Η Λία Λάππα θέλει από τους άντρες να κάνουν τη δουλειά τους

20/09/17 • 09:31 | UPD 20/09/17 • 09:34

Η Λία Λάππα μιλά στον Γιώργο Μιχαηλίδη για το βιβλίο της που άλλαξε τον τρόπο που σκέφτονται οι γυναίκες και έγινε talk of the town!

Η αρχή έγινε το καλοκαίρι βλέποντας γυναικοπαρέες να διαβάζουν το ίδιο βιβλίο στις ξαπλώστρες. Μας είχε κάνει εντύπωση.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Στην συνέχεια παρατηρήσαμε πως κάτι παρόμοιο συνέβαινε και στο Facebook. Γυναίκες μιλούσαν από τις αναρτήσεις τους, για ένα βιβλίο που τους «αλλάζει τον τρόπο που σκέφτονται». Όλες τους διάβαζαν το «Οι άνδρες κάνουν, την δουλειά τους!!!», ένα βιβλίο της Λίας Λάππα που έχει γίνει talk of the town…

Εξώφυλλο: John Stathopoulos

Η Λία Λάππα είναι από εκείνες τις γυναίκες που θα ήθελαν η ημέρα να έχει πάνω από 24 ώρες για να προλαβαίνει τις δραστηριότητες της. Είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιοφωνική παραγωγός, μαμά και εκπαιδεύτρια.

Όταν δεν κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές και δεν γράφει παραμύθια, «διαβάζει» τους άντρες και τις ιδιαιτερότητες τους. Και αυτό το τελευταίο το απέδειξε μέσα από το βιβλίο της δείχνοντας ότι οι γυναίκες έχουν το ταλέντο να έχουν εξαιρετική κριτική ικανότητα για τους άντρες που συναντούν.

Η Λία πέρασε πέντε χρόνια συζητώντας με μερικούς από τους πιο γοητευτικούς άντρες της Ελλάδας (σ.σ.: από πολλά και διάφορα επαγγέλματα) και σιγά-σιγά ξεκίνησε να τους αποκωδικοποιεί.

Δικηγόροι, σεφ, γιατροί, ζωγράφοι, όλοι πέρασαν από την κρησάρα της Λίας η οποία φροντίζει να δώσει τα απαραίτητα «εφόδια» στις γυναίκες για το πώς μία γυναίκα θα αντιμετωπίσει τους άνδρες αυτούς μέσα και έξω από τον χώρο εργασίας της.

Η Λία Λάππα, ωστόσο, όπως είπαμε, δεν γράφει μόνο. Πρόσφατα έκανε την συγγραφική απόδοση και την εκφώνηση στην ταινία #totaxidi που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής και αφορά στο Διάπλου Σύμπλευσης.

#symplefsi #diaplous2017 #totaxidi

Posted by Symplefsi on Montag, 3. April 2017

Τώρα, περιμένει στις 21 Σεπτεμβρίου την παρουσίαση του βιβλίου στο biscotto+ στην Θεσσαλονίκη και στις 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση των φωτογραφιών των αναγνωστών με φιλανθρωπικό σκοπό.

Όσο, όμως, αυτά «έρχονται», εμείς την γνωρίσαμε, της μιλήσαμε και ζητήσαμε τα… φώτα της!

Συζητούσατε 5 ολόκληρα χρόνια με άντρες για να γράψετε αυτό το βιβλίο. Πόσο διαφορετικοί είμαστε, αλήθεια, στον χώρο εργασίας;

Έπαιρνα συνεντεύξεις είτε το ήξεραν είτε όχι, με εμπιστεύονταν και τελικά πιστεύω ότι το αποτέλεσμα το χάρηκαν και οι ίδιοι. Δεν είστε διαφορετικοί στο χώρο εργασίας σε σχέση με τη προσωπική σας ζωή, είστε ένα μείγμα από αγωνίες, ανασφάλειες, αγάπη, αφοσίωση, εξουσία. στόχοι και αν προσθέσεις και προσωπικά θέλω ή στερήσεις τότε έχουμε τους άνδρες που κάνουν… τη δουλειά τους.

