ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Το ευρωπαϊκό κοινό είναι πιο ήσυχο

18/01/19 • 18:21 | UPD 18/01/19 • 18:21

Δέσποινα Σαββοπούλου

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό και έχει δημιουργήσει το δικό της κοινό που παρακολουθεί τα εκτός συνόρων βήματά της, που ξεκίνησαν το 1998, όταν πρωτοεμφανίστηκε στo περίφημο Womad του Πίτερ Γκάμπριελ στο Ρέντινγκ της Μεγάλης Βρετανίας.

Δεκατέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη περιοδεία της στην Ευρώπη, που είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία τον Νοέμβριο του 2017, η Ελευθερία Αρβανιτάκη συνεχίζει με το «Dynata Tour 2». Το «Δυνατά» άλλωστε είναι κάτι σαν σύνθημα όσον αφορά την Ελευθερία στο εξωτερικό.

Παρ’ όλο που το πολύ δημοφιλές τραγούδι της, σε μουσική Ara Dinkjian και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, έχει γνωρίσει πολλές μεταφράσεις, ωστόσο ο τίτλος «Δυνατά» μένει πάντα στα ελληνικά και τραγουδιέται από το ευρωπαϊκό κοινό της με ενθουσιασμό, όπου κι αν εμφανίζεται.

Η νέα περιοδεία ξεκινάει αύριο 19 Ιανουαρίου από το Μόναχο και περιλαμβάνει έξι σταθμούς στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

«Ξεκινάμε από το Μόναχο, καθώς ήταν η βάση πάνω στην οποία χτίστηκε η νέα περιοδεία. Δηλαδή τα εισιτήρια της συναυλίας που έγινε στο Μόναχο το 2017 εξαντλήθηκαν αμέσως και μας ζήτησαν να επανέλθουμε τον Ιανουάριο του 19 για να δώσουμε και άλλη συναυλία στο ίδιο θέατρο», λέει η Ελευθερία Αρβανιτάκη στον «Ε.Τ.» λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για το «Dynata Tour 2».

Ακούγεται ενθουσιασμένη για τη νέα εμπειρία. Στις 21/1 την περιμένουν οι Βρυξέλλες, στις 23 το Αμβούργο, στις 25 το Αμστερνταμ, στις 26 το Μάιντς και στις 28 η Ουψάλα της Σουηδίας.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό και έχει δημιουργήσει το δικό της κοινό που παρακολουθεί τα εκτός συνόρων βήματά της, που ξεκίνησαν το 1998, όταν πρωτοεμφανίστηκε στo περίφημο Womad του Πίτερ Γκάμπριελ στο Ρέντινγκ της Μεγάλης Βρετανίας.

Εκτοτε έχει συμμετάσχει σε παγκόσμιας εμβέλειας μουσικά φεστιβάλ ανά την υφήλιο, έχει συνεργαστεί είτε δισκογραφικά, είτε σε επίπεδο συναυλιακό με σπουδαίες προσωπικότητες της μουσικής διεθνώς, όπως η Σεζάρια Εβόρα, η Ντούλτσε Πόντες, αλλά και ο Φίλιπ Γκλας.

Εχει επίσης δώσει προσωπικές συναυλίες σε ιστορικά θέατρα και συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο και δικαίως συγκαταλέγεται σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της world music σκηνής παγκοσμίως.

Ποιο είναι το κοινό που παρακολουθεί τις συναυλίες της;

Στη Γερμανία υπάρχει ένα μεγάλο κοινό που παρακολουθεί τη world music σε διεθνές επίπεδο και έρχεται στις συναυλίες. Κατά 70% το κοινό είναι τέτοιου είδους. Στη Στουτγάρδη και στη Φρανκφούρτη ωστόσο υπάρχουν λίγο περισσότερο Ελληνες, οπότε το κοινό εκεί είναι κατά 60% ελληνικό. Στην Ισπανία το κοινό είναι συντριπτικά ισπανικό, καθώς εκεί έχει γίνει από εμένα μια πολύχρονη πορεία με πολλές εμφανίσεις.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού;

Οι Ελληνες είναι πολύ ενθουσιώδεις και τραγουδούν. Το ευρωπαϊκό κοινό είναι πιο ήσυχο, παρακολουθεί με πολύ προσοχή και χειροκροτεί στο τέλος κάθε τραγουδιού με ενθουσιασμό. Τραγουδάει λέξεις όπως το «Δυνατά», που είναι κάτι σαν σύνθημα για μένα και το «Τι λείπει» ενώ γνωρίζει επίσης πολύ και το τραγούδι «Τα κορμιά και τα μαχαίρια». Αυτό που χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό κοινό είναι ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή επίσης και χειροκροτεί τα σόλο των μουσικών.

Γενικά το πρόγραμμα στις ευρωπαϊκές συναυλίες τι περιλαμβάνει;

Πάντα κάνω ένα πέρασμα από όλους τους κεντρικούς δίσκους μου από το «Κοντραμπάντο» και το «Μένω εκτός» μέχρι το «Mirame», αλλά θα πω και το «Μακριά από την τρικυμία». Πάντα επίσης τραγουδώ κάποια παραδοσιακά τραγούδια, όπως τα «Λιανοχορταρούδια» που υποδέχονται με μεγάλη χαρά οι Ελληνες, κάποια ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, όπως του Τσιτσάνη που επίσης γνωρίζει και περιμένει το κοινό.

Μετά το πέρας της ευρωπαϊκής της περιοδείας η Ελευθερία Αρβανιτάκη επιστρέφει από το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στην Ακτή Πειραιώς μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα για τέσσερις παραστάσεις. Παράλληλα ετοιμάζει τον νέο της δίσκο σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους Λήδας Ρουμάνη, η οποία έχει και την επιμέλεια της παραγωγής των συναυλιών στην Ευρώπη.

Info:
Ελευθερία Αρβανιτάκη «Δυνατά tour 2». 19.01 Μόναχο, Prinzregententheater, 21.01 Βρυξέλλες, La Madeleine, 23.01 Αμβούργο, Laeiszhalle, 25.01 Αμστερνταμ, Τhe Melkweg, 26.01 Mάιντς, Frankfurter Hof, 28.01 Oυψάλα, Konsert and Kongress

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου