03/18 • 18:00

Η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο Facebook, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του διαδικτύου έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο Facebook, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, την ίδια ώρα που ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε και πάλι συγγνώμη για το πρόσφατο σκάνδαλο υπεξαίρεσης προσωπικών δεδομένων, με ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε βρετανικές και αμερικανικές εφημερίδες.

Λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εμπιστεύονται το Facebook ότι θα τηρήσει την αμερικανική νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos. Άλλη δημοσκόπηση, στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, δείχνει ότι το 60% των Γερμανών φοβούνται ότι το Facebook και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρνητικές συνέπειες για τη δημοκρατία.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε συγγνώμη επειδή «πρόδωσε την εμπιστοσύνη» των χρηστών, με ολοσέλιδες διαφημίσεις σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, όπως στις βρετανικές Observer, Sunday Times και Guardian και στις αμερικανικές New York Times, Washington Post και Wall Street Journal.

Ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως έχει μπει στο στόχαστρο, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του μεταξύ των χρηστών, των διαφημιστών, των πολιτικών και των επενδυτών. Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες ότι η βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica απέκτησε παρανόμως πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών και τις χρησιμοποίησε αργότερα στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός, Δημοκρατικός βουλευτής Μαρκ Γουόρνερ, που είναι μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι το Facebook δεν ήταν «απολυτώς διαθέσιμο» να εξηγήσει πώς χρησιμοποίησε η CA τα δεδομένα που συγκέντρωσε. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του να καταθέσει αυτοπροσώπως ο Ζάκερμπεργκ στο Κογκρέσο.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς (41%) εμπιστεύονται ότι το Facebook θα τηρήσει τους νόμους που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα τους. Τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα για την Amazon.com (66%), για το Google (62%) και τη Microsoft Corp (60%).

Η δημοσκόπηση στην Bild έγινε από την εταιρεία Kantar EMNID. Μόνο το 33% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν θετική επίδραση στη δημοκρατία, ενώ το 60% πιστεύει το αντίθετο.

H Γερμανία κατηγορεί το Facebook ότι γνώριζε για την  κακή χρήση των δεδομένων του, αλλά δεν τη σταμάτησε

Στο σκάνδαλο των δεδομένων του Facebook παρενέβη η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ασκεί έντονη κριτική στο  μεγαλύτερο εργαλείο του διαδικτύου ότι γνώριζε για την καταχρηστική εκμετάλλευση  των δεδομένων του, αλλά δεν τη σταμάτησε.

«Εάν το Facebook διαπίστωσε ότι τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για σκοπούς που οι χρήστες ποτέ δεν συμφώνησαν, έπρεπε  να το σταματήσει αμέσως» δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, στη Süddeutsche Zeitung.

«Οι χρήστες και οι Αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, αν το Facebook από καιρό γνώριζε τις αμφιλεγόμενες ενέργειες της Cambridge Analytica» λεέι η Μπάρλεϊ. Η βρετανική εταιρεία είχε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε περίπου 50 εκατομμύρια προφίλ χρηστών του Facebook. Σκοπός αυτών των στοιχείων ήταν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι να λάβουν μη εξουσιοδοτημένη διαφήμιση στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μπάρλει κάλεσε αντιπρόσωπο του Facebook στην Ευρώπη, Ρίτσαρντ Αλεν, στο υπουργείο. Θα υπάρξουν επίσης αυστηρότερα πρότυπα για τη βιομηχανία του διαδικτύου λέει η υπουργός Δικαιοσύνης: «Η πληροφόρηση των χρηστών πρέπει να γίνει καλύτερη, ταχύτερη και πιο διαφανής και πρέπει να είναι σαφέστερο ποιοι κωδικοί προγραμμάτων οι εταιρείες λαμβάνουν πραγματικά» δήλωσε η ίδια. Οι χρήστες του Facebook είναι «σε κατάσταση Δαυίδ εναντίον Γολιάθ». Χρειάζεται το κράτος δικαίου να καλύψει αυτό το κενό για την προστασία των καταναλωτών.

Ωρα μηδέν για το facebook μετά το μέγα σκάνδαλο

Η Βρετανική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων (ICO) πραγματοποίησε ήδη έρευνες στην έδρα της  Cambridge Analytica το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υπόθεση θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί. Σύμφωνα με παρατηρητές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Cambridge Analytica είχε στενούς δεσμούς με την καναδική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Aggregate IQ, η οποία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο αφεντικό του Facebook, Μάρκ Ζάκεμπεργκ, προσπάθησε χθες με πληρωμένες ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον βρετανικό τύπο να δικαιολογηθεί, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει παραβίαση της εμπιστοσύνης.

Αλλά, η πίεση στην εταιρεία συνεχίζει να αυξάνεται διεθνώς. Η  ΕΕ θέλει επίσης να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το Facebook . «Βλέπουμε στο σκάνδαλο των δεδομένων μια  απειλή για τη δημοκρατία, τη δημοκρατική πολυφωνία» δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βέρα Γιούροβα στις Βρυξέλλες . «Είμαι τρομαγμένη» πρόσθεσε η Τσέχα Επίτροπος.  Οι άνθρωποι αυτοί έχουν παραβιάσει το «ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών» για να επηρεάσουν τις εκλογές. Αυτό ξεπερνά τα όρια του θεμιτού  πολιτικού ανταγωνισμού» πρόσθεσε.

Το Facebook βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του,γράφειο η SZ και προσθέτει: «Η υπεξαίρεση δεδομένων από την Cambridge Analytica σηματοδοτεί μια καμπή για την αυτοκρατορία του Ζάκεμπεργκ».

To νέο πρόβλημα και το κενό ασφάλειας

Μετά το πρόβλημα με το Facebook και το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, φαίνεται πως υπάρχει άλλο ένα σοβαρό περιστατικό, με ενα χρήστη να “κατεβάζει” τα δεδομένα του από το Facebook από συσκευή Android και μέσα σε αυτά να βρίσκει αναλυτική λίστα με τις κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα που είχε κάνει τα τελευταία δύο χρόνια.

Ένας  χρήστης του Facebook από τη Νέα Ζηλανδία ζήτησε να “κατεβάσει” τα δεδομένα του και βρήκε ένα αρχείο με λίστες κλήσεων, γραπτά μηνύματα, διάρκεια των κλήσεων, τη λίστα με τις επαφές από το Android smartphone που χρησιμοποιεί.

Αμέσως μετά την ανακάλυψη, το ανήρτησε στο Twitter  οπού εκεί και άλλοι χρήστες του απάντησαν ότι και οι ίδιοι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, με τη ρίζα του κακού να βρίσκεται σε παλαιότερες εκδόσεις του Android.

Εαν κατά την εγκατάσταση του Facebook επιτρέπαμε την πρόσβασή του στη λίστα με τις επαφές μας, πιο συγκεκριμένα στις εποχές προ Android 4.1 Jelly Bean, η πρόσβαση που αποκτούσε το Facebook έφτανε μέχρι τη λίστα των κλήσεων και των μηνυμάτων με την εγκατάσταση χωρίς κάποια άλλη ρύθμιση.

Η συγκεκριμένη πρόσβαση και το κενό στον κώδικα του Android για να επιτρέπει τέτοια πρόσβαση καλύφθηκε σε επόμενες αναβαθμίσεις αλλά τα Android apps είχαν τη δυνατότητα να προσπεράσουν αυτή τη δικλίδα ασφαλείας.

Συνεπώς, το Facebook αποκτούσε όλη τη δραστηριότητα μας σε κλήσεις και μηνύματα μέχρι και τον Οκτώβρη του 2017 όπου η Google άλλαξε τη δομή του Android έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα. Τέλος, δεν είναι γνωστό εαν το πρόβλημα αυτό οφείλεται σε κενό ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος ή είναι κάτι που έγινε εσκεμμένα από το Facebook.

Εφτά βήματα για να καταργήσετε το «φακέλωμα» του Facebook [εικόνες]

Οι αποκαλύψεις για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica, εταιρεία που συνεργάστηκε με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, έχουν σοκάρει την κοινή γνώμη.

Πώς έγινε

Ο τρόπος ήταν απλός. Η Cambridge Analytica σε συνεργασία με την «Global Science Research (GSR) συνέλεξε τα δεδομένα μέσω ενός app (εφαρμογής) με το όνομα thisisyourdigitallife.

H εφαρμογή μαζί με τα προφίλ των χρηστών της έκανε συλλογή μέσω Facebook και των προφίλ των φίλων τους, για να αποκτήσει έτσι παρανόμως μια τεράστια δεξαμενή δεδομένων.

Πώς μπορώ να δω τι δεδομένα έχω δώσει στο Facebook

To Facebook συγκεντρώνει προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα με έναν συστηματικό και εξειδικευμένο τρόπο. Αυτό γίνεται για να μας προσφέρει προσωποποιημένο περιεχόμενο σε θεματολογία και διαφημίσεις. Η συλλογή δεδομένων γίνεται πάντα με συμφωνία του χρήστη και με αυστηρούς νομικούς κανόνες.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι σπάνια διαβάζουμε σε τι συμφωνούμε, άλλες φορές δεν καταλαβαίνουμε τους όρους και αρκετές φορές οι εφαρμογές θα μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα με μη νόμιμο τρόπο.

Τι δεδομένα έχει το Facebook για μένα;

To Facebook σού δίνει πρόσβαση στα στοιχεία που έχει συλλέξει για σένα από την αρχή της εγγραφής σου. Για να τα κατεβάσετε και να τα δείτε, κάντε από σταθερό υπολογιστή τα εξής βήματα

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Να διαγράψετε όσες εφαρμογές δεν χρησιμοποιείτε και να περιορίσετε τα δικαιώματα σε πολλές από αυτές που χρησιμοποιείτε. Στην πάνω φωτογραφία φαίνεται ο τρόπος που μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Facebook. Στη φωτογραφία αριστερά βλέπεις από το κινητό σου όλες τις εφαρμογές στις οποίες έχεις δώσει πρόσβαση.

 1. Ξεκινήστε από τη σελίδα «Ρυθμίσεις λογαριασμού». Είναι στην Αρχική Σελίδα, www.bit.ly/ritmiseis
 • Πατήστε στο μενού «Γενικά»
 • Πατήστε «Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας»
 • Πατήστε το «Λήψη» στην επόμενη σελίδα
 • Πατήστε «Εναρξη αρχειοθέτησης»

Το αντίγραφο περιλαμβάνει πολλές από τις πληροφορίες που περιέχει ο λογαριασμός σας. Επιπλέον, περιέχει πληροφορίες που δεν βλέπετε όταν συνδέεστε στον λογαριασμό σας (π.χ. τις διαφημίσεις που έχετε πατήσει, τοποθεσίες από τις οποίες συνδεθήκατε στο Facebook κ.ά. πολλά. Για να σταματήσετε να δίνετε τόσες πληροφορίες, οι οποίες, πολλές φορές, χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς, μπορείτε να κάνετε τα εξής βήματα:

 1. Μη χρησιμοποιείτε το Facebook για να συνδεθείτε σε άλλες εφαρμογές ή ιστοσελίδες. Π.χ. eshops
 2. Λιγότερα likes, λιγότερες διαδράσεις, κανένα test προσωπικότητας. Εμποδίζουμε όσο μπορούμε να σχηματιστεί το κοινωνικό και καταναλωτικό προφίλ μας. Οσο περισσότερα κάνουμε τόσα περισσότερα ξέρει το Facebook και κατά συνέπεια οι διάφορες εταιρείες για εμάς.
 3. Εμποδίστε τρίτους να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες σας. Οσοι βλέπουν τις πληροφορίες σας μπορούν να τις μοιραστούν όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές. Για να το απενεργοποιήσετε πηγαίνετε από σταθερό υπολογιστή στον σύνδεσμο http://bit.ly/fbappsetypos και πατάτε το «Επεξεργασία».

Τι δεδομένα έχω δώσει στο Facebook μέσω των εφαρμογών

Κάθε φορά που συνδέεστε σε μια εφαρμογή ή ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί το Facebook δίνετε στοιχεία. Αυτά είναι από απλές πληροφορίες όπως τα γενέθλιά σας ή η λίστα φίλων σας μέχρι και τη δυνατότητα να κοινοποιεί και να επικοινωνεί εκ μέρους σας.

Η πρόσβαση που έχει κάθε τρίτη εφαρμογή διαφέρει ανά περίπτωση και πολλές φορές τα στοιχεία που συλλέγει είναι απλά για εμπορικούς σκοπούς. Για τους περισσότερους από εμάς οι εφαρμογές είναι δεκάδες και πολλές είναι ξεχασμένες. Η συμβουλή μας είναι να διαγράψετε όσες εφαρμογές δεν χρησιμοποιείτε και να περιορίσετε τα δικαιώματα σε πολλές από αυτές που χρησιμοποιείτε.

Οδηγίες από κινητό 

 1. Επιλέγεις τις τρεις Γραμμές
 2. Πηγαίνεις προς το τέλος στο «ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» και πατάς «Συντομεύσεις απορρήτου»
 3. Πατάς «Περισσότερες Ρυθμίσεις»
 4. «Πατάς Εφαρμογές»
 5. «Πατάς Σύνδεση μέσω Facebook»
 6. Τώρα βλέπεις όλες τις εφαρμογές στις οποίες έχεις δώσει πρόσβαση»
 7. Πατώντας σε κάθε μία, βλέπεις σε τι έχει πρόσβαση, και αν θες την καταργείς

Οδηγίες από σταθερό υπολογιστή

 1. Πηγαίνεις στο http://bit.ly/fbappsetypos
 2. Βλέπεις όλες τις εφαρμογές στις οποίες έχεις δώσει πρόσβαση
 3. Πατώντας σε κάθε μία, βλέπεις σε τι έχει πρόσβαση, και αν θες την καταργείς