Η συμπεριφορά του άνδρα επηρεάζεται από την δουλειά του ή πιστεύετε πως το… «πρόβλημα» είναι γονιδιακό;

Είναι γονιδιακό το θέμα της δουλειάς του άνδρα, όταν το ανθρώπινο είδος ήταν στις σπηλιές, ο άνδρας έβγαινε για να βρει τροφή και η γυναίκα ήταν παρατηρητής και συλλέκτης αγαθών της φύσης. Είναι γραμμένο στο dna των ανδρών, να ασχολούνται οι άνδρες με τη δουλειά. Από τη σπηλιά μέχρι σήμερα  ο άνδρας έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα  και έκανε φίλες τη γνώση, την μεθοδολογία , τη στέρηση και άλλες έννοιες οι οποίες για να τον βοηθήσουν του πήραν ή του πρόσθεσαν κάτι στον χαρακτήρα.Εδώ έρχομαι εγώ και μέσα από το βιβλίο που είναι μια μελέτη 5 χρόνων με συνεντεύξεις και συγκεκριμένες παραμέτρους , τους περιγράφω, τους αναλύω και τους κατηγοριοποιώ με χιούμορ για να ξέρουμε ποιον έχουμε απέναντί μας κάθε φορά.

Οι άνδρες κάνουν τη δουλειά τους -chef

Ευχαριστούμε τον σεφ Κυριάκο Μελά ( Kiriakos Melas ) για την πολύτιμη συμμετοχή του στο σποτ του βιβλίου μας!!! (τον αγαπήσαμε…)

Posted by Οι άνδρες κάνουν, την δουλειά τους" on Sonntag, 11. Juni 2017

Πόσο μικρό ή μεγάλο ρόλο παίζει το οικογενειακό περιβάλλον στους άντρες που ταιριάζουν με τους πρωταγωνιστές των ιστοριών του βιβλίου σας;

Σε άλλες περιπτώσεις είναι καταλυτικός παράγοντας σε άλλες όχι και τόσο, για παράδειγμα οι δικηγόροι από δικηγορικό σπίτι ή όμιλο δεν παντρεύονται γρήγορα, παλεύουν να πάρουν μεγάλες δίκες, δεν δεσμεύονται εύκολα, αντίστοιχα και οι γιατροί από τζάκι ή με γονείς γιατρούς , οι πιλότοι όμως μπορεί να μην έχουν κανέναν στην οικογένεια για να ξεπεράσουν ή να μοιάσουν . ‘Ολα υπάρχουν στο βιβλίο όπως και στη ζωή. Μεγάλη σημασία παίζει επίσης και η σχέση των γονιών τους αν είναι τοξική, αν είναι δυσλειτουργική ή ευτυχισμένη. Αυτό βέβαια επηρεάζει κάθε άνθρωπο και στο χέρι του είναι κατά πόσο θα επαναλάβει κακά γονεϊκά πρότυπα ή όχι.

Υπάρχει κάποιο επάγγελμα που προειδοποιείτε τις φίλες σας να μην μπλέξουν; Τους λέτε για παράδειγμα «μακριά από δικηγόρους»;

Όλες οι κατηγορίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες και όλες έχουν να δώσουν κάτι στις γυναίκες. Θα αδικούσα αν έλεγα αυτή η  εκείνη η κατηγορία γιατί στο βιβλίο αφού περιγράψω το κάθε επάγγελμα, εξηγώ με λεπτομέρειες το πώς συμπεριφέρεται η κάθε κατηγορία οπότε κατά κάποιο τρόπο δίνω και τις αιτίες. Θα πω μόνο ότι  τα επαγγέλματα που έχουν στερήσεις ελλοχεύουν κινδύνους…

Στα social media το «Οι άνδρες κάνουν… τη δουλειά τους» είναι talk of the town για το γυναικείο φύλο. Τι σας λένε οι αναγνώστριες που έρχονται σε επαφή μαζί σας;

Ότι βρήκαν τον εαυτό τους στις σελίδες του, ότι πρέπει να το βγάλω και σε pocket size για να το έχουν ανά πάσα στιγμή στην τσάντα τους σε περίπτωση που βρουν κάποιον που τους ενδιαφέρει.. τέτοια πράγματα. Οι άνδρες  που το αγοράζουν μου δίνουν συγχαρητήρια γιατί έχω κρατήσει τις σωστές αποστάσεις και από τα δυο φύλα. Ένα που θυμάμαι από έναν πολύ μεγάλο σεφ είναι ότι βρήκε τον εαυτό του μέσα στο βιβλίο και ότι θα το δώσει στην κόρη του, να το διαβάσει.

Επειδή ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με χορηγούς για τα επόμενα σποτ, θέλαμε να δείξουμε ότι είμαστε μια σοβαρή παραγωγή… by Νίκος Τσόλκας!

