Breaking News

Γραφάκος στον «Ε.Τ.»: Ανάπτυξη, νέες δουλειές και φοροελαφρύνσεις

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

«Οι νέες επενδύσεις θα φέρουν στη χώρα νέες δουλειές, νέο πλούτο, νέα φορολογικά έσοδα για το κράτος. Παράλληλα με μικρότερο και αποτελεσματικότερο Δημόσιο, που θα θέλει λιγότερα έσοδα να λειτουργήσει, θα πετύχουμε μείωση των φορολογικών συντελεστών», τονίζει στη συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μανώλης Γραφάκος.

Σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας, τι καλύτερο μπορούν να αναμένουν οι Ελληνες πολίτες στην καθημερινότητά τους;

Κεντρικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα έχει μείνει πίσω στις επενδύσεις και αυτό αποτυπώνεται από το γεγονός ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μόλις 11%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 21%. Οι νέες επενδύσεις θα φέρουν στη χώρα νέες δουλειές, νέο πλούτο, νέα φορολογικά έσοδα για το κράτος. Παράλληλα με μικρότερο και αποτελεσματικότερο Δημόσιο, που θα θέλει λιγότερα έσοδα να λειτουργήσει, θα πετύχουμε μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ετσι οι πολίτες από 1ης/1/2020 θα έχουν για τα εισοδήματά τους εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% από το 22% που είναι σήμερα. Οι επιχειρήσεις θα έχουν φορολογία κερδών 24% από το 28% σήμερα και 20% από 1ης/1/2021, ενώ θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και θα υπάρξει μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ εντός διετίας. Τέλος, σε βάθος τετραετίας, θα μειωθεί ο ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22%.

Πέρα όμως από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, υπάρχουν απλές λύσεις που θα γίνουν άμεσα. Πρώτον, οι φοιτητές μας θα βιώσουν την αλλαγή από την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, κάτι που θα επιστρέψει στην κανονικότητα την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ασθενείς με μακροχρόνιες παθήσεις δεν θα χρειάζεται κάθε έξι μήνες να πιστοποιείται η πάθησή τους, οι ασθενείς από καρκίνο θα λαμβάνουν στο σπίτι τα φάρμακά τους χωρίς τη σημερινή ταλαιπωρία. Επίσης στα δημόσια σχολεία θα πιστοποιείται η επάρκεια της ξένης γλώσσας και των γνώσεων πληροφορικής. Τέλος, φιλοδοξούμε, όλοι οι Ελληνες πολίτες, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να δούμε γρήγορα ένα κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο φιλικό σε αυτούς.

Μιλάτε για μικρότερο Δημόσιο; Πώς αυτό μπορεί να γίνει όταν η Νέα Δημοκρατία, κατά το παρελθόν, δεν τα είχε καταφέρει καλά στον τομέα αυτό;

Προφανώς έχουμε ευθύνες γιατί δεν καταφέραμε να μειώσουμε το κράτος όταν μας δόθηκε η ευκαιρία. Ομως τώρα άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν δανεικά για να χρηματοδοτούμε τις αλόγιστες κρατικές δαπάνες, ούτε οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν κακές σε αυτούς υπηρεσίες και μάλιστα να τις πληρώνουν με έντονα φορολογικά βάρη.

Μείωση του κράτους σημαίνει βασικά 3 πράγματα:

1. Μείωση του ρόλου του. Π.χ. υπάρχουν «δουλειές» που δεν θα πρέπει να τις κάνει το κράτος και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και νομοθετικά, ώστε σταδιακά να μειώνεται και η πολυνομία. Π.χ. στο νευραλγικό τομέα των αδειοδοτήσεων λειτουργίας υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που θα εφαρμόσουμε την απλή γνωστοποίηση έναρξης δραστηριότητας και όχι την παροχή άδειας.
2. Μείωση γραφειοκρατίας. Ολοι έχουμε ταλαιπωρηθεί σε κάποιο φορέα του Δημοσίου από τη γραφειοκρατία, από έγγραφα που μας ζητούν αναίτια ή από άστοχες διαδικασίες που υπάρχουν. Σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η τεχνολογία.
3. Μείωση δομών. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν λιγότερες κρατικές δομές, δηλαδή λιγότεροι οργανισμοί, λιγότερες κρατικές επιχειρήσεις, λιγότερες διευθύνεις, λιγότερα τμήματα. Αυτό μειώνει έξοδα λειτουργικά. Διευκρινίζω ότι η μείωση οργανισμών συνοδεύεται με μεταφορά προσωπικού σε άλλες δομές, δεδομένης της ρητής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού ή προσωπικού αορίστου χρόνου στο Δημόσιο.

Έχετε κοστολογήσει τις μειώσεις δαπανών που περιγράφετε; Μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένα νούμερα ή κάποιοι θα ισχυριστούν ότι το πρόγραμμά σας είναι «στον αέρα», είναι μη ρεαλιστικό, άρα μη εφαρμόσιμο;

Σας τόνισα με έμφαση ότι θα μειώσουμε κρατικές δαπάνες. Αυτός είναι ο βασικός μας προσανατολισμός. Στην κεντρική κυβέρνηση έχουμε λειτουργικές δαπάνες το 2018 σε επίπεδα 1,9 δισ. ευρώ. Δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να εξοικονομήσουμε 200 εκατ. από εκεί; Στις ΔΕΚΟ και στους οργανισμούς με έσοδα άνω των 10 εκατ. ευρώ, τα αντίστοιχα λειτουργικά έξοδα είναι 4,3 εκατ. ευρώ. Δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να εξοικονομήσουμε άλλα 400 εκατ. ευρώ;

Με τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας από τη μείωση των επιτοκίων που συντελείται μετά τη διαφαινόμενη αλλαγή της κυβέρνησης, είναι απολύτως ρεαλιστικό να μειώσουμε τα έξοδα για τόκους κατά 150 εκατ. ευρώ. Μείωση δαπανών θα πετύχουμε με καλύτερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και με χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Τέλος, θυμίζω ότι εμείς φιλοδοξούμε να έχουμε ένα υψηλότερο ΑΕΠ, άρα μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, που από τη φύση της θα έχει περισσότερα φορολογικά έσοδα για το κράτος. Αρα, όπως βλέπετε ενδεικτικά, το κόστος των παρεμβάσεών μας για το 2020, που θα είναι περίπου 1,3 – 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτεται.

Μπορείτε να μας κάνετε και μια πρόβλεψη για τις εκλογές; Θα έχουν αυτοδυναμία τη Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της 7ης Ιουλίου;

Πιστεύω ναι. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι καθαρή, με μεγάλο ποσοστό που θα προσεγγίσει το 40%, με ίσως διψήφια διάφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και με μια καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε επίσης

Copy link
Powered by Social Snap