ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Εφτά βήματα για να καταργήσετε το «φακέλωμα» του Facebook [εικόνες]

23/03/18 • 18:10 | UPD 26/03/18 • 12:56

Να διαγράψετε όσες εφαρμογές δεν χρησιμοποιείτε και να περιορίσετε τα δικαιώματα σε πολλές από αυτές που χρησιμοποιείτε. Στην πάνω φωτογραφία φαίνεται ο τρόπος που μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Facebook

Οι αποκαλύψεις για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica, εταιρεία που συνεργάστηκε με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, έχουν σοκάρει την κοινή γνώμη.

Πώς έγινε

Ο τρόπος ήταν απλός. Η Cambridge Analytica σε συνεργασία με την «Global Science Research (GSR) συνέλεξε τα δεδομένα μέσω ενός app (εφαρμογής) με το όνομα thisisyourdigitallife.

H εφαρμογή μαζί με τα προφίλ των χρηστών της έκανε συλλογή μέσω Facebook και των προφίλ των φίλων τους, για να αποκτήσει έτσι παρανόμως μια τεράστια δεξαμενή δεδομένων.

Πώς μπορώ να δω τι δεδομένα έχω δώσει στο Facebook

To Facebook συγκεντρώνει προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα με έναν συστηματικό και εξειδικευμένο τρόπο. Αυτό γίνεται για να μας προσφέρει προσωποποιημένο περιεχόμενο σε θεματολογία και διαφημίσεις. Η συλλογή δεδομένων γίνεται πάντα με συμφωνία του χρήστη και με αυστηρούς νομικούς κανόνες.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι σπάνια διαβάζουμε σε τι συμφωνούμε, άλλες φορές δεν καταλαβαίνουμε τους όρους και αρκετές φορές οι εφαρμογές θα μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα με μη νόμιμο τρόπο.

Τι δεδομένα έχει το Facebook για μένα;

To Facebook σού δίνει πρόσβαση στα στοιχεία που έχει συλλέξει για σένα από την αρχή της εγγραφής σου. Για να τα κατεβάσετε και να τα δείτε, κάντε από σταθερό υπολογιστή τα εξής βήματα

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Να διαγράψετε όσες εφαρμογές δεν χρησιμοποιείτε και να περιορίσετε τα δικαιώματα σε πολλές από αυτές που χρησιμοποιείτε. Στην πάνω φωτογραφία φαίνεται ο τρόπος που μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Facebook. Στη φωτογραφία αριστερά βλέπεις από το κινητό σου όλες τις εφαρμογές στις οποίες έχεις δώσει πρόσβαση.

  1. Ξεκινήστε από τη σελίδα «Ρυθμίσεις λογαριασμού». Είναι στην Αρχική Σελίδα, www.bit.ly/ritmiseis
  • Πατήστε στο μενού «Γενικά»
  • Πατήστε «Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας»
  • Πατήστε το «Λήψη» στην επόμενη σελίδα
  • Πατήστε «Εναρξη αρχειοθέτησης»

Το αντίγραφο περιλαμβάνει πολλές από τις πληροφορίες που περιέχει ο λογαριασμός σας. Επιπλέον, περιέχει πληροφορίες που δεν βλέπετε όταν συνδέεστε στον λογαριασμό σας (π.χ. τις διαφημίσεις που έχετε πατήσει, τοποθεσίες από τις οποίες συνδεθήκατε στο Facebook κ.ά. πολλά. Για να σταματήσετε να δίνετε τόσες πληροφορίες, οι οποίες, πολλές φορές, χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς, μπορείτε να κάνετε τα εξής βήματα:

  1. Μη χρησιμοποιείτε το Facebook για να συνδεθείτε σε άλλες εφαρμογές ή ιστοσελίδες. Π.χ. eshops
  2. Λιγότερα likes, λιγότερες διαδράσεις, κανένα test προσωπικότητας. Εμποδίζουμε όσο μπορούμε να σχηματιστεί το κοινωνικό και καταναλωτικό προφίλ μας. Οσο περισσότερα κάνουμε τόσα περισσότερα ξέρει το Facebook και κατά συνέπεια οι διάφορες εταιρείες για εμάς.
  3. Εμποδίστε τρίτους να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες σας. Οσοι βλέπουν τις πληροφορίες σας μπορούν να τις μοιραστούν όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές. Για να το απενεργοποιήσετε πηγαίνετε από σταθερό υπολογιστή στον σύνδεσμο http://bit.ly/fbappsetypos και πατάτε το «Επεξεργασία».

Τι δεδομένα έχω δώσει στο Facebook μέσω των εφαρμογών

Κάθε φορά που συνδέεστε σε μια εφαρμογή ή ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί το Facebook δίνετε στοιχεία. Αυτά είναι από απλές πληροφορίες όπως τα γενέθλιά σας ή η λίστα φίλων σας μέχρι και τη δυνατότητα να κοινοποιεί και να επικοινωνεί εκ μέρους σας.

Η πρόσβαση που έχει κάθε τρίτη εφαρμογή διαφέρει ανά περίπτωση και πολλές φορές τα στοιχεία που συλλέγει είναι απλά για εμπορικούς σκοπούς. Για τους περισσότερους από εμάς οι εφαρμογές είναι δεκάδες και πολλές είναι ξεχασμένες. Η συμβουλή μας είναι να διαγράψετε όσες εφαρμογές δεν χρησιμοποιείτε και να περιορίσετε τα δικαιώματα σε πολλές από αυτές που χρησιμοποιείτε.

Οδηγίες από κινητό 

  1. Επιλέγεις τις τρεις Γραμμές
  2. Πηγαίνεις προς το τέλος στο «ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» και πατάς «Συντομεύσεις απορρήτου»
  3. Πατάς «Περισσότερες Ρυθμίσεις»
  4. «Πατάς Εφαρμογές»
  5. «Πατάς Σύνδεση μέσω Facebook»
  6. Τώρα βλέπεις όλες τις εφαρμογές στις οποίες έχεις δώσει πρόσβαση»
  7. Πατώντας σε κάθε μία, βλέπεις σε τι έχει πρόσβαση, και αν θες την καταργείς

Οδηγίες από σταθερό υπολογιστή

  1. Πηγαίνεις στο http://bit.ly/fbappsetypos
  2. Βλέπεις όλες τις εφαρμογές στις οποίες έχεις δώσει πρόσβαση
  3. Πατώντας σε κάθε μία, βλέπεις σε τι έχει πρόσβαση, και αν θες την καταργείς

 Κωνσταντίνος Κορίκης

Digital Media Strategist, Co Founder Blue Circle

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap