Ο νεότερος υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Θοδωρής Καλαμπόκης, μας συστήνεται!

16/05/19 • 13:45 | UPD 16/05/19 • 13:46

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Θοδωρής Καλαμπόκης είναι ο νεότερος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ. Διεκδικεί την ψήφο των πολιτών προκειμένου με τις εμπειρίες του, την τεχνογνωσία του αλλά και την όρεξή του για δουλειά, να μπορέσει να παράξει έργο για την χώρα μας στο ευρωκοινοβούλιο.

Με τα προσόντα σου θα μπορούσες να έχεις μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό. Τι σε οδήγησε να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

Αποφοίτησα από το 2ο μεταπτυχιακό μου στο London School of Economics τον Ιούνιο του 2015. Δεν ήμουν σίγουρος τότε αν θέλω να επιστρέψω στην Ελλάδα ή να μείνω και να εργαστώ στο Λονδίνο. Επέστρεψα το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Εποχή δημοψηφίσματος. Συμμετείχα ενεργά στο κίνημα «Μένουμε Ευρώπη». Κάθε μέρα ήμουν στους δρόμους από το πρωί μέχρι το βράδυ για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη.

Όταν κέρδισε το «όχι» ένιω σα εγκλωβισμένος στην ίδια μου τη χώρα. Πολλοί φίλοι μου αποφάσισαν τότε να φύγουν στο εξωτερικό και όσοι ήταν ήδη έξω να μείνουν εκεί για πολλά χρόνια ακόμα. Εγώ πάλι ένιωσα πως θέλω να μείνω στην Ελλάδα, να εργαστώ εδώ και να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να έρθουν καλύτερες μέρες για τη χώρα μας, κόντρα σε όλα. Όπως λέει και ο Νίκος Πορτοκάλογλου σε ένα τραγούδι του, «από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα ώσπου να βρω νερό, γιατί ανήκω εδώ».

Τι προσδοκάς από τη συμμετοχή σου στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και τι καινούριο έχεις να πεις στους πολίτες;

Αρχικά θέλω να είμαι η φωνή της γενιάς μου, ως ο νεότερος σε ηλικία υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Της πιο μορφωμένης γενιάς με τις λιγότερες δυστυχώς ευκαιρίες να δείξει τι πραγματικά αξίζει. Το να είσαι βιολογικά νέος σηματοδοτεί την ανανέωση. Όμως ιδανικά πρέπει να συνδυάζεται και από ένα νέο τρόπο σκέψης. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα είναι μέσα από την καμπάνια μου για τις Ευρωεκλογές, να επικοινωνήσω με τον κόσμο και να καταλάβει ποιος πραγματικά είναι ο Θοδωρής.

Είμαι ένας νέος άνθρωπος, με καλές σπουδές και παραστάσεις από το εξωτερικό –σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, με δύο μεταπτυχιακά από το London School of Economics στη Φιλοσοφίας της Επιστήμης και στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση Οργανισμών (MPA in Management). Έχω ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, σήμερα εργάζομαι ως σύμβουλος επιχειρήσεων και είμαι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Think Tank 89Initiative στην Ελλάδα.

Αποφάσισα να ασχοληθώ πιο ενεργά με την πολιτική διότι πιστεύω πως η πολιτική μπορεί να γίνει και διαφορετικά απ’ ό,τι την έχουμε συνηθίσει: να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να μην διστάσουμε να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Όποιος πιστεύει στην αλλαγή νοοτροπίας στην πολιτική, στο τέλος των πελατειακών σχέσεων, στις ευκαιρίες για τους νέους καταρτισμένους ανθρώπους, στους πολιτικούς που είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν εις όφελος των πολλών ακόμα και αν έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος, σε αυτές τις Ευρωεκλογές έχει μια επιλογή στο πρόσωπό μου.

Αν εκλεγείς, ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα θέσεις και για ποια πράγματα θα δουλέψεις;

Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον κόσμο. Στεναχωριέμαι πολύ για αυτό. Έχω φίλους ανέργους. Στην πλειονότητά τους παιδιά μορφωμένα με απίστευτες δυνατότητες που ψάχνουν μια ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν. Αν εκλεγώ, από την πρώτη κιόλας μέρα θα αξιοποιήσω κάθε «εργαλείο» που θα έχω στη διάθεσή μου για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα. Προγράμματα ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων. Κίνητρα σε επιχειρήσεις για προσλήψεις νέων ανθρώπων, προγράμματα κατάρτισης νέων ανέργων. Ό,τι περνάει από το χέρι μου θα το κάνω. Είναι πολύ μεγάλη αδικία να είσαι νέος, ικανός με όρεξη για δουλειά και να μην σου δίνουν τις ευκαιρίες που αξίζεις.

Επιπλέον, με ενδιαφέρουν πολύ και τα κοινωνικά ζητήματα. Θα είμαι στο πλευρό όλων όσοι έχουν ξεκινήσει σοβαρές πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε μια καλύτερη κοινωνία. Η καταπολέμηση του bullying, η οδική ασφάλεια, η πρόληψη στην υγεία, τα δικαιώματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η καλή μεταχείριση των ζώων και άλλα πολλά σημαντικά κοινωνικά θέματα. Δεν μπορώ το μίσος και παράλληλα πιστεύω στην καλοσύνη και την ευγένεια. Έτσι θα πάει η κοινωνία μας μπροστά.

