Ταχιάος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Ζητώ ισχυρή εντολή για να μη χάσει η Θεσσαλονίκη 4 χρόνια

03/03/19 • 18:55 | UPD 05/03/19 • 16:50

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

«Οραματίζομαι μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, φιλόξενη με τους επισκέπτες, στοργική με τους κατοίκους της» είπε ο Ταχιάος

Το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος «ξεδιπλώνει» στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο υποψήφιος δήμαρχος, Νίκος Ταχιάος.

Τη θέλει με «σπιρτάδα», «ζωντάνια», «απολαυστικά τακτική, αλλά και γοητευτικά άτακτη». Παρουσιάζει τις προτεραιότητές του ως δημάρχου, βαθμολογεί τον Γιάννη Μπουτάρη και χαρακτηρίζει αναμενόμενη την τάση που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις. Θεωρεί ότι όσοι του ασκούν κριτική ως κομματικό υποψήφιο είναι υποκριτές και ζητά ισχυρή εντολή από τον Α’ γύρο των εκλογών. Δηλώνει «προσβεβλημένος» από τη συμφωνία των Πρεσπών και απαντά σε όλους αυτούς που θεωρούν τη Θεσσαλονίκη μια συντηρητική πόλη.

«Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», είναι το όνομα του συνδυασμού σας. Πώς οραματίζεστε τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος;

Την πόλη τη ζω από τα μικράτα μου. Είμαι ένας από τους χιλιάδες που τη διασχίζουν κάθε μέρα και την οραματίζονται συχνά, κάπως αλλιώς από τη σημερινή… υποψία της πόλης που θα μπορούσε να είναι. Δεν νομίζω πως σκέφτομαι διαφορετικά από τον κάθε πολίτη που θέλει το καλύτερο για τον ίδιο, την οικογένειά του, τους γείτονές του, τους φίλους του: Μια πόλη εξωστρεφή, φιλόξενη με τους επισκέπτες, στοργική με τους κατοίκους της. Μια πόλη απολαυστικά τακτική, αλλά και γοητευτικά άτακτη, με την έννοια της νεανικής «σπιρτάδας» και ζωντάνιας. Με δυναμική και παραγωγική οικονομία. Με ποιότητα ζωής συγκρίσιμη με μεγαλουπόλεις-μοντέλα του εξωτερικού. Καθαρή, οργανωμένη, τεχνολογικά και λειτουργικά «έξυπνη», με περισσότερο και πιο ελκυστικό δημόσιο χώρο, με αναβαθμισμένες υποδομές, εξυπηρετική, ανθρώπινη με τους πιο αδύναμους, ανεκτική και προστατευτική στη διαφορετικότητα των λίγων, με σεβασμό στις ελευθερίες και τις αξίες των πολλών.

Τι «μυστικά» κρύβετε στο ψηφοδέλτιό σας; Θα εντάξετε έμπειρα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή θα επιλέξετε την ανανέωση;

Και η εμπειρία χρειάζεται και η νεανική φρεσκάδα απαιτείται σε μια πόλη που θέλει να συμβαδίζει με την εποχή της. Ηδη ακούγονται κάποια από τα ονόματα που προορίζονται να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο. Αν υπάρχουν εκπλήξεις για κάποιους, κάντε λίγη υπομονή έως τις 6 Μαρτίου, που θα σας παρουσιάσω επίσημα το μεγαλύτερο αριθμό των υποψήφιων συμβούλων.

Σας έχουν «κατηγορήσει» ως κομματικό υποψήφιο. Θεωρείτε αρνητική τη στήριξη από πολιτικό κόμμα και τι απαντάτε στους επικριτές σας;

Οι πολιτικοί φορείς είναι θεμιτό, απαιτητό θα έλεγα, να έχουν άποψη για τα τοπικά τεκταινόμενα, τα προβλήματα και τις δυνατότητες. Σε μια πόλη, δε, όπως η Θεσσαλονίκη, με τον ιδιαίτερο συμβολισμό της στην παρούσα συγκυρία, είναι εύλογο μια παράταξη να αναζητά και να στηρίζει υποψήφιο που να ταιριάζει με τις αρχές της. Στην περίπτωση της Ν.Δ. και εμού, αυτό δεν αναιρεί ούτε την ανεξαρτησία μου ούτε τη δυνατότητά μου να συνεργαστώ με οποιαδήποτε κεντρική εξουσία ούτε την αποφασιστικότητά μου, αν χρειαστεί, να συγκρουστώ με οποιαδήποτε κεντρική εξουσία. Τα υπόλοιπα περί «κομματισμού» από υποψηφίους που επιζητούσαν αγωνιωδώς τη στήριξη πριν αρχίσουν να την καταγγέλλουν δεν είναι κριτική. Είναι υποκριτική…