Posted by Οι άνδρες κάνουν, την δουλειά τους" on Mittwoch, 14. Juni 2017

Διαβάσαμε κάπου ότι σας αποκαλούν  «η Ελληνίδα Κάρι Μπράντσω». Εσείς προσωπικά ως μοντέρνα γυναίκα πώς αντιμετωπίζετε τους άντρες στην καθημερινότητά σας; Σας έχει κάνει και εσάς το βιβλίο σας πιο επιφυλακτική;

Δεν ξέρω τι συμβαίνει , από τον Ιούνιο που βγήκε το βιβλίο δέχομαι ανα ένα λεπτό αιτήματα φιλίας από άνδρες,  τους φαίνεται γοητευτικό το ότι μια γυναίκα γράφει για αυτούς αφού πρώτα έχει συζητήσει μαζί τους.Συνήθως οι γυναίκες δεν τους ακούν παρόλο που μιλούν συνέχεια για αυτούς.Δεν είμαι επιφυλακτική απλά στα 5 λεπτά  που θα δω κάποιον και μου πει τι δουλειά κάνει και ποιον θαυμάζει, ξέρω ποιον έχω απέναντί μου.

Έχετε γνωρίσει κατάχρηση εξουσίας στον επαγγελματικό σας χώρο από άντρες;

Φυσικά, όπως και από πολλές γυναίκες αλλά πάντα ο τροχός δεν ξεχνά κανέναν.

Οι γυναίκες είναι επιφυλακτικές απέναντι στους άνδρες και αν ναι, τι πρέπει να προσέχουμε όταν σας προσεγγίζουμε; 

Οι περισσότερες γυναίκες είναι εγκεφαλικές και πολύ έξυπνες είναι όμως ρομαντικές και πιστεύουν στον πρίγκιπα άρα απλά σας δίνουμε τον θρόνο από την αρχή εσείς φροντίστε να μην πέσετε ή τουλάχιστον να μη πέσετε γρήγορα.

Έχετε γράψει μέχρι και παιδικά παραμύθια για τον παιδικό διαβήτη. Τι σας ώθησε να κάνετε αυτή τη «στροφή» και να ασχοληθείτε με το εν λόγω θέμα;

Μια pastry chef η Μελίνα Χατζηπαντελή μίλησε για μένα στην κα Καφούση που εκδίδει το περιοδικό στα Χρώματα του Διαβήτη και έτσι μου πρότειναν να γράψω παραμυθάκια  με τους δικούς τους πρωταγωνιστές για να μάθουμε στα παιδιά διατροφή και να τους διδάξουμε χωρίς διδακτισμό τα πρέπει του διαβήτη. Εγώ ήδη είχα στο συρτάρι μου, μια σειρά παραμυθιών τα οποία μετά το βιβλίο θα εκδοθούν του χρόνου και αφορούν την Μελένια και την παρέα τους αλλά δεν έχουν ιατρικό χαρακτήρα. Μάλιστα σήμερα με κάλεσε  η καθ. Παιδιατρικής  Νοσηλευτικής κα  Βασιλική Μάντζιου- Μεγαπάνου, του τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για να  κάνουμε και άλλα παραμύθια για τον διαβήτη και ήδη σκέφτομαι  το πως η Μελένια μου,  θα μάθει για τον διαβήτη χωρίς να φοβηθεί. Παρά το τρέξιμο που έχω αυτόν τον καιρό θα τα γράψω με μεγάλη χαρά, μάλιστα μια φράση της, με συγκλόνισε : ξέρετε κα Λάππα όλοι γράφουν για το γερό παιδί και κανένας δεν ασχολείται με το άρρωστο». Δέχθηκα λοιπόν για να φτιάξουμε καινούργιους ήρωες που μέσω φυλλαδίων θα πάνε σε όλη την Ελλάδα για τα μικρά παιδιά.

Έχετε σκεφτεί να γράψετε κάτι παρόμοιο στο μέλλον αλλά για τις γυναίκες;

Έχω δυο ήδη βιβλία στο μυαλό  μου για του χρόνου και είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά ας μη κλέψουμε κάτι από τη λάμψη του πρώτου μας «παιδιού».

Φωτογράφοι: Θωμάς Μπαχτσόγλου, Δημήτρης Μανώλαρος, Genti Malo,

Ηair stylist: Ιωάννα Δουκάκη,

Μake up artist: Ειρήνη Διπλαρού