Καλαμπόκης στο EleftherosTypos.gr: Το στοίχημα είναι οι νέοι να ασχοληθούν με την πολιτική!

26/02/19 • 14:52 | UPD 26/02/19 • 15:05

Newsroom eleftherostypos.gr

«Στο μυαλό των νέων, πολιτικός είναι ένας κύριος ή μια κυρία με κοστούμι ή ταγιέρ, που μιλάει ακατάπαυστα αυτή την 'ξύλινη γλώσσα'», μας λέει ο Θοδωρής Καλαμπόκης.

Οι ευρωεκλογές είναι κάθε ώρα όλο και πιο κοντά. Άνθρωποι μπαρουτοκαπνισμένοι στις εκλογικές αναμετρήσεις ζητούν ό,τι ιερότερο έχουμε σε μία δημοκρατία, την ψήφο μας για να μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή. Ανάμεσά τους, όμως, υπάρχουν κι άλλοι, νέοι, γεμάτοι όρεξη που δοκιμάζονται για πρώτη φορά. Ένας από αυτούς είναι ο Θοδωρής Καλαμπόκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη

Ο Θοδωρής Καλαμπόκης στα 29 του χρόνια, είναι από τους νεώτερους υποψηφίους ευρωβουλευτές στην χώρα. Ο ίδιος σχολιάζοντας αυτό ακριβώς, ζητά από τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά και την πολιτική. «Δεν γίνεται αυτήν την στιγμή μόλις το 1% των βουλευτών να είναι κάτω από 30 όταν στην ΕΕ τι αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 10%», μας λέει.

Ο ίδιος δηλώνει πολέμιος του λαϊκισμού και του μίσους

Συζητήσαμε για τις προσδοκίες, τα ζητήματα που θα θίξει στο Ευρωκοινοβούλιο εάν εκλεγεί καθώς και για την μέχρι τώρα εμπειρία του στην πολιτική.

Στα 29 σου, πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις την επαγγελματική πορεία με τον πολιτικό στίβο;

Είναι πολύ δύσκολο, όμως γίνεται. Ολοκληρώνοντας τα μεταπτυχιακά μου στο London School of Economics στο Λονδίνο, γύρισα στην Ελλάδα και εργάζομαι ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Παράλληλα αφιερώνω τα απογεύματά μου καθημερινά σχεδόν, στην ενασχόλησή μου με τα κοινά. Είναι κάτι σαν οξυγόνο για εμένα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Όταν συμμετέχεις μπορείς να διεκδικήσεις όλα όσα πιστεύεις και ονειρεύεσαι. Όταν απέχεις, αποφασίζουν άλλοι για εσένα.

Ξεκίνησα την πορεία μου στα κοινά ως πρόεδρος της κοινότητας των Ελλήνων φοιτητών του LSE. Μέσα σε δύο χρόνια, καταφέραμε να κερδίσουμε το LSE Stars award ανάμεσα σε 80 κοινότητες άλλων χωρών. Σήμερα είμαι μέλος στο Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ υπεύθυνος για τις οργανώσεις εξωτερικού και τον Απόδημο Ελληνισμό. Είμαι περήφανος γιατί επί των ημερών μου ιδρύθηκε η ΟΝΝΕΔ Βρυξελλών. Μια οργάνωση στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων που ενίσχυσε σημαντικά την ΟΝΝΕΔ. Είμαι ακόμα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Think Tank Generation 89 στην Ελλάδα. Όσοι ήρθαν στην τελευταία μας εκδήλωση, έμαθαν αναλυτικά, τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

Ποιό ήταν το πρώτο ερέθισμα που σε έκανε να ασχοληθείς με την πολιτική;

Πρώτα ασχολήθηκα ενεργά με τα κοινά και αργότερα ήρθε και η ενασχόληση με την πολιτική. Εκνευρίζομαι όταν οι νέοι άνθρωποι αδιαφορούν παντελώς για τα κοινά. Βρες κάτι που θεωρείς πως έχει αξία για εσένα και αγωνίσου για αυτό. Διάδωσε το μήνυμα μιας κοινωνικής καμπάνιας π.χ. για την οδική ασφάλεια ή για την καταπολέμηση του bullying ή τη δωρεά μυελού των οστών. Αν θες να το προχωρήσεις περισσότερο, ξεκίνα μια οργανωμένη πρωτοβουλία για ένα ζήτημα που σε απασχολεί. Το 2004 ήμουν εθελοντής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το 2006 ως πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του Κολλεγίου Αθηνών, αποφασίσαμε από κοινού με το συμβούλιο, σημαντικό μέρος των εσόδων από τις εκδηλώσεις της χρονιάς, να διατεθεί στο ίδρυμα «Φλόγα», τον σύλλογο γονέων παιδιών με καρκίνο.