Από την εμπειρία σας εκτός συνόρων, τι θα αλλάζατε στην ελληνική πραγματικότητα, ειδικά για τους νέους;

Η χώρα μας δεν είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Επιπλέον τα πανεπιστήμια μας δεν είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Το θεωρώ αδιανόητο. Αρχικά θεωρώ πως στο Λύκειο, θα έπρεπε οι νέοι μας να έχουν ένα μάθημα επιχειρηματικότητας. Επιχειρηματικότητα δεν σημαίνει διαπλεκόμενοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και συμφέροντα. Επιχειρηματικότητα σημαίνει δημιουργικότητα και καινοτομία. Την τελευταία 5ετία οι ελληνικές Start ups εταιρείες διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Είμαι πραγματικά περήφανος για όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ζωή Γιαβρή. Μια νέα Ελληνίδα που έφτασε στους 3 φιναλίστ του βραβείου καινοτομίας γυναικών κάτω από 30 της ΕΕ. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Επιπλέον δεν γίνεται τα πανεπιστήμια μας να μην είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Σήμερα μια επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει μια παρουσίαση σε ένα Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οι γνωστοί άγνωστοι θα διαλύσουν τα πάντα. Για αυτό πρέπει να καταργηθεί το άσυλο. Τα Πανεπιστήμια και οι φοιτητές μας αξίζουν καλύτερα. Μια βόλτα σήμερα σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο αρκεί για να πείσει και τον πιο δύσπιστο. Την εποχή της Χούντας, σαφώς και είχε νόημα το πανεπιστημιακό άσυλο. Σήμερα δεν έχει κανένα ρόλο, παρά μόνο ενισχύει την ανομία και το χάος στην Ελληνική ανώτατη εκπαίδευση.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα δυνατά σου σημεία και πού οφείλεται η ενασχόλησή σου με τα κοινά;

Πρώτα ασχολήθηκα ενεργά με τα κοινά και αργότερα ήρθε και η ενασχόληση με την πολιτική. Εκνευρίζομαι όταν οι νέοι άνθρωποι αδιαφορούν παντελώς. Βρες κάτι που θεωρείς πως έχει αξία για εσένα και αγωνίσου για αυτό. Το 2006 ως πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας, αποφασίσαμε από κοινού με το συμβούλιο, σημαντικό μέρος των εσόδων από τις εκδηλώσεις της χρονιάς, να διατεθεί στο ίδρυμα «Φλόγα», τον σύλλογο γονέων παιδιών με καρκίνο.
Εψαχνα από μικρός τον τρόπο να συμμετέχω σε προσπάθειες που στόχευαν σε μια καλύτερη κοινωνία. Στη συνέχεια, ήρθε και η πολιτική στη ζωή μου.

Η πρώτη μου σοβαρή ενασχόληση με την πολιτική, ήταν η συμμετοχή μου στην digital καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Αναπολώ εκείνες τις μέρες. Λίγοι γενναίοι βρεθήκαμε στη Χαλκοκονδύλη τέλος Σεπτεμβρίου του 2015. Η ομάδα όλο και μεγάλωνε μέχρι που το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ. #metonkyriako ένα hashtag, άπειρα συναισθήματα και πολύ όμορφες αναμνήσεις.

Κλείνοντας αν και είναι λίγο άχαρο να μιλάω εγώ για τα δυνατά μου σημεία, θα αναφέρω απλώς πως είμαι αυθόρμητος, αυθεντικός και καλός στα social media! Θα χαρώ να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook: Thodoris Kalabokis και να με ακολουθήσετε στο Instagram: Kalabokis_

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Ποιος είναι ο Θοδωρής; Τι σου αρέσει να κάνεις εκτός πολιτικής;

Σε ευχαριστώ για την ερώτηση. Ο Θοδωρής είναι ένας καλός και ευγενικός άνθρωπος που προσπαθεί να χαμογελά συχνά, κόντρα στα προβλήματα της καθημερινότητας που αγγίζουν όλους μας. Με εκφράζει απόλυτα το μότο «μην αφήνεις τον κόσμο να σου πάρει το χαμόγελο, χαμογέλα για να αλλάξεις εσύ τον κόσμο».

Στον ελεύθερο μου χρόνο βλέπω ταινίες, παίζω μποξ και πάω για περπάτημα, με την αγαπημένη μου μουσική για παρέα. Ακούω hip hop αλλά και κλασσική μουσική. Οι αγαπημένοι μου είναι ο Tupac και ο Abel Korzeniowski. Η αγαπημένη μου φετινή ταινία είναι το Green Book! Πήρε και Όσκαρ καλύτερης ταινίας! Χάρηκα πολύ! Δείτε τη, αξίζει! Θαυμάζω τον Martin Luther King αλλά και τον Θανάση Βέγγο! Έχω αληθινούς φίλους και είμαι πολύ περήφανος για αυτό.

Θαυμάζω τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας. Τη νοσηλεύτρια στο Δημόσιο Νοσοκομείο που δουλεύει για τρεις και δίνει και την ψυχή της. Τον Πυροσβέστη που μπαίνει στη φωτιά δίχως σκέψη για να σώσει ανθρώπινες ζωές. Τη δασκάλα που δεν παραδίδει τυπικά το μάθημα της, αλλά στέκεται δίπλα στα παιδιά και νοιάζεται για τα προβλήματά τους. Θαυμάζω όλους εκείνους που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί θέλουν και νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν.

Copy link
Powered by Social Snap