Σας προβληματίζει η παρουσία αρκετών κεντροδεξιών υποψηφίων στην κούρσα για το Δήμο Θεσσαλονίκης;

Κι άλλοι τόσοι να ήταν, η συμπεριφορά των ψηφοφόρων στην κάλπη θα μετρήσει. Σ’ αυτές τις εκλογές δεν έχουμε την πολυτέλεια της «φιλικής» ψήφου στον Α’ γύρο για να επιλέξουμε δήμαρχο στο Β’ γύρο. Η δυνατότητα του δημάρχου να διοικεί χωρίς «εκπτώσεις» στο πρόγραμμά του και στις αρχές του -που προεξοφλώ πως δεν κάνω- κρίνεται την πρώτη Κυριακή. Γι’ αυτό ζητώ ισχυρή εντολή, ώστε να μην αφήσουμε την πόλη να χάσει τέσσερα χρόνια στο βωμό της «μπαχαλοποίησης» που απεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική.

Δημοσκοπικά, θεωρείστε το φαβορί για επικράτηση στις κάλπες. Αναμένατε τόσο μεγάλη διαφορά με την κ. Νοτοπούλου στα γκάλοπ;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την τάση, μάλλον αναμενόμενη. Οχι μόνο λόγω ενδεχόμενων ποιοτικών διαφορών, αλλά και επειδή η κ. Νοτοπούλου είναι αναγκασμένη να εκπροσωπεί έναν ΣΥΡΙΖΑ σε αποδρομή και σε σύγκρουση με το κοινό αίσθημα, ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Πώς κρίνετε τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη; Θα της βάζατε θετικό ή αρνητικό πρόσημο;

Με αξιοποιήσιμη κληρονομιά στην προβολή και την εξωστρέφεια της πόλης και προβληματικό απολογισμό στα υπόλοιπα.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας εάν εκλεγείτε δήμαρχος;

Καθαριότητα ακόμα και με ανάθεση μέρους του έργου σε ιδιώτες, ευπρεπισμός της Αριστοτέλους, αποκατάσταση της κινητικότητας μεταξύ πόλης και πανεπιστημιούπολης σε συνεργασία με το ΑΠΘ, χωρίς το τείχος που υπάρχει μόνο για να οριοθετεί την παραβατικότητα που έχει εγκατασταθεί στο παρωχημένο άσυλο, αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στην περιοχή της Ροτόντας, ανάπλαση στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, συνεργασία με τη ΔΕΘ για την αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής.

Πώς θα αντιδρούσατε ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών;

Οπως αντιδρώ και ως Μακεδόνας πολίτης. Αισθάνομαι προσβεβλημένος. Αισθάνομαι πως λαβώθηκε η δική μας ταυτότητα. Αυτό θα απέπνεε και η στάση μου ως δημάρχου.

Τελικά, η Θεσσαλονίκη είναι μια συντηρητική πόλη;

Συντηρητικοί και οπισθοδρομικοί είναι αυτοί που δεν χάνουν ευκαιρία να προσβάλλουν την πλειονότητα των κατοίκων και την πόλη ολόκληρη, αναζητώντας διαρκώς αφορμές να πιπιλάνε την καραμέλα του σκοταδισμού και των γκοτζαμάνηδων, επειδή είναι το μόνο αφήγημα που τους έχει απομείνει πολιτικά. Γενικεύουν τις εξαιρέσεις ακραίων συμπεριφορών, προκειμένου να «ενοχοποιήσουν» το κοινό εθνικό συναίσθημα της πλειονότητας των συμπολιτών μου. Αυτή η νοοτροπία, λοιπόν, είναι ύπουλα σκοταδιστική και φασίζουσα…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής  

Copy link
Powered by Social Snap