Έψαχνα από μικρός τον τρόπο να συμμετέχω σε προσπάθειες που στόχευαν σε μια καλύτερη κοινωνία. Στη συνέχεια ήρθε και η πολιτική στη ζωή μου. Η πρώτη μου σοβαρή ενασχόληση με την πολιτική, ήταν η συμμετοχή μου στην digital καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Αναπολώ εκείνες τις μέρες. Λίγοι γενναίοι βρεθήκαμε στη Χαλκοκονδύλη τέλος Σεπτεμβρίου του 2015. Η ομάδα όλο και μεγάλωνε μέχρι που το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ. #metonkyriako ένα hashtag, άπειρα συναισθήματα και πολύ όμορφες αναμνήσεις. Πέρασαν κιόλας 3 χρόνια. Συνεχίζουμε.

Γιατί στόχευσες την Ευρωβουλή και όχι τις εθνικές εκλογές, λαμβάνοντας υπόψιν πως η ψήφος στις Ευρωεκλογές θεωρείται πιο «χαλαρή»;

Έχεις δίκιο για τη «χαλαρή» ψήφο των Ευρωεκλογών. Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, για αυτό και αποφάσισα να δηλώσω παρόν σε αυτή τη μάχη.

Θα ήθελα μέσα από την καμπάνια μου, να παρακινήσω κόσμο να πάει να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ψήφιζε. «Η Ευρώπη είναι μια ιδέα που πρέπει να γίνει συναίσθημα». Δεν είναι δικό μου. Το έχει πει ο Bono, ο τραγουδιστής των U2. Αυτός θεωρώ πως πρέπει να είναι ο στόχος όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Χρόνια τώρα οι λαϊκιστές και οι αντιευρωπαϊστές χρησιμοποιούν την επίκληση στο συναίσθημα για να στρέψουν τον κόσμο ενάντια στην Ευρώπη και εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Γνωρίζει κανείς πως η κατασκευή του Ελληνικού μετρό κόστισε 2.1 δισ. ευρώ και το 50% το έχει πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Γνωρίζει κανείς πως για κάθε 6 ευρώ που δαπανώνται για έργα στη χώρα μας, τα 5 ευρώ προέρχονται από Ευρωπαϊκούς πόρους και το 1 από Εθνικούς πόρους; Από το 2007 έως το 2014 δημιουργήθηκαν 22.809 νέες θέσεις εργασίας με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής. Είναι το Erasmus+ που αφορά άμεσα τη γενιά μου. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στην Ευρώπη με προϋπολογισμό 14.7 δισ. ευρώ που στόχο έχει να παρέχει ευκαιρίες σε 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους να σπουδάσουν και να εκπαιδευτούν στο εξωτερικό.

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Πρέπει όμως να κερδίσουμε τη θέση που μας αξίζει ως χώρα, μέσα στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήδη έχει χτίσει σημαντικές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με χαρακτηριστικότερη αυτή με τον υποψήφιο για την προεδρία της European Commission Manfred Weber. #metonkyriako και #metonmanfred λοιπόν, με σκοπό μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αν εκλεγείς ποια θέματα θα σε παρακινήσουν να ασχοληθείς με αυτά και να «πιέσεις» από τις Βρυξέλλες;

Σίγουρα τα θέματα που αφορούν πιο άμεσα τη γενιά μου. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον κόσμο. Στεναχωριέμαι πολύ για αυτό. Θα μου πεις δεν είσαι άνεργος, οπότε πως καταλαβαίνεις αυτόν τον άνθρωπο; «Πως μπορείς να μιλήσεις για εκείνον και να τον εκπροσωπήσεις;» Έχω φίλους ανέργους.

Παιδιά μορφωμένα με απίστευτες δυνατότητες που ψάχνουν μια ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν. Αν εκλεγώ, από την πρώτη κιόλας μέρα θα αξιοποιήσω κάθε «εργαλείο» που θα έχω στη διάθεση μου για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα. Προγράμματα ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων. Κίνητρα σε επιχειρήσεις για προσλήψεις νέων ανθρώπων, προγράμματα κατάρτισης νέων ανέργων. Ό,τι περνάει από το χέρι μου θα το κάνω. Είναι πολύ μεγάλη αδικία να είσαι νέος, ικανός με όρεξη για δουλειά και να μην σου δίνουν τις ευκαιρίες που αξίζεις.

Επιπλέον με ενδιαφέρουν πολύ και τα κοινωνικά ζητήματα. Θα είμαι στο πλευρό όλων όσων έχουν ξεκινήσει σοβαρές πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε μια καλύτερη κοινωνία. Η καταπολέμηση του bullying, η οδική ασφάλεια, η πρόληψη στην υγεία, τα δικαιώματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η καλή μεταχείριση των ζώων και άλλα πολλά σημαντικά κοινωνικά θέματα. Δεν μπορώ το μίσος και παράλληλα πιστεύω στην καλοσύνη και την ευγένεια. Έτσι θα πάει η κοινωνία μας μπροστά.

Με δεδομένο το brain drain πόσο εφικτό θεωρείς πως είναι να ασχολούνται ολοένα και περισσότεροι νέοι με την πολιτική; Πώς μπορεί να αλλάξει το τοπίο;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η πλειοψηφία των νέων δεν ασχολείται με την πολιτική. Στο μυαλό τους ο πολιτικός είναι ένας κύριος ή μια κυρία με κοστούμι ή ταγιέρ, που μιλάει ακατάπαυστα αυτή την «ξύλινη γλώσσα». Πολλοί θεωρούν πως φταίει το πολιτικό σύστημα γιατί εκείνοι σήμερα δεν έχουν τις ευκαιρίες που τους αξίζουν στη χώρα μας. Σε μεγάλο βαθμό θεωρώ πως έχουν δίκιο. Άλλωστε και το πολιτικό σύστημα δεν τους ήθελε κοντά του. Σκέψου σήμερα στη βουλή, 3 βουλευτές από τους 300 πρέπει να είναι κάτω των 32 ετών. 1% του κοινοβουλίου δηλαδή, όταν το αντίστοιχο πληθυσμιακό κομμάτι είναι μεγαλύτερο του 10% του συνολικού πληθυσμού.

Πρέπει να πείσουμε τους νέους ανθρώπους πως τα προβλήματά τους μπορούν να λυθούν μέσα από την πολιτική. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Είσαι πολύ ψηλά στον κόσμο σε ποσοστό ανεργίας στους νέους και η επένδυση του Ελληνικού που θα μπορούσε να φέρει πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, είναι παγωμένη.

Είναι ολοφάνερο πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση. Πως να σε ακούσει ο άνεργος μετά; Πως να σε ακούσει ο νέος άνθρωπος που αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό;

Βλέπει πρόσωπα με κοστούμια να φωνάζουν στα παράθυρα και στη ζωή του δεν αλλάζει τίποτα. Χαίρομαι πολύ που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, έχουν βάλει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Του έχω εμπιστοσύνη και είμαι σίγουρος πως θα δώσει μεγάλο αγώνα για να έχουν περισσότερες ευκαιρίες οι νέοι Έλληνες. Δεν έχει μόνο τη βούληση, έχει και τη γνώση.

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Ποιος είναι ο Θοδωρής; Τι σου αρέσει να κάνεις εκτός πολιτικής;

Σε ευχαριστώ για την ερώτηση. Ο Θοδωρής είναι ένας καλός και ευγενικός άνθρωπος που προσπαθεί να χαμογελά συχνά, κόντρα στα προβλήματα της καθημερινότητας που αγγίζουν όλους μας. Με εκφράζει απόλυτα το μότο «μην αφήνεις τον κόσμο να σου πάρει το χαμόγελο, χαμογέλα για να αλλάξεις εσύ τον κόσμο».

Στον ελεύθερο μου χρόνο βλέπω ταινίες, παίζω μποξ και πάω για περπάτημα, με την αγαπημένη μου μουσική για παρέα. Ακούω Tupac και Eminem. Η αγαπημένη μου φετινή ταινία είναι το Green Book! Πήρε και Όσκαρ καλύτερης ταινίας! Χάρηκα πολύ! Δείτε τη, αξίζει!

Θαυμάζω τον Martin Luther King αλλά και τον Θανάση Βέγγο! Έχω αληθινούς φίλους και είμαι πολύ περήφανος για αυτό.

Θαυμάζω τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας. Τη νοσηλεύτρια στο Δημόσιο Νοσοκομείο που δουλεύει για τρεις και δίνει και την ψυχή της. Τον Πυροσβέστη που μπαίνει στη φωτιά δίχως σκέψη για να σώσει ανθρώπινες ζωές. Τη δασκάλα που δεν παραδίδει τυπικά το μάθημα της, αλλά στέκεται δίπλα στα παιδιά και νοιάζεται για τα προβλήματά τους. Θαυμάζω όλους εκείνους που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί θέλουν και νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν.

Θα χαρώ να κάνετε like στη σελίδα μου στο facebook: Thodoris Kalabokis αλλά και να με ακολουθήσετε στο Instagram: Kalabokis_

Γιώργο, ευχαριστώ εσένα και το EleftherosTypos.gr, για τη συνέντευξη!

Copy link
Powered by Social Snap